En stolt og rørt Bjørn Erik Stemland med ordfører Asle Schrøder ved sin side, og Steigens Glade Musikanter i bakgrunnen.

Fikk Kongens fortjenstmedalje

Lærer, forfatter og musiker Bjørn Erik Stemland fikk onsdag overrakt Kongens fortjenstmedalje i sølv av Steigens ordfører Asle Schrøder.

Publisert
17. juni, 2011 klokken 08:22

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 17. juni, 2011 klokken 08:22
Oppdatert: 17. juni, 2011 klokken 09:28

- Jeg har herved den store ære og glede å meddele at Hans Majestet Kongen har tildelt Bjørn Erik Stemland fra Leinesfjord Kongens fortjenstmedalje i sølv. Dette sto å lese i et brev som vi mottok fra Fylkesmannen i Nordland. Der står det også at Bjørn Erik Stemland vil bli invitert til en mottakelse på Slottet der han får anledning til å takke Kongen personlig for medaljen, sa ordfører Asle Schrøder da han delte ut medalje og diplom på rådhustrappa i Leinesfjord under onsdagens kommunestyremøte.

Og det var en rørt Stemland som fikk oppleve Steigens Glade musikanter komme marsjerende opp til rådhuset der de spilte marsjen Unge Steigen som han har skrevet.

- Dette er en gledens dag på flere måter. I tillegg til å få Kongens fortjenstmedalje i sølv, vedtar kommunestyret å bygge allhus. Det blir liksom prikken over i-en, sa en glad og rørt mottaker.

Allsidig

Stemland får medaljen for sin allsidige innsats som forfatter og utøvende kunstner både musikalsk og litterært gjennom en hel generasjon. Han har vært utøvende musiker siden han kom til Steigen i 1976, har lang tids tjeneste i kulturskolen som musikklærer på flere instrumenter. Han har laget mange prologer, blant annet til åpningen av Steigenveien. Han var også med på å skape de første kulturkveldene på 70-tallet, er far til Steigen sagaspill, har dirigert Midt-Steigen skolekorps i over en mannsalder, skrevet bøker, oversatt og vært journalist for to aviser. Og så videre og videre. Vi nevner i fleng Hagbard og Signe, Dumme menn og troll til kjerringer, Nille-mor, Dagrainn, Vi fløtta, Veien fram, Hav, Aurora, Elvis, Bind deg en blomekrans, Fra Griffel til PC, Det 20. århundre og Espana por favor. Men det er ikke bare Steigen som har nytt godt av hans virke. Han har skrevet Slusk til Mons Petter-festivalen i Sulitjelma, musikalen Svarta Bjørn i Narvik og Viktoria i Hamarøy.

- Det er en hel region og mange kommuner som har nytt godt av Bjørns allsidige innsats, sa Schrøder under tildelingen.

Musikk i gave

Etter tildelingen gikk hele kommunestyret i prosesjon etter korpset til Steigen Vertshus der middag og flere festtaler ventet. Blant annet leste Aasmund Gylseth opp hilsninger og gratulasjoner fra Ketil Hugås som Stemland har samarbeidet mye med, og Bernt Gøran Lund i Mons Petter festivalen. Stemland selv oppsummerte sine meritter opp gjennom tidene og rektor Sigurd Winther ved Knut Hamsun videregående skole hyllet Stemland som en god formidler, både som lærer og som forfatter. Han roste også kommunestyret for allhus-vedtaket, og sa at det var en milepæl for skolen å få nye og moderne lokaler i Leinesfjord.

- Du får hilse Kongen og invitere han til Steigen i forbindelse med åpningen av allhuset, kanskje i sagaspilluka i 2013, sa Winther. Stemland har alltid hatt et nært og godt samarbeid med musikeren Lech Sarnowski, og fikk en vals for fløyte i gave fra Lech.

Grandonkel

- Jeg hadde ikke drømt om at det skulle bli en slik ramme rundt tildelingen, og jeg ble skikkelig rørt når korpset kom og spilte min marsj. Og så det flotte været! Så dette blir et minne for livet. Spesielt artig var det å få hilsener fra Sulis, og gaven fra Lech som Torunn spilte så fint, sa Bjørn Erik etter middagen.

Han er i en eksklusiv klubb nå, men er ikke den eneste i familien som har får en slik medalje.

- Min grandonkel, som opprinnelig kom fra Berg på Engeløy, fikk også Kongens fortjenstmedalje i 1950 etter at han sluttet på Vensmoen. Han var utdannet maskinmester, men var en også en ivrig musiker. Han var antagelig den første korpsmusikeren på Engeløya, sier Stemland som har arvet et piano etter grandonkelen.

Se flere bilder her

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Fikk Kongens fortjenstmedalje" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.