Det ble vist flere forestillinger fra denne plattingen før turen gikk ut i skogen.

Våt Mikkelsmessefeiring

Rundt 100 barn og voksne trosset intense regn- og haglbyger og ble med rundt i kunstløypa til Skjelstad Kunst- og Kulturgård i feiringen av Mikkelsmesse.

Publisert
07. oktober, 2009 klokken 11:51

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 07. oktober, 2009 klokken 11:51
Nora, Trym og Atle møtte en rar mann ute i skogen.
Inne i skogen ble gruppene møtt av St. Mikaels ridder og hans sendebud som stilte følgende spørsmål til ettertanke: Er det en selvfølge at vi kan spise oss mette hver dag?
Her synger alle et vers fra Mørketidsvisa av Trygve Hoff mens mørket begynner å senke seg over skogen.
Etter at alle hadde fått en smak av suppen ble det dans rundt bålet.
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Sulten?

Ring 75 77 73 00 for bestilling av pizza, hamburger, biffsnadder og mer.

Din annonse her?Flere annonser


Det har blitt en fast tradisjon at Skjelstad Kunst- og Kulturgård ved Lillian Selvik og Kjersti Olsen arrangerer denne feiringen den 29. September etter at Kjersti tok med seg skikken fra Steinerskolen i Tromsø. Denne gangen var det elevene i kulturskolen i Steigen som deltok, sammen med foresatte.
Mikkelsmesse har over hele den katolske verden vært knyttet til innhøstingsfestene, men ble avskaffet som festdag i Norge i 1770. Dagen markerte slutten på innhøstinga og begynnelsen på jaktsesongen, derfor skulle alle ha med seg en desiliter frukt eller bær fra markens grøde som det etter hvert ble kokt suppe på.
- På denne måten setter vi fokus på grøden, og er takknemlige for det vi har fått. Men vi setter også fokus på det faktum at vi går inn i mørketida. Og vi ønsker å ta lyset og motet med oss, sier Kjersti Olsen.

 

Men det startet med teater. Etter at alle hadde levert sitt bidrag til suppen viste forskjellige grupper i kulturskolen diverse forestillinger før de ble delt inn i grupper sammen med sine foresatte for å gå gjennom kunstløypa, som er en sti gjennom skogen bak Skjelstad Kunst- og Kulturgård der det er innlagt både dyrefigurer og opplevelser. Denne gangen var trærne merket med tekster som skulle mane til ettertanke. Blant annet møtte gruppene St. Mikaels ridder som spurte om det var en selvfølge at vi spiser oss mette hver dag. Her fikk de også oppleve kampen mot det mørke og vonde i dragens skikkelse. Elevene fikk utdelt banner som til sammen skulle bli et vers av Trygve Hoffs Mørketidsvise, og på siste samling i skogen ble bannerne brettet ut og verset sunget, akkompagnert av Kjell Fredriksen på gitar.
- Vi fant en rar mann ute i skogen, og så var det en rev i begynnelsen. Men dette var artig.
- Hva hadde dere med til suppa?
-
Gulrøtter og poteter, svarte Nora, Trym og Alte.

Til slutt fikk alle smake på suppen som ble laget av ingrediensene elevene hadde med seg til Mikkelsmessefeiringen.  Og det ble dans rundt bålet. En flott markering som også bekreftet ordtaket om at vi ikke har dårlig vær, bare dårlige klær. Vi hørte nemlig ingen unger som snakket om været. Ett værtegn knyttet til Mikkelsmessedagen lyder slik: Slik været er i dag, skal neste sommer bli. Fy og Fy!


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Våt Mikkelsmessefeiring" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.