Idar Markussen (t.v.) og Freddy Johannesen fikk æren med å frakte dronning Sonja med følge opp til Småtindan (i bakgrunnen). Her i "dronningbilen" som Freddy nesten ikke tør å bruke mer.

Kjørte dronning Sonja

I forrige uke gikk dronning Sonja med følge to turer i Steigen. Fredag gikk de over Fløya på nytt, men lørdag gikk de en ny tur fra Småtindan til Ersvika, via Kvanndalen. Transport hentet de lokalt.

Publisert
26. juni, 2008 klokken 22:14

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 26. juni, 2008 klokken 22:14
Erik Liland viser hvor de gikk den nye "dronningruten" i Steigen fra Småtindan til Ersvika via Kvanndalen.
Kongeskipet Norge utenfor Løvøya i Steigen sist fredag.
Ruten fra Småtindan ned mot Kvanndalssvatnet er tegnet med rødt. Turen gikk videre opp mot Mulen (der bildet er tatt) og videre ned til Ersvika.
Erik og Hilde Liland har gått mye i fjellene i bakgrunnen (Småtindan) og må nok få æren for at Steigen nå har fått to ”dronningruter”. Den siste akkurat i Småtindanområdet.
Her er ruten tegnet inn på et kart.
næringsliv

Kongeskipet Norge ankret opp innenfor Løvøya torsdag kveld, og tidlig på fredagen kom dronningen med følge med rib til Skånland der følget gikk på land og foretok turen over Fløya til Holkestad. Denne turen var det en del folk som visste om, blant annet har NRK vært med på turen. I løpet av fredagen flyttet kongeskipet fra Løvøya og ankret opp utenfor Alpøy i Leinesfjorden, og lørdag morgen kom dronningen med følge til småbåthavna i Leinesfjord der de ble hentet av to lokale sjåfører som fraktet dem til Småtindan.
- Jeg synes det er stort å bli betrodd et slikt oppdrag uten noen form for sjekk når vi ser på tv hvor mye sikkerhet det er rundt slike personer. Vi ble vist stor tillit, men det gikk jo også helt greit. Egentlig visste vi ikke at det var dronning Sonja vi skulle hente før følget kom, så det var en overraskelse, sa Idar Markussen som kjørte fire personer i sin bil.
- Jeg kommer aldri til å selge denne bilen etter å ha hatt selveste dronning Sonja som passasjer, den blir i hvert fall dyr. Så jeg må kanskje se meg om etter en bil nummer to for å komme meg rundt etter dette, ler Freddy Johannesen som fikk ”kremjobben”.
- Hva snakket dere om på turen opp til Småtindan?
- Jeg sa ikke så mye, men passasjerene snakket mye seg imellom om de flotte fjellene vi har, og de var mektig imponert over den fine utsikten på turen opp.

Planlagt

Selv om få visste at dronningen skulle gå en ny tur i Steigen, var den godt planlagt. Allerede for et år siden ble Idar Markussen kontaktet for å finne en tur i Småtindan for fjellvante folk, men ikke klatrere. Oppdraget kom fra Erik Liland hvis far kommer fra nettopp Liland i Steigen. Erik og kona Hilde bor i Lørenskog, men har gått mye i fjellene her.
- Et vennepar av oss har med planleggingen av dronningens turer å gjøre, og i den forbindelsen har jeg snakket varmt om Steigen. Jeg fikk da i oppdrag å finne en spennende tur i Steigen. Dronningen hadde lyst til å gå Fløya en gang til fordi hun syntes det var en fantastisk tur i 1995, faktisk en av de flotteste turene hun har gått. Hun har også vært på Småtindan tidligere, og kunne tenkt seg en tur med utgangspunkt derfra. Jeg kontaktet da Jan Erik Hansen som igjen satte meg i forbindelse med Idar Markussen som har vandret mye i både som nabo og som aktiv jeger, og så var det hele i gang, sier Erik Liland som var med på begge turene.

 

Perfekt tur

For godt over ei uke siden gikk Markussen turen sammen med Jan Erik Hansen og Erik og Hilde Liland, og da visste de hvem turen var ment for. Og den endelige turen kunne ikke vært mer perfekt.
- Vi startet i snø på toppen, gikk ned et bratt parti, tok en times vidunderlig rast ved det øverste vannet som ligger 249 meter over havet, og gikk videre langs en bekk med små fossefall og kom ned til Kvanndalsvatnet der to av mennene i følget faktisk badet. Derfra gikk vi opp eggen til Mulen og ned mot Ersvika. I det hele tatt en fantastisk tur, og det tror jeg også dronningen syntes.
- Hvem er med på slike turer?
-
Først og fremst de som planlegger turene, og så har hun med seg noen turvenner som hun liker å gå sammen med.
- Er dette en vanskelig tur?
- Man må være gjennomsnittlig godt trent for å gå denne turen, og det er i alle fall dronningen. Hun er utrolig sprek, sier Erik Liland.


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Kjørte dronning Sonja" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.