Brygga har fått et nytt betongelement og forsterket fortøyning. Dermed kan flere båter ligge samtidig ved brygga. Foto: Privat

Hjartøya nærmere målet

I år har det skjedd mye på Hjartøya. Vinduer og dører er på plass i det gamle Schønninghuset, og øya er mer tilgjengelig.

Publisert
10. desember, 2011 klokken 08:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 10. desember, 2011 klokken 08:00
Oppdatert: 08. desember, 2011 klokken 08:22
Henriette og Fred
Henriette Hansen og Fred Eliassen er godt fornøyd med det som er gjort på Hjartøya dette året.
Nye vinduer
Vinduene i sørvestveggen på Schønninghuset er skiftet, og folk fra Steigen Omsorgsheim har malt veggene. Privat foto.
artikkel

Gruppa som har arbeidet for å etablere Hjartøya som et attraktivt turområde har nemlig også fått på plass flytebrygge med landgang, og i år er brygga utvidet med et nytt betongelement, den er bedre fortøyd og dermed bedre rustet mot vær og vind. Vinduene i sørvest veggen på Schønninghuset er skiftet ut med nye, mens vinduene mot nord og øst er restaurert av Nordfold Snekkerifabrikk. I tillegg har folk fra Steigen Omsorgsheim malt huset.
- Håper er at vi i løpet av neste år skal få Schønninghuset i en slik stand at det går an å være der, både for besøkende og for arrangementer. Men det gjenstår enda mye. Taket må repareres og det må skiftes gulv flere steder. I forbindelse med det fantastiske arbeidet som Steigen Contracting har gjort med å rette opp kjellermuren måtte de sage bort deler av gulvet, og det må selvsagt erstattes. Så nå er det bare å begynne å skrive søknader om mer penger, sier Harriet Hansen som er med i både støttegruppa og dugnadsgjengen.

 

En juvel

Det arbeides også med å få laget stier og informasjonstavler som skal lede folk til tuftene etter tidligere bosetting, jekteoppsettplasser og andre kulturskatter. Øya har jo en lang historie.

- Sett fra mitt ståsted er dette et nytt eksempel på at våre historiske kulturskatter blir tatt vare på av folket. Steigen kommune har - så vidt jeg vet - ikke brukt ei krone på dette prosjektet. Hittil er det finansiert av Staten og Nordland fylkeskommune.  Men kommunen har bidratt med hjelp til søknader og slikt, og det føler jeg er vår fordømte plikt. Når dette er ferdig blir det nok en juvel vi kan vise fram til et stadig økende publikum, et godt supplement til alt det andre vi har, sier kulturkonsulent Fred Eliassen.

Og det er en juvel. Sandstrendene, rullesteinene, kulturminnene og det staselige Schønninghuset blir oppdaget av stadig flere, ikke minst av den økende båtturismen.

Harriet Hansen vil også rette en stor takk til Mainstream Norway som er velvilligheten selv når de trenger skyss eller hjelp med brygger og tyngre løft. Og til Odd Svein Hjertø som har vært leder for prosjektet, og kommunens forlengede arm.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Hjartøya nærmere målet" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.