Her er kadavrene av de 104 sauene samlet på land i påvente av nedgraving. Foto: Saara Rasinkangas-Kjelstrup.

Sauetragedie på Engeløy

104 av hele villsaubesetningen på 107 til Saara Rasinkangas-Kjelstrup og Ståle Kjelstrup på Burøya utenfor Engeløya i Steigen ble funnet druknet i fjæra forrige tirsdag.

Publisert
23. januar, 2013 klokken 08:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 23. januar, 2013 klokken 08:00
Ståle Kjelstrup
Arkivbilde
næringsliv
Nettintro ANS

Nettintro ANS

Nettintro utvikler internettapplikasjoner, og vårt hovedprodukt er en publiseringsplattform for små og mellomstore nettsider.

Din bedrift her?Flere bedrifter


- Vi vet ikke hva som kan ha forårsaket at de har lagt på svøm, om de er blitt skremt av rovdyr, hunder, blitt overrasket av tidevann eller noe annet. Det har vært søkt med hun på øya uten at det er oppdaget noe unormalt, men så snart det blir sporsnø vil vi se om det kan være rovdyr eller noe annet på øya som kan ha skremt dem, og vi tenker jo selvsagt at dette kan ha sammenheng med den sauen som Saara fant på Løvøya, men alt blir jo bare spekulasjoner nå, sier Ståle Kjelstrup.

For det var Saara som fant dem. Hun har oppsynet med sauene mens Ståle er på fiske i Vesterålen, og hadde vært og sett til besetningen som de nylig overtok fra Knut Rindahl på naboøya Løvøy, og som beiter på Løvøya. Der fant hun en død sau som det tydelig var spist en god del av, men ellers så det ut til at alt var i orden der, slik det også var på søndagen da de begge var og så til dem. Men da hun kom hjem til Burøya for å se til besetningen som de har der møtte hun et tragisk syn. 104 av totalt 107 sauer lå druknet i fjæra. Nesten hele besetningen hadde altså av en eller annen merkelig grunn "gått på havet" - og druknet.

- Vi har hatt sau på Burøya i alle år, og aldri hatt problemer med verken jerv eller gaupe. Det har jo vært en av fordelene med å ha sau på ei øy. Og vi har aldri opplevd at sauer har gått på havet og druknet før heller. Så det er helt merkelig at dette har skjedd. Vi har heller ikke forsikret besetningen i den tro at de var helt trygge her, så dette blir en stor belastning for oss, sier en tydelig preget Ståle Kjelstrup.

Han forteller at de akkurat hadde nådd den besetningsstørrelsen de mener de kan ha på øya etter lang tids gradvis oppbygging. I tillegg har de nylig overtatt besetningen til Knut og Ingrid Rindahl på Løvøy, men de beiter altså på Løvøy. Hva som vil skje med de få sauene som er igjen på Burøya er han ikke sikker på, men regner med at de vil prøve å bygge opp en ny besetning der. Men hendelsen har satt en skikkelig støkk i Ståle og Saara.

- De døde sauene er nå samlet under en presenning på øya, og vi må berømme naboer og venner for hjelp og støtte til å samle sauene og få dem på land. Vi varslet også Mattilsynet med en gang dette skjedde, og de har fått en av sauene til land slik at de kan undersøke den nærmere. Vi har også fått tillatelse til å grave ned kadavrene på øya, sier Kjelstrup.

En tragedie

- Dette er en tragedie både for dyrene og ikke minst de to eierne, og en ting som aldeles ikke skulle ha skjedd. Det er rett og slett et mysterium. Jeg klarer i alle fall ikke å finne en naturlig forklaring på at nesten hele flokken har druknet. Det er riktignok noen små skjær rundt Burøya, men jeg ser ikke for meg at hundre sauer skulle ha klort seg fast der, for så å ha blitt overrasket av floa. Og det var verken storflo, uvær eller noe annet værfenomen som skulle tilsi en slik hendelse, sier Knut Rindahl som sammen med Ingrid har hatt sau på Løvøy i "alle år", og villsau siden 1998.

Knut var også en av dem som var med og hjalp Saara med å få kadavrene på land. Han viser også til at sauer er ganske kloke dyr, til tross for et heller dårlig rykte, og at de dermed er fortrolige med flo og fjære, og ikke minst at de er svømmedyktige.

- Vår erfaring er at sauer klarer en ganske lang svømmetur dersom de ikke er stresset av noe, eller mangler ull. Vi hadde en flokk på 20-30 dyr på ei av naboøyene til Løvøya, som for øvrig også heter Burøya, men etter hvert som vi dro på årene fant vi ut at vi skulle samle alle dyrene på Løvøya for å gjøre tilsynet lettere, så vi fraktet dem over. Men de fant seg ikke til rette der, så en dag var hele flokken borte, og vi regnet med det verste. Men da vi kom til Burøya var hele flokken i beste velgående der, så de hadde svømt tilbake, en strekning på 150-200 meter. Men vi har også mistet noen værer som var på ei anna øy, og som la på svøm, men de var nyklipte og dermed uten isolasjon og flytemiddel. Det var ikke sauene til Saara og Ståle, slår Knut Rindahl fast.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Sauetragedie på Engeløy" på Facebook





Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.