Karin Hilling, Gunni Sivertsen, Borghild Kirkfjell, Kai-Ståle Holand og Konrad Hilling mener at det må kunne tas grep om privat forsøpling i kommunen, spesielt i Hamsuns barndomsbygd Hamsund, som er kulturkommunen Hamarøys juvel, sammen med Hamsunsenteret. Selve huset er det lite å gjøre noe med, men rot og forsøpling rundt mener de at kommunen må ta styring på og få til en løsning med eier.

Hamarøys styggeste veikryss?

Det undres flere over, når de passerer Hamsuns egen heimbygd Hamsund. Nå ber beboere, hyttefolk og engasjerte sambygdinger om at kommunen tar et aktivt grep som forurensningsmyndighet.

Publisert
19. november, 2014 klokken 18:48

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 19. november, 2014 klokken 18:48
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Sulten?

Ring 75 77 73 00 for bestilling av pizza, hamburger, biffsnadder og mer.

Din annonse her?Flere annonser

For det er flere som skjemmes over hvordan man blir ønsket velkommen til Hamsuns barndomsbygd. Det handler om lagring av brukte gjenstander utenfor den grønne gammelbutikken, som ligger midt i krysset i Hamsund, et steinkast unna Knut Hamsuns barndomshjem. Kulturminnet er fredet, likeså jorda rundt. Men rett over veien for kommunens store stolthet, står bilvrak og søppel. Og det er dette de mener kommunen må sørge for å få fjernet. For i følge loven skal kommunen drive tilsyn med miljøet og kan pålegge opprydning og fjerning av avfall og brukte gjenstander. Men tross kontakt med både kommune og Hamsunsenteret, blir saken stående på stedet hvil. Det skaper lite bolyst for beboerne og veifarende.

–Jeg har prøvd flere ganger og har gitt beskjed om at de kan ta i bruk hjemler med brev, men uten at det nytter. Det skjemmer ut Hamsundbygda, sier hytteeier og Hamarøyentusiast, Kai-Ståle Holand.

Han kjøpte seg et lite feriehus i Hamsund for noen år siden etter å ha vært på utkikk i mange år etter et sted i vakre Hamarøy. De har restaurert stedet og tilbringer mange uker i Hamarøy. Han har til og med selv plukket søppel og kjørt til avfallsmottaket, for egen regning.

–Det minste kommunen kan gjøre er å følge opp regelverket. Og det koster ikke penger. Det ligger ferdige brevmaler som kan sendes til eier og be om at det ryddes opp, mener han, som også har vært i kontakt med både ordfører og Hamsunsenteret, som så langt ikke har ført til noe.

–Et brev og deretter handling bak brevet, krever han.

Det er de andre også enige om. Karin og Konrad Hilling bor så å si nesten vegg i vegg med barndomshjemmet til Knut Hamsun, og gremmes over at det skal slås på stortromma under Hamsundagene og feiringer, men at lite aktivt gjøres ellers i året.

–Men dette er privat eiendom, så da er det opp til eieren?

– Bygget kan vi gjøre lite med, men den forsøplinga som skjer rundt eiendommen, godt synlig for alle som trafikkerer Skutvik-Oppeid, inklusiv ferjetrafikken sommertid, det kan kommunen gjøre noe med, mener den engasjerte gjengen.

De nevner blant annet gatelys som har ligget i grøfta. De er nå plukket opp og levert på avfallsmottaket. –Ja de ble tatt ned på 80-tallet, for da skulle man ha det tilbake til gammeltida, kommenterer Konrad Hilling tørt.

Kommer ingen vei

Han har sammen med kona Karin Hilling vært nærmeste nabo til kulturminnet Hamsuns barndomshjem i over 30 år og ser hvordan den gamle Hamsungården har blitt tatt vare på, også jorda rundt gården er vernet. Da føles det ekstra stusselig å se at det rett over veien, og midt i Hamsund-krysset står rot og forsøpling som ingen vil ta ansvar for å rydde opp i.

– Man føler man stanger hodet mot veggen Det er vel og bra med Hamsunsatsinga, men kommunen kunne ta i et tak i Hamsund. Slik det er nå er gammelbutikken her er en skamplett for kommunen, mener hun. De tviler på at selve bygningen er verdt å bekoste mye på. Den har vært til salgs, etter at de nåværende eierne la det ut for salg. Men mye må gjøres og bekostes, men de ønsker at kommunen som ansvarlig myndighet, gjerne i samarbeid med Hamsunsenteret, tar tak i saken og bruker de styringsverktøy de har for å få til en god løsning.


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Hamarøys styggeste veikryss? " på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.