Ofoten friluftsråd arrangerte vandring til Svartvatnet i 725 meters høyde. Turgåere både fra Tyskland, Russland, Serbia, Slovakia og Norge var med på denne turen som ble ledet av Anne-Margrethe Roll. Her er en del av turgjengen sammen ordfører Anders Sæter og to av de som var på toppen fredag, Ivar Sandland og Tor-Svein Skogstad etter utdeling av diplom/turbevis. I sin tale ved foten av nasjonalfjellet fredag kveld fortalte Sæter blant annet at Tysfjord kommune ønsker at Stetind skal bidra til en bærekraftig utmarksturisme og med tiden kunne føre til nye arbeidsplasser.

Omfattende Stetindmarkering

Guidet topptur til Stetind, vandrings-/familietur til Svartvatnet, båttur til Stefjorden fra Kjøpsvik og fra Skrovkjosen, servering ved Stetind, salg av sáme duodje og Stetindprodukter, utstillingen ”Stetindfotografier”, dansekveld på Stetind hotell, lansering av Stetindkolleksjonen ,egen nettside for nasjonalfjellet, familietur fra Kalvik til Tjeldhavn og gratis seminar.

Publisert
07. august, 2010 klokken 10:02

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Ingar N. Skogvold
ingar@nord-salten.no
Publisert: 07. august, 2010 klokken 10:02
Fra kommunestyresalen under åpningen av Stetindmarkeringen der blant annet Per-Martin Jæger fortalte om sine røtter på Haukøy og om sin forkjærlighet for Stetind etter å ha blitt mer og mer kjent med fjellet..
næringsliv
Steigen Vekst AS

Steigen Vekst AS

Vi gir mennesker muligheter og skaper verdier i lokalsamfunnet

Din bedrift her?Flere bedrifter


Programmet var omfattende da Tysfjord kommune forrige fredag og lørdag hadde hovedmarkeringen av at det er 100 år siden nasjonalfjellet Stetind ble besteget for første gang. 30. juli 1910 lyktes Ferdinand Schjelderup, Alf Bonnevie Bryn og Carl Wilhelm Rubenson å nå toppen av Stetind.

Offisiell åpning på rådhuset.

Ved arrangementet på rådhuset i Kjøpsvik fredag hadde ordfører Anders Sæter æren av å stå for den offisielle åpningen av nettstedet ”VisitStetind.no. På nettstedet kan en på samisk, norsk, engelsk og russisk lese om historie, kunst og kultur, klatring og turer og finne turistinformasjon vedrørende Stetind. Her ligger også mange fine bilder av nasjonalfjellet. Sæter sammenlignet bestigningen av Stetind med slaget på Stiklestad. Olav den helliges død i 1030 ble starten på byggingen av den norske nasjonen. At tre unge norske klatrere greide noe som flere utenlandske profesjonelle klatrere hadde mislyktes med, ble viktig for den norske stat som hadde løsrevet seg fra Sverige bare 5 år tidligere.

Besøk fra Sverige

Ordfører i vennskapskommunen Gällivare, Margareta Pohjonen, og kulturjef Lars Israelson var med på gårdagens markering, og overrakte et maleri fra deres fjellverden. Pohjonen mintes godt dagen i 2002 daværende ordfører i Tysfjord, Leif Kristian Klæboe, som hun var sammen med på vei i Grenseleden, fikk beskjeden om at Stetind var blitt kåret til Norges nasjonalfjell.

Rikt program

Ved arrangementet på rådhuset fikk de fremmøtte ellers informasjon om og kunne beskue både Stetindkolleksjonen til Oteh Ild Ellingsen, Åse og Hildur Haraldsen og den flotte billedutstillingen til naturfotografen Per-Martin Jæger, samt at programleder Stig Riemmbe Gælok kom med diverse ”Stetindsitater” fra flere kjente klatrere og kunstnere. Under seansen som ble avsluttet med kake og kaffe, kom det for øvrig bilde fra Stetinds topp der de fire som hadde startet sin ferd opp fjellet kl. 06.00 samme morgen hadde nådd sitt mål etter fem timers vandring og klatring.

Fra Mount Everest til Stetind

Tor-Svein Skogstad fra Kjøpsvik var en av de som tok turen til toppen denne dagen. Han forteller om en kjempeopplevelse der nedstigningen fra Mysosten og fingertakene var det mest spektakulære. -Her var det bare å gjøre tingene på en rett måte og stole på tauene, forteller Skogstad, som var glad for at han tok turen selv om dis hindret en del av utsikten og stiv kuling og regn under nedturen gjorde at de måtte ligge på egga på. Det var for øvrig litt spesielt at en av de som var på toppen denne dagen hadde vært to ganger på toppen av Mount Everest. Selv går Skogstad mye i fjellene og har blant annet vært oppe på Hamarøyskaftet, men profesjonell klatring har han bare vært med på en gang tidligere, og da i forbindelse med en aksjon for å hente noen sauer som hadde gått seg fast.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Omfattende Stetindmarkering" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.