Her poserer fra venstre fotograf Rune Johansen, prosjektleder Torger Karlsen, forfatter Dag Jørund Lønning og fjøseier Lillian Låve Selvik på låvebrua.

Boklansering avsluttet "Liv i fjøsan"

Med boka "Liv i fjøsan", skrevet av Dag Jørund Lønning, ble prosjektet med samme navn avsluttet hos en av deltakerne, Lillian Låve Selviks Skjelstad kunst- og kulturgård forrige torsdag.

Publisert
28. april, 2013 klokken 08:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 28. april, 2013 klokken 08:00
John Kosmo
Lederen i styringsgruppa hos Fylkesmannen i Nordland, John Kosmo, hadde samlet mye lærdom gjennom prosjektet, og han lovte at den også skal komme andre gründere til gode. Forfatter Dag Jørund Lønning til venstre.
Fred Eliassen
Fungerende ordfører, Fred Eliassen, lovte å gjøre sitt for at kommunestyret i Steigen tok et møte i låven til Lillian. Ikke minst for å synliggjøre hva ståpåvilje og kreativitet kan skape. Fylkesråd for næring, Arve Knutsen, midt i bildet.
Sovesal
Det var stor interesse for sovesalen i kjelleren på fjøset, der Lillian har omgjort sauebingene til sovealkover.
opplevelse

Kystfolkets Helg

Star Star Star Star Star

Gjør dere klar for årets vakreste eventyr! 19-21. juli er det duket for Kystfolkets Helg i Helnessund.

Din opplevelse her?Flere opplevelser


- Da jeg fortalte naboene om dette prosjektet ble det betegnet som helt vilt. Og det er det. Og jeg følte meg helt euforisk da jeg fikk beskjed om at søknaden var innvilget. Og den følelsen har jeg enda. Jeg er superstolt over det jeg har fått til, og jeg ble nesten rørt da jeg i dag så den flotte boka om prosjektet. Og jeg skal få dette til. Når de klarer å få japanere til å komme til Alta for å overnatte i et is-hotell, skal jeg jammen ta klare å få dem til å komme hit for å overnatte i en sauestakk, slo Lillian Låve Selvik fast da hun inviterte gjestene til bords i den restaurerte låven på Skjelstad, som for anledningen var pyntet med bilder av Dagfinn Bakke fra Galleri Mormors hus i Hamarøy.

Og det var storfint besøk i fjøset til Lillian denne torsdagen. For å markere slutten på prosjektet "Liv i fjøsan", og lanseringen av boka om prosjektet, var selvsagt forfatter Dag Jørund Lønning invitert. Det samme var fotograf Rune Johansen som har tatt de fleste bildene i boka, prosjektleder Torger Karlsen og leder i styringsgruppa for prosjektet, John Kosmo fra Fylkesmannen i Nordland. Også landbruksdirektør Monica Iveland og fylkesråd for næring, Arve Knutsen, var blant de inviterte, i tillegg til naboer og slekt som har hatt tilknytning til fjøset som nå er blitt et unikt reiselivsobjekt. Til stede var også andre prosjektdeltakere, som Roy Sandberg fra Hamarøy og Bjorulf Ødegård fra Steigen. Og selvfølgelig Fred Eliassen som fungerende ordfører i Steigen kommune.

Mye lærdom

I tur og orden sto de fram og roste resultatet, samtidig som de presenterte prosjektets mangfold, og at Lillian er den eneste som er kommet nesten i mål med sitt prosjekt.

- Vi har lært utrolig mye i denne prosessen som vi ikke tenkte på da vi startet, og som vi gjerne bringer videre til andre som eksempelvis vil gjøre noe ut av et gammelt fjøs. Selv om dette prosjektet er ferdig vil erfaringene kunne komme andre til gode. Og Lillian er et glitrende eksempel på av det nytter, sa leder i styringsgruppa , John Kosmo blant annet.

Kreativitet

- Prosjektet "Liv i fjøsan" handler ikke om tomme fjøs, men om kreative mennesker. Alle de ti historiene i boka er enkelthistorier om mennesker med ideer. Dette er nyskaping på tvers av grenser, for det finnes ikke et marked for tomme fjøs. Men som jeg har skrevet i boka; Skal tomme fjøs bli fulle fjøs, må fokuset flyttes fra den materielle bygningen til menneskelig engasjement og trivsel. Og noen fjøs gjør mindre motstand mot å bli brukt på nytt. Dette er definitivt et slikt fjøs, og ikke minst er låven til Lillian et svært personlig prosjekt, sa forfatter Dag Jørund Lønning da han presenterte den flotte boka han og fotograf Rune Johansen har laget om de ti deltakerne i fjøsprosjektet.

Og fjøset til Lillian er absolutt verdt et besøk. Å beskrive det med ord er nesten umulig. Det må oppleves!

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Boklansering avsluttet "Liv i fjøsan"" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.