Spreking. Øystein Wiik er en usedvanlig sprek 84-åring som holder seg i form med sykling, turer i skog og mark – og jobbing i sitt eget båtbyggeri i Vik!

Fysak fikser formen(e)

Som vanlig for årstiden er FYSAK i Steigen i sving med turene sine hver onsdag kl 1900. Lokalavisa ble med nærmere tyve fysaker til Ersvik-vannet.

Publisert
02. juni, 2010 klokken 10:31

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Bjørn Erik Stemland
bstemlan@online.no
Publisert: 02. juni, 2010 klokken 10:31
Kjell Fredriksen studerer en kistegrav i en skråbakke. Han er mer enn alminnelig interessert etter som han er en av de personene som sammen med elever på Laskestad står bak boka ”Spor i historien”, som skal utgis i forbindelse med Den kulturelle knaggen som avvikles i Steigen i begynnelsen av juni.
næringsliv

Både gammel og ung deltok, og det ble en svært hyggelig trimtur i det fine vårværet. Deltakere møtte opp ved enden av kjøreveien opp mot Lund-vannet, og ble ledet av Ninie van Schaik, som også sørget for merking av ruta slik at det blir lettere for turgåere å finne samme traseen neste gang de skal inn i området.

Gammelt kulturlandskap

Både folk og dyr har funnet seg til rette i dette landskapet. På Lund-vannet lå to svaner, som lettet da vi passerte, og i en skråbakke passerte vi to kistegraver som kan være så gamle som fra yngre steinalder. Ersvika er da også kjent som en av de største og eldste steinalderboplassene i Steigen. Mellom 20 og 30 meter over havet er det en stor strandflate som i steinalderen kan ha vært et område med grunt vann og gode muligheter for fisking og sanking av skjell og andre havdyr. Det er også registrert tufter av et stort firkantet hus på rundt 20 kvadratmeter litt høyere opp i terrenget, og under ei Sagaspilluke midt på 90-tallet ble det holdt et kurs i arkeologi med stikkprøver i jordsmonnet. Da ble det funnet en del kokesteiner, og fliser av importert kvarts. Blant annet viste arkeolog Hein Bjerck deltakerne et intenst blått kvartsstykke som lå auret fast på en av knausene. Flere seinere forsøk på å finne fram til funnet har vært mislykket, så man kan lure på om noen har kommet over det og tatt det med seg. Som fornminne har det absolutt størst verdi når det befinner seg på funnstedet.

Sprek deltaker

Turen gikk med liv og lyst, og vi kom underveis i prat med båtbygger Øystein Wiik, som var en av deltakerne på FYSAK-turen. Man treffer han svært ofte på sykkel langs veiene i Steigen, og nå stilte han opp med gåstaver og lette bein i det fine turterrenget. Han er 84 år, og fremdeles i daglig arbeid som båtbygger. Han får jevnlig inn sjarker som han selv har bygd for 30-40 år siden - til ombygging og vedlikeholdsarbeid, og synes det er artig at båtene har holdt seg så godt opp gjennom årene. Steigen-sjarken er faktisk blitt et begrep som omtales i positive vendinger blant fiskerne.
Øystein holder seg ung og sprek ved jevnlig mosjon, på sykkel og til fots, og sier han gleder seg hver dag til å gå på jobb! Sånn sett er han et godt eksempel for oss alle. Og det er slett ikke bare middelaldrende og gamle som deltar på FYSAK-turene. Vi så at flere unger var sammen med foreldrene.
Ved Ersvik-vannet var det felles rast og kaffepause, og de første regndråpene kom ikke før alle var vel på plass i bilene og på tur hjemover etter god mosjon og fine naturopplevelser i Ersvik-området.


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Fysak fikser formen(e)" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.