Ryktene gikk fort, og etter hvert måtte "alle" i fjæra for å bli tatt blide av sammen med den store brugda som Fred-Are og faren Sigfred (nr. to og tre fra venstre) fikk i garnet i dag.

Fikk brugde på sju meter i garnet

Fred-Are Berg (25) og faren Sigfred Berg (59) fikk seg en stor overraskelse da de skulle dra sei-garnene tidligere i dag. Ei brugde på sju meter hadde vaset seg inn i den ene garnlenka.

Publisert
24. august, 2014 klokken 20:49

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 24. august, 2014 klokken 20:49
Oppdatert: 24. august, 2014 klokken 21:07
næringsliv
Petas-Design

Petas-Design

Utvikling og utforming av reklame, markedsføring, profilering og visuell kommunikasjon innenfor trykte og digitale medier.

Din bedrift her?Flere bedrifter

Brugde

Fakta om brugde

Brugde (vitenskapelig navn Cetorhinus maximus, engelsk navn 'basking shark') er en haiart som er utbredt i de fleste tempererte havområder. Brugden har som oftest en lengde på 8-10 meter, men kan i noen enkelte tilfeller bli opp til 13,7 meter, noe som gjør den til havets nest største fisk, etter hvalhaien.

Brugden spiser bare plankton og er ufarlig for mennesker. Den svømmer nær overflaten med åpent gap, og siler ut planktonet gjennom gjellegitteret. Brugden er et sosialt dyr, og danner gjerne grupper etter kjønn. Den legger ut på lange turer, og trekker inn mot varme hav om våren. Om høsten trekker den tilbake til dypere hav.

Brugdens lever kan utgjøre ca. 25 % av totalvekten. Den antas å spille en rolle både for lagring av energi og for regulering av oppdrift. Leveren utnyttes kommersielt for utvinning av olje.

Brugden er i dag utrydningstruet på grunn av overfiske og er fredet i de fleste farvann. Fisket etter brugde er hovedsakelig på grunn av oljen men også finnen, da denne er populær å bruke i haifinnesuppe. Ellers benyttes også andre deler av haien for eksempel i tradisjonell kinesisk medisin og som afrodisiakum i Japan, noe som har lagt ytterligere press på bestanden.

Benyttelse av hai innen kinesisk tradisjonell medisin er i stor grad begrunnet i overtroen om at haier ikke får kreft(noe som ikke stemmer) og at denne derfor kan brukes til behandling av kreft hos mennesker. (Kilde: Wikipedia)

Brugda var død da de fikk den opp, men den hadde nok kjempet en del før den døde, for den hadde fått nesten hele garnlenka sammen.

- Vi hadde dratt den ene lenka og gikk for å dra den andre, men da så vi at noe hadde skjedd. Blåsene var dratt sammen, så det var ikke mer enn ei båtlengde mellom dem, og etter hvert som vi dro kjente vi at det begynte å bli tungt. Først trodde jeg vi hadde fått ei stor kveite, men etter hvert så vi det digre udyret nede i sjøen. Da den var 2-3 meter under båten surret vi garnet fast og satte to blåser på, og så slepte vi hele greia til land. Der fikk vi beistet opp i fjæra ved hjelp av en bil, forteller Fred-Are Berg som er yrkesfisker.

- Så stor fisk har du vel aldri fått før?

- Nei. Det største hittil er vel ei kveite på 150 kilo, og så har det vel vært et par niser som vi har kuttet ut av garnene på sjøen. Så dette blir nok en opplevelse for livet, sier Berg.

Finnene skal kuttes av og leveres til fiskemottaket i Helnessund, og så blir trolig brugda slept ut på dypt vann og dumpet.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Fikk brugde på sju meter i garnet" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.