Matpausen ble selvfølgelig tatt midt oppe i den gamle kvinnegraven. Fra v. Sigurdur, Gudbergur, Marit og Greta.

Til Steigen for å løse islandsk mysterium

Onsdag 6. juni kom en islandsk arkeolog og en medbrakt filmfotograf til Steigen for å få klarhet rundt funnet av en spennende kvinnegrav i 700 meters høyde i den nordøstlige delen av Island.

Publisert
19. juni, 2012 klokken 08:14

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Bjørn Erik Stemland
bstemlan@online.no
Publisert: 19. juni, 2012 klokken 08:14
Lokal interesse
Det var stor lokal interesse da Harald Egernes Lund fant og gravde ut kvinnegraven på Hagbardholmen i 1954. Interesserte tilskuere er fra v. Magne Solheim, Haldis Vaag og datteren Audhild. Den midterste av de tre guttene er Haldis’ sønn Sven Erik, de to andre er ukjente.
Brosjer
Sigurdur viser fram fotografi av de to store brosjene i det islandske funnet.
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Middagsbuffét

Hver søndag kl. 13-18 har vi middagsbuffét til kr. 225,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser


Sigurdur Bergsteinsson er distriktsarkeolog på nordøst-Island, og barndomsvennen Gudbergur Davidsson, som i en periode jobbet som TV-fotograf i Bergen, var med for å lage en film om de to kvinnegravene, den ene på Island og den andre på Hagbardholmen i Steigen. De bor begge i Akureyri.

Uvanlig funnsted

Den islandske kvinnegraven ble funnet ganske høyt til fjells, helt på grensen mot evig snø og is. Dette har kanskje bidratt til å konservere den døde kvinnen, men skjelettet manglet underkropp, bare knoklene på overkroppen og kraniet var delvis intakt. Det var gått flere små ras i området, og kanskje har deler av kvinnelegemet blitt tatt av stein og is og ligger begravd lenger nede i ura. Sigurdur mener det er påfallende at en rikt utstyrt kvinne har blitt begravd helt alene, langt utenfor allfarvei. Var hun på rømmen, eller hadde hun bevisst søkt ensomheten oppe på fjellet for å dø? I så fall var hun kanskje en kvinne med spesielle egenskaper, og stod litt utenfor det vanlige samfunnet.

Svært rikt utstyrt

Den islandske kvinnen var rikt utstyrt med brosjer, bronsespenner og andre smykker, og kanskje mest bemerkelsesverdig – flere hundre glassperler av forskjellig opprinnelse. Funnet kan antyde at hun ikke var noen hvem som helst, men kanskje tilhørte en høvdingfamilie som hadde reist mye rundt i Europa ettersom perlene kom fra mange land. Funnet er datert til rundt 900 e. Kr.

Sigurdur hadde søkt i arkiv i hele Skandinavia for å finne lignende funn, eller spor som kunne være oppklarende for kvinnegraven. Det eneste funnet som lignet, var en tilsvarende rikt utstyrt kvinnegrav fra akkurat samme tidsrom som ble funnet og gravd ut av Harald Egernes Lund på Hagbardholmen i 1954. I graven, som lå på ca. ½ meters dyp, ble det bl.a. funnet en liten jernbjelle, 1200 perler av forskjellige typer og størrelser som antagelig hadde vært satt sammen til et halskjede. Det ble også funnet to ovale bronsespenner, en ringspenne i bronse, og en uvanlig rund spenne i bronse innsatt med glassbiter. Og rett over knærne lå en jernlenke, som kan ha fungert som et slags instrument ved dansing sammen med jernbjella.

Sammenheng mellom funnene?

Sigurdur synes likheten mellom innholdet i den norske og islandske graven er så påfallende at han ønsker å finne ut om det kan være noen sammenheng. Kan de to kvinnene ha tilhørt samme familie, der den ene kvinnen er reist til Island og den andre er blitt værende i Steigen? At kvinnen i Steigen er gravlagt i utkanten, eller rett utenfor det rikeste gravfeltet på Hagbardholmen, kan antyde at hun ikke helt var akseptert i det gode selskap. Det rike gravfunnet antyder at hun kan ha vært høvdingdatter, men likevel på en måte utstøtt, skal man dømme etter plasseringen av graven. Kanskje var hun seidkvinne, eller volve – og som sådan respektert men ikke fullt ut akseptert. Det samme kan sies om den islandske kvinnen som var gravlagt eller har funnet sin død utenfor det bebodde samfunnet.

Tankene går uvegerlig til sagnet om Hagbard og Signe, og kong Sigars søster Ulvhild, eller Valborg – som hun også kalles i tidligere nedtegninger av sagnet. Om dette er rett eller urett er vanskelig å bevise, men uten tvil er historien om de to kvinnene svært fantasieggende!

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér " Til Steigen for å løse islandsk mysterium" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.