Banksjefene Ann-Aashild Hansen og Stig Abelsen og Sparebank1 Nord-Norge har med sitt kjøp av svært sjeldne Den Gaadefulde nesten komplettert Hamsunsenterets samling av førsteutgaver. Nå mangler bare Bjørger fra 1878. – Og kanskje får vi tak i den også, dersom den skulle dukke opp på markedet, håper Bodil Børset.

Opptur for hamsunsenteret

Kvelden før kom  gladmeldingen om en ekstra million på Statsbudsjettet  til drift, onsdag fikk man overrakt en betydelig  litterær godbit.  Hamsunsenteret har hatt gode dager denne uka.

Publisert
17. november, 2010 klokken 15:09

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Børge Strandskog
lokalavisa@nord-salten.no
Publisert: 17. november, 2010 klokken 15:09
Oppdatert: 17. november, 2010 klokken 15:15
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Middagsbuffét

Hver søndag kl. 13-18 har vi middagsbuffét til kr. 225,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser

Det var Sparebank1 Nord-Norge, representert ved de lokale banksjefene Ann-Aashild Hansen og Stig Abelsen , som under et enkelt arrangement onsdag formiddag kunne overrekke førsteutgaven av Knut Hamsuns Den Gaadefulde fra 1877 til Hamsunsenteret og direktør Bodil Børset.

- Vi er svært glade for at vi har kunnet bidra med en gave fra SpareBank 1 Nord-Norge fondet til innkjøp av førsteutgavene av Hamsuns verker. Hamsun brakte Nordland til verden, nå bringer vi Hamsun til verden ved å vise frem de fantastiske verkene hans, sier banksjef Stig Abelsen i SpareBank 1 Nord-Norge. Banken bidro allerede i 2007 med en gave til innkjøp av en stor samling av Knut Hamsuns førsteutgaver. Disse er i dag utstilt i monter på Hamsunsenteret og har en sentral plass i utstillingen.

Den Gaadefulde er Knut Hamsuns aller første bok, skrevet da han var bare 17 år. Boka var et tynt hefte på 31 uinnbundne sider trykket på tynt avispapir og utgitt av bokhandler Mikael Urdal i Tromsø. Den kostet  da beskjedne 40 øre, en pris som holdt seg også inn på 1900-tallet. Dagens pris har en helt annen svung over seg; 110.000 kr har Sparebank1 betalt for klenodiet hos Antikvariat Richard Sørbø .

Eksemplaret av Den Gaadefulde er godt egnet som utstillingsobjekt i førsteutgavemonteret og vil være et viktig supplement til samlingen.

- Denne boken er en kulturhistorisk skatt. Det er viktig for Hamsunsenteret å kunne vise frem Knut Hamsuns egentlige debutbok. Nå er samlingen vår nesten komplett, vi mangler bare førsteutgaven av Bjørger fra 1878, sier direktør Bodil Børset.

- Førsteutgavene av disse verkene bidrar til å gjøre Hamsunsenteret attraktivt for de som besøker senteret, en slik kulturskatt er med på å heve kvaliteten på samlingen og et viktig bidrag for å bevare vår kulturarv, avslutter Stig Abelsen.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Opptur for hamsunsenteret" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.