Janne Eldevik og datteren Ada foran deres forfedre og -mødre i Schønningslekta i hovedhuset på Grøtøy. Nå blir de skilt fra hverandre igjen, og denne gangen kanskje for godt.

Historien blir igjen i Steigen

Janne Eldevik og Trond Lohne har oppløst sameiet på Grøtøy gamle handelssted i Steigen, og Lohne er nå eneeier av både huset og inventaret. - Dermed blir en stor del av min slektshistorie igjen på Grøtøy, men tapt for meg, sier Eldevik.

Publisert
13. oktober, 2013 klokken 08:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 13. oktober, 2013 klokken 08:00
Oppdatert: 12. oktober, 2013 klokken 10:05
Trond Lohne
Trond Lohne er nå eneeier av Grøtøy Gamle Hovedgård, som det nå heter, etter at han overtok Janne Eldeviks andel i høst.
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Kakebuffét

Hver lørdag kl. 10-16 har vi kakebuffét til kr. 85,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser


- Det var naturlig at gjenstandene som har tilhørt Schønningslekta skulle bli igjen der. Det er jo eiendelene som er det historiske huset. Uten inventaret har huset liten verdi i så måte. Men det er trist at det måtte ende på denne måten, sier Janne Eldevik på telefon fra Oslo.

Janne Eldevik og forretningspartner Trond Lohne fikk i juni 2010 det endelige budet på Grøtøy gamle handelssted på Grøtøy i Steigen, blant annet i konkurranse med forfatter Herbjørg Wasso. Og Eldeviks kobling til Schønningslekta var nok en avgjørende faktor.

- Det føles stort å ha fått overta dette stedet som har vært en så stor del av min barndomshistorie. Min oldemor, Ragna Schønning, var født og oppvokst på Grøtøy, så jeg tar på en måte over stafettpinnen til slekta, sa Eldevik til lokalavisa da hun for første gang besøkte Grøtøy i juli 2010 sammen med sin datter Ada.

Nå overtar Trond Lohne Grøtøy gamle handelssted med alt inventar.

- Det er ikke med lett hjerte jeg lar Trond overta stedet, men det ble til slutt en nødvendighet. Samtidig tror jeg at Trond vil ivareta Grøtøygården som best han kan, sier Janne Eldevik som hadde planer om å bruke Grøtøyhuset i forbindelse med sitt forskningsarbeid på barn av kreftsyke foreldre.

Ingen dramatikk

Trond Lohne sier overtakelsen av Grøtøygården fra Janne Eldevik var udramatisk.

- Vi er enige om at jeg skal dra utviklingen av gården alene. Hennes ambisjon om å gå inn i dette var at huset ble ivaretatt, og at det ble værende som et sted som kunne minne om slekta, og i tillegg at fredningssaken gikk sin gang. Nå er fredningssaken godt på vei, og jeg har vel vist at jeg kan ivareta huset, så det er ingen dramatikk i dette, sier Lohne.

Allerede i 2007 varslet Nordland fylkeskommune en kommende fredningssak på huset med interiør, og i dag er Lohne i møte med fylkeskommunen om dette.

- Fylkeskonservatoren vil også frede inventaret i huset, derfor må det være på plass og intakt. Ellers er dette bare et tomt hus uten verdi verken for meg eller som et historisk objekt. Så noe av det vi skal snakke om er hva en slik fredning vil bety i praksis. Uten at huset kan brukes har det heller ingen verdi. Da kan det bare dette ned. Men jeg ønsker også at både huset og interiøret skal fredes, det handler bare om vilkårene, sier Lohne.

Dette endrer heller ikke på noen av Lohnes planer for Grøtøy Gamle Hovedhus, som det nå heter.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Historien blir igjen i Steigen" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.