Her er hele søskenflokken samlet hos Gudrun og Arne på Engeløya. Fra venstre Gudmundur (55), Gudrun (57), Hagalin (90), Sigridur (58), og Yngvi (60).

Islandsk viking på Steigen-visitt

Islendingen Hagalin, far til Gudrun Hagalinsdottir, fylte 90 år onsdag denne uka. Han er direkte etterkommer av den utreiste vikingen Lodin Ongul fra Engeløya, og i motsetning til sin mer berømte forfader, dro han fra Island til Norge for å feire den store dagen sin her.

Publisert
24. juli, 2011 klokken 15:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Bjørn Erik Stemland
bstemlan@online.no
Publisert: 24. juli, 2011 klokken 15:00
Oppdatert: 24. juli, 2011 klokken 08:41
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Kakebuffét

Hver lørdag kl. 10-16 har vi kakebuffét til kr. 85,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser

Gudrun Hagalinsdottir er gift med Arne B. Vaag, som opprinnelig kommer fra Engeløya. Gudrun jobber i administrasjonen i Fauske kommune, og Arne er politiker. For tiden er de begge på Arnes heimplass på Engeløya, og Gudrun har med seg både sin far og sine tre søsken pluss noen svogere og svigerinner. Både Gudrun og Arne var reiseledere på Steigen Historielags Islandstur "I Lodin Onguls fotefar" sommeren 2010.

Aktiv 90-åring

Hagalin har drevet gårdsbruk i Innri Hjardardalur i Önundafjördur i Isafjorden syssel, dvs. aller lengst nordvest på Island. Island ligner på en fugl, og gården ligger praktisk talt på hodet av fuglen – for å uttrykke det litt billedlig! I hans tid som bonde var det mange kyr og sauer på gården pluss et par hester som ble brukt som trekkdyr. Han passet også på omkring 600 ærfugl, som la igjen en ikke ubetydelig mengde dun. Dunen utgjorde en vesentlig del av inntekten på gården, og det er fremdeles mange som driver med innsamling og rensing av dun på Island. På gården Skard på vestkysten ble det renset flere hundre kilo i løpet av sommeren da vi var der. Denne gården drives også av etterkommere av Lodin Ongul.

Nå har Hagalin vært pensjonist i mange år, og gården er overtatt og drives av noen yngre slektninger. Han ser uforskammet frisk og kjekk ut, og på spørsmål om hva han gjør til daglig, svarer han at han går lange turer, helst med gåstaver, og han er svært opptatt av riktig kosthold og sunn mat. Han bor for seg selv, men spiser middag på et senter. Bortsett fra at han er tunghørt, er det ingenting i veien verken med kropp eller sinn. Han lager glassprodukter og bilder av glassmosaikk. Av glassproduktene viste Gudrun fram et vakkert speil og en glassengel han har laget. Ellers liker Hagalin å bake, og forsyner familien med havrekjeks og julebrød – hele året! Og når noen av familiemedlemmene drar på hytta ikke langt unna der de bor, drar Hagalin på sjøen sammen med dem og fisker torsk. Han liker både fisk, lammekjøtt og oksekjøtt. Islendingene er flinke til å utnytte det naturen har å by på, og i motsetning til færøyingene tar de også vare på ulla, og strikkingen bare øker og øker – som en del av kulturen, og kanskje som et direkte resultat av finanskrisen.

På spørsmål om han trives i Norge, svarer han bekreftende, og sier han gjerne kommer tilbake om et år eller to, da han synes det er vakkert her – og klimaet er mye mildere enn på Island!

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Islandsk viking på Steigen-visitt" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.