Nesten 17. mai-tog på Måløy - i juli. En lang rekke turgåere har nettopp passert Harald Nilsens barndomshjem (det hvite huset til venstre).

- Fantastisk flott

Det var beskrivelsen Siri Lund og Arne Eide ga turen over Grøtøy, Burøy og Måløy i Steigen forrige søndag.

Publisert
04. august, 2010 klokken 21:19

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 04. august, 2010 klokken 21:19
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Middagsbuffét

Hver søndag kl. 13-18 har vi middagsbuffét til kr. 225,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser

Siri Lund er tilbake i Steigen for andre gang på 30 år etter at hun hadde en del av oppveksten i doktorgården – det som nå er Steigen bygdetun, som datter til Per Joakim Lund som praktiserte der i perioden 1957 – 1962.
- Vi bor i Tromsø og tok denne turen til Steigen på innskytelse da vi så at været skulle bli bra. egentlig hadde vi tenkt oss til Røst med ferga fra Bodø, men det er så fint i Steigen at vi blir i teltet på Bøsanden så lenge vi kan. Lørdag var vi på Prestkona, og nå tar vi denne flotte turen. Og det angrer vi ikke på i det hele tatt. Det er bare fantastisk flott her, sier Siri Lund og får full støtte av mannen Arne Eide.
Det er Steigen Kystlag som har fått i stand denne tradisjonen om å vandre over de tre øyene utenfor Nordskot, med innbakt informasjon fra turleder Harald Nilsen. Og man får mye historie, flotte naturopplevelser og sosialt samvær i denne rundt fem kilometer lange vandringen som også inkluderer en bålrast med pølsegrilling og kaffekos, før den avsluttes med en tur med gamle fiskeskøyter. I år var det nesten 40 deltakere i det nydelige været.

Grøtøy

Turen startet på Grøtøy der deltakerne blir registrert. Her fikk deltakerne en innføring i øyas lange tradisjon som et av kystens viktigste fiskevær, og siste stopp før Lofoten. Så vandret vi innover øya på slettene som utgjorde grunnlaget for landbruk da Schønningene drev der. Vandringen går langs en sti som Arentine og Gerhard Schønning anla, med god hjelp fra prest Wisløff på Laskestad – om anla prestegården, og som de hadde god omgang med. Vi stoppet under to digre trær, en ask og en lønn, der vi fikk denne informasjonen. Fra denne lunden går det ganske bratt oppover Tyskertrappa som tyskerne laget for å lette atkomsten til observasjonsposten til Batterie Dietl som de hadde på toppen av øya under siste verdenskrig. Øyas høyeste punkt er bare 50 meter over havet, men du verden for en utsikt. I følge Harald Nilsen så vi minst ti kommuner fra toppen, fra Lødingen i nord til Gildeskål i sør, og han fortalte blant annet om Engelvær som ligger rett utenfor – med Lofotveggen som et fantastisk bakteppe. Her bodde det i sin tid tre familier, og historier derfra er gjenfortalt i noen av årbøkene for Steigen. Et flott skue. Det kom også mange spørsmål fra deltakerne om fjelltopper, vær og øyer som Nilsen svarte på så godt han kunne.

Måløy

Burøy ligger litt utenfor Grøtøy og Måløy, og har aldri vært bebodd. Den har derimot vært beiteland for husdyrene på Måløy. Her gikk vandringen cirka en kilometer langs fjæra. Bebodd har imidlertid neste stopp vært. Harald Nilsen har blant annet sin oppvekst på Måløy der det på femtitallet bodde 12 – 13 familier.
- I motsetning til på Grøtøya var det bare selveiende fiskere og jordbrukere som bodde her, og det var slett ingen dårlig plass å vokse opp på. Godt jordsmonn gjorde øya grøderik, spesielt poteten vokste godt her, og det skal enda finnes eksemplarer av Måløypoteten. Også nærheten til fiskefeltene bidro til at folket hadde det relativt godt her. I 1969 vedtok imidlertid politikerne at blant annet Måløy var et fraflyttingsområde. Dermed forsvant all offentlig støtte, og øya ble avfolket. I dag er det allikevel folk i alle husene – om sommeren, sa Nilsen under kaffepausen.
Han leste også en hyllest til kasjetthuva før vandringen fortsatte mot endepunktet, gruvene i Fuggelberget sør på øya. Her ble det foretatt prøveuttak av feltspat med nikkel en gang på 1880-tallet, blant annet støttet finansielt av Zahl på Kjerringøy. Det var to svensker som drev gruvene, men da en av gruvegangene sprang lekk, ble driften avsluttet. Det ble bare ført ut én båtlast med malm. Svenskene ble imidlertid igjen på Måløy og stiftet hver sin familie der.
Kystlagets medlemmer skysset deltakerne mellom øyene, og til slutt ble alle ført til Nordskot av skøytene MK Nordstjernen og MK Ole Johnny. Totalt var dette en kjempeflott tur som anbefales varmt, i alle fall i godt vær.

Se egen bildeserie her

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "- Fantastisk flott" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.