For Ellen Ediassen blir det ikke jul uten potetlefser.
Lefse- og flatbrødbaking
Forrige lørdag ble det holdt lefse- og flatbrødbaking på Finnøy grendehus.


Med kokte poteter og mel som grunningredienser og med kjevle og steketakke som verktøy fikk kursdeltakerne en god innføring i tradisjonsrik baking.
Ellen Smedstuen Ediassen sto for potetlefsebakingen. Og oppskrifta var fra hennes 87-årige mor, som i en mannsalder har bakt disse tradisjonsrike lefsene hjemme på Biri.
- Det finnes mange forskjellige oppskrifter, men jeg har nå vokst opp med mor og far som bakte og solgte lefser og bruker deres oppskrift, fortalte Ellen.
Ingrid Solvang sto for kursingen av flatbrødbakinga. Og noe av kriteriene for å lykkes i bakinga er å bruke minst mulig mel. En liten kunst er det også å få både lefser og flatbrødleivene tynne nok for deretter å få dem hel på steketakka. Tradisjonelt er det nok ikke brukt så mye potetlefser her i nord, mens det på Østlandet knapt blir jul uten disse i hus. Potetlefser blir brukt til både sylte, kald ribbe , medisterpølser og rakefisk. De kan med fordel også brukes til både lutfisk og annen fiskemat.
- Hos oss er det tradisjon å ha kjøttmølje lille julaften hvor vi bryter flatbrødet i kjøttkraft gjerne fra kjøttrull, fortalte Ingrid Solvang.
Les også
- Lefse- og flatbrødbaking
- Finnøy grendelag ble satt pris på
- - Det er eitt eller anna med Finnøy...
- - Over all forventning
- Kveitefest i Helnessund