Skal feire truet 50-åring

4. juli nå til sommeren er det 50 år siden Skutvik-ferga begynte å gå.  Nå forberedes feiring og jubileums-markering – samtidig som Nordland fylkeskommune fremdeles signaliserer at sambandet kan bli lagt ned.

Publisert
12. april, 2013 klokken 08:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Børge Strandskog
lokalavisa@nord-salten.no
Publisert: 12. april, 2013 klokken 08:00
folkets bilder
Båter

Båter

Foto: Janette Knutsen

Det er Skutvik båtforening som har tatt initiativ til jubileumsmarkering, og som sammen med Skutvik Velforening så smått er i gang med planlegging.

-Vi er helt i begynnelsen av prosessen. Kanskje legger vi den tradisjonelle Skutvik-dagen til lørdag 6. juli.  Vi ser for oss en «kulturferge-tur» over fjorden samme dag, med masse folk, godt humør, underholdning og taler om bord, og kanskje en medfølgende båtkortesje, sier leder i velforeninga, Marianne Apold.  Hun ønsker seg tett samarbeid både med Skrova og Svolvær, med Torghatten, med kommunene og med reiselivsnæringa på begge sider av fjorden for å få til et flott arrangement, med positivt utgangspunkt.

Men dagens politiske bakteppe gir grunn til bekymring.

Like etter påske var fylkesrådsleder Odd Eriksen og fylkesråd for samferdsel, Tove Mette Bjørkmo, i Svolvær, der de møtte politikere og næringsliv om nettopp sambandet over Vestfjorden.  Og om signalene ikke er entydige og krystallklare, så kommer det likevel klart frem at Skutvik-Svolvær «lever» farlig.

Det hevdes fremdeles at «det lå i kortene» at sambandet skulle bort da Lofast ble åpnet.  På møtet i Svolvær påpekte samferdselsråd Bjørkmo også at de nye fergene som nå er kommet i drift har gitt økt kapasitet over fjorden.

-Det er grunn til at vi har satset på dette, uttalte Bjørkmo på møtet. Hun ville ikke svare direkte på spørsmål om forbindelsen Skutvik-Svolvær kunne komme til å ryke, men valgte å uttrykke seg slik til Lofotposten:

-Vi tar ikke ut Lødingen-Bognes, for å si det sånn...

Både Vågan kommune og storforbruker av ferga, Ellingsen Seafood på Skrova, reagerer på det de hører. Aino Ellingsen i Ellingsen Seafood poengterer at både transportnæring, reiseliv og kommunene på begge sider av fjorden er imot fergekutt.  For egen bedrifts del blir halve oppdrettsproduksjonen fraktet med vogntog nettopp med Skutvik-ferga. Også ordfører i Vågan, Eivind Holst, er krystallklar på at fergesambandet bør opprettholdes:

-Hittil har jeg ikke sett noen argumenter som tilsier at vi skal skifte syn, sier han til Våganavisa.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Skal feire truet 50-åring" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.