1. Hvis en tolker Dyreberget som en allerede eksisterende gave kommunen har, kan man trygge og videreutvikle denne ved et kunst_bergkunstsenter, mener Åse Haraldsen. Hun tror Helleristningsfeltet kan skape grobunn for en ny og spennende virksomhet med attraktive og interessante arbeidsplasser i Tysfjord, og viser til Alta Museum som bygger sin virksomhet omkring helleristninger med stor popularitet.

Ønsker Bergkunstsenter på Leiknes

Billedkunstner Åse Haraldsen fra Kalvik, Tysfjord har lenge tenkt tanke og båret på en idé om å se på muligheten av å bygge et moderne og attraktivt senter omkring Dyreberget på Leiknes.

Publisert
28. mars, 2014 klokken 12:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 28. mars, 2014 klokken 12:00
folkets bilder
Vårtegn i Steigen

Vårtegn i Steigen

Foto: Renate Langvand

Et kunstsenter basert på bergkunst, billedkunst som maleri og tegning, film- og videokunst, fotokunst og skulptur i stein eller tre samt relieff. Bakgrunn for idéen om en etablering er det 9000 år gamle helleristningsfeltet, som inneholder 55 unike tegninger av forskjellige dyrearter som er slipt og ikke hogget inn i berget.

– Dyreberget på Leiknes i Tysfjord er så sjeldent og spesielt at det regnes som Nord-Norges flotteste helleristningsfelt og har attraksjonsverdi langt utover landegrensene, skriver Haraldsen i brev til Tysfjord kommune, hvor hun søker om støtte gjennom havbruksnæringens fond.  Haraldsen har skisser hvordan et slikt bygg kan bygges.

– Ideen er at det mures opp vegger langs begge sider av inngangspartiet til senteret i grå nyansert farge og med høyde max 180 cm. Langs disse sideveggene er tanken at dyreberget med sine enkelte helleristninger av dyr avbildes/risses inn som tegninger i muren i samme format og stil som originalene på berget. Dette fordi Dyreberget på den måten blir tilgjengelig for alle, også eldre og funksjonshemmede og gjennom hele året. Endog blinde vil kunne føle tegningen i muren, mener Haraldsen.

Dermed økes tilgjengeligheten hele året for både de som har vanskelig for å gå og når været gjør det vanskelig å se helleristningene.

Moderne bygg

Haraldsen ser for seg et bygg på ett plan, som både skal fremstå som stilig, moderne og funksjonelt.

–Det er ikke noe krav at bygget må plasseres ved Dyreberget, men jo nærmere jo bedre. Og i hvert fall i nærheten av Lofastforbindelsen Bognes-Lødingen, og nærhet til E6. Alternativene kan være at bergkunstsenteret ligger i berget ved Dyreberget eller på steinfylling i havet nedenfor. Et annet alternativ kan være strekningen mellom Leiknes og Bognes godt synlig fra ferjeleiet og med flott utsikt over Tysfjorden og Stetind. Et tredje alternativ kan være ved vakre Tjeldhavn, hvor bygget vil få en utsøkt beliggenhet med vakker natur.

Haraldsen ser for seg at det kan inngå som en del av museum og viser til Kystmuseet i Rørvik, Alta og Tromsø museum.

Fast utstilling

Åse Haraldsen har også visjoner om hva et slikt senter kan inneholde.

–En steinutstilling med fast utstilling av bergarter og mineraler primært fra Tysfjord, en permanent Stetind kunstutstilling, storskjerm med filmvisninger og eget studio for fotografer og andre hvor man kan redigere bilder og filmer fra sitt arbeid i Tysfjord, sier hun.

Også et allrom for elever og kursdeltakere/forskere samt utstilling av fugler og dyr med relasjon til Dyreberget. Og selvfølgelig en kafé og resepsjon.

– Jeg vet ikke om bygget bør være kommunalt eller fylkeskommunalt eller kanskje et samarbeid mellom de to. Bergkunsten på Leiknes er datert til eldre steinalder og har vernestatus som automatisk fredet, understreker den visjonære Tysfjord-kvinnen.

Hun ser også for seg å utvikle potensialet som ligger i nasjonalfjellet Stetind med en konstruksjon/klatrevegg på 6-8 meter ute, slik at de som ønsker å lære seg å klatre har anledning til det. Et aktivt senter hvor publikum kan delta i forskjellige aktiviteter til sammenligning med vanlige museum hvor ting er utstilt og man er passiv tilskuer.
– På den måten bruker man hellerisninger som en "råvare" som en del av et reiselivsprodukt, mener Haraldsen.

Hun har søkt havbruksfondet om 70 000 kroner til forprosjektering av sine idéer om Stetind Kunst_Bergkunstsenter.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Ønsker Bergkunstsenter på Leiknes" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.