Renningen består av 264 tråder som hver har en lengde på 46 meter. Når vevingen er ferdig blir det over 40 meter med golvmatter eller filleryer. Fra venstre Wenche, Gerd og Inger.

Livlig aktivitet i vevstua i Leinesfjord

På Pinstranda i Leinesfjord, rett overfor bedehuskapellet, ligger et hvitt nordlandshus som eies av Johannes Isaksen. Huset var opprinnelig et meieri og lå i Naustvika på nedsiden av veien, omtrent der det i dag ligger to-tre campinghytter.

Publisert
03. november, 2014 klokken 11:02

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Bjørn Erik Stemland
bstemlan@online.no
Publisert: 03. november, 2014 klokken 11:02
næringsliv

M. B. Hansen kjøpte det på 1920-tallet, og flyttet det til Pinstranda, der han innredet og brukte det til bolig så lenge han levde. Siden har forskjellige familier bodd der. På åttitallet ble husflidslaget bruker av huset, først til møtelokale og kurssted og seinere til vevstue.

Mange vevstoler

Seks vevstoler står oppmontert nede i førsteetasjen. De tre nyeste tilhører husflidslaget, de andre har forskjellige eiere. Martha Isaksen eier den ene, som hun hadde med seg inn i ekteskapet da hun giftet seg med Johannes. Det er to rennings- eller rennbommer i huset, en horisontal og en vertikal. De kalles også rennstoler. Her legges renningen opp. Det er et møysommelig arbeid, for renningen består av 264 tråder, hver på 46 meters lengde. Gerd Gjervik og Wenche Gjerde holdt på å montere renningen da Lokalavisa var på besøk. Den ble rullet opp på en bom bakerst på veven. Det er også masse vertikale tråder som renningen går gjennom, og Wenche og Gerd snakket om forskjellige deler som holder systemet på plass. Fra toppen og ned er det hester, hovler, kontramarsj og trøer – mer enn nok til å forvirre en stakkars ukyndig reporter!

Fine golvmatter

Inger Susæg var også til stede denne dagen. Hun hadde vært på vevkurs for mange år siden, og var full av iver etter å komme i gang igjen og lære mer. Hun lurte på om det var plass til flere deltakere, og det er det absolutt siden det er seks vevstoler ferdig oppmontert. Wenche sa at de for noen år siden hadde arrangert AOF-kurs i veving med bra deltakelse. Hun og Gerd viste fram flere fine matter de har vevd, og på loftet har Gerd et helt rom fylt av klær som skal klippes opp til mattfiller. «Du har filler nok til du blir hundre!» sa Wenche lattermildt. Og har noen av leserne lyst til å være med, så er det bare å ta kontakt med Wenche Gjerde, Gerd Gjervik eller Inger Susæg. Veving er en trivelig og artig aktivitet, og så er det skikkelig sosialt når man er flere sammen!

Dårlig isolert hus

Wenche og Gerd har holdt ut i flere år med et kaldt hus som må stormfyres hver gang det skal brukes. Gerd, som bor like ved, har jobben som fyrer. De tviler på om man kan holde på stort lenger slik forholdene er, men Inger kom til som et friskt pust og er full av optimisme: «Det må gå an å søke om midler, jeg vil gjerne ta på meg den oppgaven!» Og sant å si fins det nok muligheter. To tredjedeler av huset er tømmerhus, mens den vestligste tredjedelen er bindingsverk. Det går an å rive denne delen, fjerne ytterkledningen, fôre ut og legge isolasjon på ytterveggene av tømmerhuset, legge papp og ny kledning samt skaffe nye vinduer. Noen av medlemmene i husflidslaget er pensjonister, og det finnes sikkert snekkerkyndige ektefeller som kan stille opp på dugnad sammen med kvinnene. Lokalavisa luftet ideen for Johannes Isaksen, og han virket slett ikke uvillig til å la huset få nytt liv. Han hadde egentlig ment å be brannvesenet tenne fyr på hele kåken!


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Livlig aktivitet i vevstua i Leinesfjord" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.