Harald Nilsen (f.v.), Finn Eirik Aasjord, Nils Forsberg, Terje Nilsen, Kjell Tennes og Odd Magnussen i full sving med de to motorene de har på benken denne kvelden.

Pensjonistmekkerne

Hver mandag kveld - siden november i fjor - møtes en gjeng entusiastiske pensjonister i Kystmuseet på Nordskot for å mekke på de mange motorene som står utstilt der.

Publisert
26. januar, 2013 klokken 12:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 26. januar, 2013 klokken 12:00
Mangler pumpa
Harald Nilsen viser at de mangler den handpumpa som skal pumpe væske opp i de to glassbeholderne på denne gamle målepumpa.
Sprukken topp
Finn Eirik Aasjord er svært interessert i å få erstattet denne sprukne toppen til en 4,5 HK FM C2.
Kvaltønne
Harald Nilsen med tønna som sto i masta på M/B Havmannen av Steigen. Vi ser også kvalkanonen og noe av utstyret som sto ombord.
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Kakebuffét

Hver lørdag kl. 10-16 har vi kakebuffét til kr. 85,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser


Da Lokalavisa var der sist mandag var to motorer som de fikk inn i løpet av høsten i fjor på arbeidsbenken, og de var nesten ferdig med den ene, en 6 HK Marna bensinmotor fra 1947. Den andre, en 4 HK Sleipner fra cirka 1950 har de hatt litt problemer med å få deler til.

- Men jeg snakket med en "gamling" på Marna-fabrikken like før helga, og han mente de hadde den delen vi manglet. Så det meste lar seg løse. Vi kan også lage, eller få laget, deler som ikke er så alt for spesielle. Men generelt er det vanskelig å få tak i deler til så gamle motorer, sier lederen i Kystmuseet, Harald Nilsen.

Nå har de snart disse motorene klare til prøvekjøring, og de har også en motor av typen Konkurrent fra 1923 klar, så planen er å ta de ut for prøvekjøring utpå vinteren en gang, helst før påske.

- Vi har hatt flere av de andre motorene i gang tidligere, men ikke siden vi flyttet hit. Drømmen er å få et brannsikkert rom med avsug der noen av disse motorene kan stå og gå mens det er folk i museet, men foreløpig må vi nøye oss med å ta de ut en gang i mellom, sier Nilsen.

Trenger deler

Selv om det meste lar seg løse er det ting som helst skulle vært originale, og de trenger en del detaljer til motormuseet som de håper leserne kan hjelpe med.

- Toppen på denne motoren, en 4,5 HK FM C2, sprakk da vi flyttet den ut av skola, så den trenger vi om vi skal ha håp om å få den i gang. Det er kanskje et meget spesielt ønske, men man vet jo aldri, sier en av initiativtakerne til museet, Finn Eirik Aasjord.

- Og så mangler vi selve håndpumpa til denne gamle bensin- eller parafinpumpa, skyter Harald Nilsen inn.

Kvalkanon

Museet har stadig henvendelser fra folk som har gamle ting, og det siste de fikk inn var tønna som sto i masta til den 37 fot store "M/B Havmannen" fra Steigen, som de også fikk både kvalkanon og utstyr fra av Einar Aalstad i forbindelse med åpningen i fjor.

I tillegg til gleden med å få liv i disse gamle motorene fungerer disse mandagskveldene som et sosialt treffpunkt, og kjenner vi gjengen rett, blir det nok servert noen gode historier over kaffekoppen utpå kvelden.

I løpet av høsten i fjor var det vel 600 betalende gjester i museet, og det er Nilsen godt fornøyd med. Det var tross alt åpningsåret, og bare en halv sesong. De har flere planer for dette året, men detaljene kommer de tilbake til etter hvert.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Pensjonistmekkerne" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.