Fornøyd med bloggen; leder på Tysfjord ASVO, Beate Ráhka-Knutsen.

Et resultat av duodjesamarbeid

Duodjebloggen.no som ble lansert av Tysfjord ASVO i slutten av februar, er et konkret resultat av duodjeprosjektet som Tysfjord ASVO, Duodje Nordlánnda og Árran samarbeidet om i 2012. Og det er en oppfølging av Tysfjord ASVOs arbeid med å etablere et kvinnenettverk med basis i duodje.

Publisert
23. mars, 2013 klokken 12:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Børge Strandskog
lokalavisa@nord-salten.no
Publisert: 23. mars, 2013 klokken 12:00
Oppdatert: 22. mars, 2013 klokken 11:28
opplevelse

Kystfolkets Helg

Star Star Star Star Star

Gjør dere klar for årets vakreste eventyr! 19-21. juli er det duket for Kystfolkets Helg i Helnessund.

Din opplevelse her?Flere opplevelser

Det er Tysfjord ASVO/Divtasvuona ASVO i Tysfjord som står for dette nettstedet hvor man kan studere duodje - samisk håndverk, nærmere.

Tysfjord ASVO satser på duodje, både dipma (myk) duodje og garra (hard) duodje.De legger vekt på å skape et produksjonsmiljø som inspirerer til produktutvikling, produksjon og læring. De har et ønske om å bidra til et aktivt duodjemiljø og har åpnet dørene for alle som har lyst å være med. Det er stor aktivitet på dagtid, i tillegg er det "drop-in" duodje på ASVO onsdagskveldene og på Árran torsdagskveldene i duodjeverkstedet i underetasjen.

Tysfjord ASVO ser gjerne at hver enkelt tar med seg sin kunnskap og erfaring inn i et arbeidsmiljø som stimulerer til vekst og egenutvikling. De ønsker å fremme lokal kompetanse og bruker lokale utøvere som veiledere. Deres læringsfilosofi er at øvelse gjør mester.

Ønske om å styrke duodje som næring

Duodjebloggen forteller hva som skjer på duodjefronten, ikke bare i Tysfjord ASVO/ Divtasvuona ASVO, men her kan folk kommentere og også få hjelp til å vise det de lager, vise arbeidsteknikker, og få ideer. Og her kan man også kommentere og diskutere.

Tysfjord ASVO har, i samarbeid med Árran julevsáme guovdásj/lulesamisk senter og duodjeforeninga Duodje Nordlánnda, gjort et løft for å styrke duodje som næring i lule- og pitesamisk område. Prosjektet ble støttet av Sametinget og Nordland Fylkeskommune. Samarbeidspartnerne har et ønske om å fortsette samarbeidet, dersom det skulle la seg gjøre.

Árran var tungt tilstede under lanseringen av Duodjebloggen.no og slutter seg til Tysfjord ASVOS ønske om at duodjebloggen kan inspirere etablerte duodjeutøvere og motivere nye utøvere. Vi håper også at den kan bidra til økt etterspørsel, og sist men ikke minst bidra til at duodjeutøvere får lyst til å etablere seg i vårt område.

Lurer du på hvordan man syr en samisk kaffepose i reinskinn? Eller har du lyst til å lære mer om hvordan en kniv blir til. Da er kanskje duodjebloggen.no noe for deg.

Det er Divtasvuona ASVO i Tysfjord som står for dette nettstedet hvor man kan studere duodje - samisk håndverk, nærmere. Bloggen forteller hva som skjer på duodjefronten, ikke bare i Divtasvuona ASVO, men her kan folk kommentere og også få hjelp til å vise det de lager, vise arbeidsteknikker, og få ideer. Og her kan man også kommentere og diskutere.

Daglig leder ved Divtasvuona ASVO, Beate Ráhka-Knutsen, forteller at det er ganske mye duodjeaktivitet i nærområdet.

– Dette kommer av prosjektet vi har med Árran og Duodje Nordlánnda.

Ráhka-Knutsen forteller videre at hun håper dette kan virke som inspirasjon og at folk blir motiverte til å holde på med duodje.

– Kanskje noen ser at her skjer det så mye innen duodje, at de vil flytte hit og bli duodjeutøvere, humrer hun.

Ráhka-Knutsen sier hun håper at den informasjonen man finner er tilstrekkelig for å, for eksempel, sy seg en kaffepose.

– Om man ikke syns det er tilstrekkelig, må man gjerne kommentere så vi kan forbedre det, sier hun.


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Et resultat av duodjesamarbeid" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.