Fred Andersen mottar Kongens diplom fra Tysfjords ordfører Tor Asgeir Johansen. Medaljen henger allerede på jakkeslaget.

Fred Andersen fikk Kongens fortjenstmedalje

Onsdag ettermiddag fikk Fred Andersen overrakt Kongens fortjenstmedalje i sølv for sin innsats som lege og forsker i Steigen gjennom 38 år foran et stappfullt Steigen Vertshus.

Publisert
12. april, 2012 klokken 10:35

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 12. april, 2012 klokken 10:35
Oppdatert: 12. april, 2012 klokken 10:59
Hovedpersonene
Her er hovedpersonene i seremonien samlet. Fra venstre leder i Steigen LHL, Arthur Pettersen, Tysfjords ordfører Tor Asgeir Johansen, hedersgjesten selv Fred Andersen, hans kone Heidi Andersen og forslagstiller Hildur Kristiansen.
Åpner kaka
Fred Andersen åpner kaka med bilde av æresgjesten og gratulasjoner fra LHL Steigen.
Ingrid
Freds datter Ingrid holdt en morsom og fin tale til sin far, men røpet også små hemmeligheter.
opplevelse

Dronningruta over Fløya

Star Star Star Star Star

Dronningruta er rundt 10 km lang og går fra Skånland (ca 2 km fra Bogen) til Holkestad.

Din opplevelse her?Flere opplevelser


- Kjære venner, medborgere og samarbeidspartnere. Jeg står her i dag i ydmykhet og dyp takknemlighet til dere alle. Dette er for meg - og jeg tror for oss alle her i ettermiddag- en gledens dag. En stor takk til Hildur Kristiansen og Arthur Pettersen, til LHL og til alle både i og utenfor Steigen som har gitt sitt bidrag til at dette kunne skje. Ikke slik at jeg har følt at jeg kunne forvente noe som helst eller at jeg egentlig har fortjent noe mer enn jeg allerede har fått. Jeg står i dyp takknemlighet til Heidi, til mine barn, til mine søsken og resten av min familie og til et stort antall mennesker både i og utenfor Steigen for at jeg i det hele tatt står her i dag. Etter det som skjedde i Steigen våren 2010 var ikke det noen selvfølge.

Slik startet Fred Andersen sin takketale etter at Tysfjords ordfører Tor Asgeir Johansen hadde festet Kongens fortjenstmedalje i sølv på hans jakkeslag, og overrakt diplomet.

Det var et forslag fra Hildur Kristiansen som utløste søknaden om medaljen, og LHL Steigen tok ansvaret for seremonien, men siden en embetsperson må utføre selve overrekkelsen - og Andersen er flyttet til Tysfjord, ble det Tysfjords ordfører som fikk æren av å utdele utmerkelsen.

Men først åpnet LHLs leder i Steigen, Arthur Pettersen, det hele. Georg Jakobsen og Edna Grønbech spilte og sang LHL-sangen, og Bjørn Stemland leste en prolog han hadde laget om Andersens liv. Arthur Pettersen gjennomgikk også Andersens liv i sin tale, og Hildur Kristiansen fortalte hvor hoppende glad hun ble da beskjeden om at Andersen fikk utmerkelsen kom.

Røykfrie soner

I talen sin kom Fred Andersen blant annet inn på forskningen på krybbedød. I perioden 1980 - 1987 døde fem barn i Steigen av krybbedød, og alle ble funnet liggende på magen. Dette, og egne litteratursøk, gjorde at han i 1987 kontaktet Nordlandssykehuset og krevde at alle barn fra Steigen skulle ligge i side/ryggleie, noe som skapte rabalder - og selvsagt ble avvist. En storstilt kampanje i Hordaland året etter førte imidlertid til at Helsedirektoratet i 1989 ga beskjed om at alle nyfødte i Norge for fremtiden skulle legges i rygg/sideleie. Han kom også inn på kampen mot røyking.
- Midt på 90-tallet ble det etablert røykfrie soner på utestedene, også på daværende Hesteskoen Café i Leinesfjord. Like ved holdt helsestasjonen til, og mitt administrasjonskontor. Kafeen ble flittig brukt av mødrene, og det oste røyk av dem. Jeg sjekket stedet og så at det ikke var mulig å ha en røykfri sone på et så lite sted, og det ble vedtatt røykeforbud. Veldig upopulært. Kafeens interesseorganisasjon klaget, men Fylkesmannen opprettholdt forbudet. Organisasjonen klaget til departementet og Fylkesmannens vedtak ble opphevet. Senere på året var det en stor konferanse i Paris der blant annet Norges helseminister redegjorde for Norges arbeid for røykfrie soner. En representant fra USA hadde hørt om Hesteskoen Café og konfronterte helseministeren med departementets behandling av denne saken. Ministeren ble svar skyldig, sa Fred som også kunngjorde at han hadde søkt på den ledige stillingen som kommunelege i Tysfjord.

Multer og måsegg

Blant de mange talene til Fred Andersen må hans datter Ingrids trekkes fram. Fysioterapeuten Ingrid, som er nummer tre av fire barn, fortalte om oppveksten på Leines som barn av en distriktslege. Det betydde blant annet å bli tatt med på legevisitter, pasientbesøk, og ikke minst på fjellturer og på sjøen. Hun ga også en oppofrende mor Laila en sentral rolle i Freds legegjerning. Men hun viste også til at den ellers regelfølgende faren så gjennom fingrene når det gjaldt plukking av multer og måsegg, og at han til og med kanskje røykte sigar når vaktlistene skulle fordeles mellom legene i Steigen.

Ellers var Steigens ordfører Asle Schrøder framme og hyllet Andersen for hans bidrag til den gode helsetjenesten Steigen i dag har, og at han var en pådriver i etableringen av Steigentunet og Nord-Salten legevakt.
- Fred Andersen har alltid satt pasienten i sentrum, og han er absolutt en person som fortjener Kongens utmerkelse, sa Schrøder blant annet.

HER kan du lese Bjørn Stemlands prolog

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Fred Andersen fikk Kongens fortjenstmedalje" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.