Det er nok ikke mange elger som er blitt så mye filmet og fotografert som elgoksen som i mange uker har skaffet seg føde i Kjøpsviks hager.

Elg i Kjøpsvik

Denne vinteren har man ofte kunnet møte en eller flere elger i bebyggelsen i Kjøpsvik. I mange uker har en ung elgokse vandret rundt fra hage til hage i sentrum, til glede for noen og til frykt for andre.

Publisert
28. mai, 2009 klokken 23:34

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Ingar N. Skogvold
ingar@nord-salten.no
Publisert: 28. mai, 2009 klokken 23:34
Seks år gamle Lea Petrine Sandell er svært glad i dyr, og forleden hadde hun besøk heime i hagen av elgen som farter rundt i Kjøpsvik. Noen dager senere var hun og så på elgen som lå og fløt i fjæra like nedenfor der hun bor.
næringsliv
Bøteriet AS

Bøteriet AS

Nyproduksjon og vedlikehold av utstyr til fiske- og oppdrettsnæringen.

Din bedrift her?Flere bedrifter


Det har vært gjort flere forsøk på å få elgen ut i naturen, men det ser ut for at den trives best blant folk og i hagene der både prydbusker, bærtrær og andre planter frister.

Lørdag 16.mai kom det melding om at en død elg lå og fløt i fjorden ved utløpet av Hestneselva, og dermed fryktet man at det var den nærmest tamme elgen som hadde forulykket. Men det viste seg at det nok var en elg som hadde fulgt med vannstrømmen fra Indre Tysfjord og som hadde vært død i lang tid. Leder i styret i Storvallet jaktområde, Inge Audun Jensen, forteller at det hvert år er elg som omkommer etter enten å ha glidd på de bratte bergene eller er blitt tatt av ras. Det er mye elg i området, og når de på senvinteren farter rundt for å finne seg mat, er det mange som enten blir skadet eller omkommer. Noen av disse havner i fjorden.

Det var ungdommene Fredrik og Elias Ottemo som fant den døde elgen i fjorden ved Kjøpsvik. De hadde vært på prøvetur med båten, og på vei inn i båthavna i Korea oppdaget de noe som lå og fløt i vannskorpa. Etter å ha sjekket hva det var, ble det tatt kontakt med Inge Audun Jensen, og etter litt fram og tilbake ble det enighet om at den døde elgen skulle senkes i fjorden. Kadaveret ble så slept til båtstøa like ved. Der ble elgen festet til land slik at det ikke skulle drive av og bli til fare for båttrafikken. Mandag ble det så festet lodd på den døde elgen før den ble slept på dypt vann, punktert og senket i dypet.

I forrige uke ble det kjent at barn og ungdom prøvde å jage ”tamelgen” ut av Kjøpsvik med kasting av steiner og annet, noe som bar førte til at den ble mer aggressiv. Etter at det på skolen og gjennom media ble informert om faren ved å kaste ting på elgen og det gale i å gjøre dette, har den fått være i fred. Men hvis ikke elgen av seg selv finner veien ut i marka, må en nok settes i verkt tiltak for å få den bort.


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Elg i Kjøpsvik" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.