Hva skjer med Langsteinen?

Det er nå en god stund siden Langsteinen i Steigen ble truffet av en av Mestas kantslåttmaskiner og brakk i tre deler. Men hva skjer med den?

Publisert
19. august, 2014 klokken 08:05

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 19. august, 2014 klokken 08:05
næringsliv
Helse-torget Valberg

Helse-torget Valberg

Behandling, helsekost, foto og galleri.

Din bedrift her?Flere bedrifter

Vi har spurt kulturvernsjef Egil Murud i Nordland fylkeskommune om blant annet dette?
- På grunn av ferieavvikling både hos oss og andre, har vi ennå ikke konkludert med hva som skal skje med Langsteinen. Vi er avhengige av å konsultere eksperter / geologer og andre for å få hjelp til vurderingene som må gjøres. Vi kan ikke si noe nøyaktig om dette nå. Vi må vurdere alle aspekter i saken; både det antikvariskfaglige, men også det sikkerhetsmessige i forhold til publikum. Vi kan ikke gjenreise steinen dersom vi ikke er helt sikre på at den vil tåle det over lang tid, svarer Murud i en e-post.
- Hva er problemet med å bolte/lime delene sammen og sette den opp igjen?
- Problemet er steinens beskaffenhet. Den består av kalkspatmarmor med årer av kvarts. Dette er ikke et homogent og sterkt materiale. Dette sammen med sprekker, gjør at dette er et vanskelig materiale å bearbeide. For å kunne utføre et slikt arbeid, må vi sende steinen til eksperter.
- Kan det bli aktuelt med en utgraving av plassen den står på?
- Det kan bli aktuelt. Vi må vite hvor langt ned i bakken steinen går. For å kunne gjøre dette, må vi ha dispensasjon fra kulturminneloven fra Riksantikvaren. Det er også Riksantikvaren som avgjør hvilke tiltak det kan gis tillatelse til å gjøre med steinen. Dette fordi Langsteinen er et automatisk fredet kulturminne; hvor Riksantikvaren har dispensasjonsmyndigheten.
- Kan det være en fare for at stein-delene blir flyttet fra Steigen og til et permanent opphold på et museum?
- Nei, det tror jeg det er liten fare for. Dersom steinen ikke kan gjenreises, er det nok en mer aktuell løsning å vise fram steinen i Steigen. Hvor det skulle være, er det i tilfelle for tidlig å si, avslutter kulturvernsjef Murud.

Anmeldelse

Ved lensmannskontoret i Steigen får vi opplyst at de har mottatt anmeldelsen av Mesta fra Nordland fylkeskommune, men at de på grunn av terrortrusselen tidligere i sommer har vært lavt bemannet i det siste.

- Nå er vi imidlertid i gang med denne saken og skal foreta avhør av partene i saken, så jeg regner med at den vil være ferdig behandlet hos oss ganske snart, sier politibetjent Petter Hovland.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Hva skjer med Langsteinen?" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.