For Ellen Ediassen blir det ikke jul uten potetlefser.

Lefse- og flatbrødbaking

Forrige lørdag ble det holdt lefse- og flatbrødbaking på Finnøy grendehus.

Publisert
24. november, 2010 klokken 08:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 24. november, 2010 klokken 08:00
Oppdatert: 20. november, 2010 klokken 10:51
Flatbrød
For Ellen Ediassen blir det ikke jul uten potetlefser.
Øyvind
For Ellen Ediassen blir det ikke jul uten potetlefser.
næringsliv

Med kokte poteter og mel som grunningredienser og med kjevle og steketakke som verktøy  fikk kursdeltakerne en god innføring i tradisjonsrik baking.

Ellen Smedstuen Ediassen sto for potetlefsebakingen. Og oppskrifta var fra hennes 87-årige mor, som i en mannsalder har bakt disse tradisjonsrike lefsene hjemme på Biri.
- Det finnes mange forskjellige oppskrifter, men jeg har nå vokst opp med mor og far som bakte og solgte lefser og bruker deres oppskrift, fortalte Ellen.
Ingrid Solvang sto for kursingen av flatbrødbakinga. Og noe av kriteriene for å lykkes i bakinga er å bruke minst mulig mel. En liten kunst er det også å få både lefser og flatbrødleivene tynne nok for deretter å få dem hel  på steketakka.  Tradisjonelt er det nok ikke brukt så mye potetlefser her i nord, mens det på Østlandet knapt blir jul uten disse i hus. Potetlefser blir brukt til både sylte, kald ribbe ,  medisterpølser og rakefisk. De kan med fordel også brukes til både lutfisk og annen fiskemat.
- Hos oss er det tradisjon å ha kjøttmølje lille julaften hvor vi bryter flatbrødet i kjøttkraft gjerne fra kjøttrull, fortalte Ingrid Solvang.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Lefse- og flatbrødbaking" på Facebook





Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.