Energien i det tørkede slammet kan benyttes som brensel. I dag benyttes brukte bildekk, papir og plast, dyremel, spillolje og farlig avfall som alternativt brensel. Prosess– og miljøingeniør ved Norcem, Annika Steien ser store muligheter for bruk av slamavfall fra oppdrettsnæringa som fremtidens brensel ved sementfabrikken.

Slam fra merder kan bli biobrensel

Sementfabrikken i Kjøpsvik ønsker å samarbeide med oppdrettsnæringen om å bruke slamavfallet fra både smoltanlegg og matfiskanlegg til brensel i sementproduksjonen.

Publisert
07. desember, 2015 klokken 09:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 07. desember, 2015 klokken 09:00
Oppdatert: 03. desember, 2015 klokken 14:27
folkets bilder
Solglimt

Solglimt

Foto: Bjørn Pedersen

Og går alt etter planen, vil man på nyåret kunne testkjøre slamavfallet i sementovnen i Kjøpsvik. Det bekrefter prosess– og miljøsjef ved Norcem, Annika Steien.

Dermed kan slammet og annet avfall fra fiskemerder bli en viktig kortreist ressurs for hjørnesteinsbedriften i Tysfjord. Avfallet som da kan brukes til brensel i sementproduksjon vil bidra til å redusere bruken av det fossile brenselet kull.

– Det er enda i tidlig fase og vi trenger å finne et mellomledd som kan ta seg av behandlinga av avfallet før det blir brukt i ovnen, forteller Steien.

Les hele saken i papiravisa eller eAvis


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Ny veterinær i Steigen

Rita Brendryen fra Folldal i Hedmark er tilsatt som veterinær i Steigen, og erstatter dermed David Norheim som har sluttet.
- Jeg har egentlig ventet i drøyt 14 år på at en av veterinærene på hjemplassen min skulle gi seg så jeg kunne få praktisere der, men de gir seg jo aldri. Men nå kan de bare ha det så godt, for nå er det for seint. Jeg har grodd fast i Nord-Norge etter å ha bodd her i åtte år, og har fått både midnattssola og mørketida inn i systemet mitt, smiler den nytilsatte veterinæren, som ble presentert for bønder i Steigen og Hamarøy sist helg.

Les mer i papirutgaven eller e-avis

Ny veterinær i Steigen

Et nyttårsforsett utenom det vanlige

Karoline Marie Kristensen (18) drømmer om å jobbe innenfor helsevesenet, slik at hun kan hjelpe andre. I februar har hun vært skadefri i ett år og hennes nyttårsforsett er å ”stay strong” og la være å skade seg selv.

Les saken i dagens papiravis eller e-avis

Et nyttårsforsett utenom det vanlige

Foto: Karoline O.A Pettersen


Biskopen møtte de unge i Tysfjord

Programmet var stramt da biskop Tor B. Jørgensen med følge startet visitasen i Tysfjord denne uka. I går kveld onsdag møtte han ungdommer i Kjøpsvik på ungdomsklubben og programmet fortsetter i helga.

Les mer om bispevisitasen i papirutgaven eller på e-avis.

Biskopen møtte de unge i Tysfjord

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.