Hugo Aasjord, her på arbeidsloftet, står i år for sin niende Sagaspill-plakat.

Plakatslipp

Det er bare tolv uker til premiere på årets sagaspill på Vollmoen. Nå er både forhåndssalget i gang, og plakaten er klar.

Publisert
05. mai, 2013 klokken 08:00

Journalist
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Karoline O. A. Pettersen
karolinepet@gmail.com
Publisert: 05. mai, 2013 klokken 08:00
folkets bilder
Vinterlys i Nordfold

Vinterlys i Nordfold

Foto: Nils Henrik Friis

Hugo Aasjord har nok en gang sluppet en plakat med inspirasjon fra de historiske områdene på Engeløya. Selv er han over gjennomsnittet interessert i historie, og når det da kommer til et så konkret oppdrag som for Steigen Sagaspill, faller det seg helt naturlig slik, mener han.

-      For meg er det fasinerende og i det hele tatt prøve tenke meg til hvordan kulturen og livet var her for så langt tilbake som til jernalderen. Det var jo helt klart et utviklet samfunn som også hadde kontakt med omverdenen, sier Aasjord.

Hans fasinasjon fører til et arbeid hvor research blir viktig, og uttrykket blir slik Hugo forestiller seg den tiden.

I år har han kreert et bilde av Skålgropsteinen som står midt på en slette på Sandvågan på Engeløya. Den står vendt mot vest, som de fleste av de eldre rituelle stedene på Engeløya, og selve Skålgropsteinen skal ha fungert som et offersted. Hugo syns det er finurlig at den enorme steinen ligger midt på sletta, og mener den må ha blitt flyttet av mennesker, kanskje nettopp for og være et samlingspunkt vendt mot vest, der lyset blir sterkest.

Det sterke lyset i horisonten er også et viktig element i Aasjords plakat i år, og konturene av både Fløya og Løvøya skimtes på sidene av det sterke lyset. Midtpunktet i horisonten har Aasjord selvfølgelig også en baktanke med, men de assosiasjonene mener han at betrakteren skal få lage seg selv.

Maleriet har blitt jobbet med siden jul, og Hugo har brukt mye tid på både plassering av stein og fargenyansene. Det endelige bildet består av lag på lag med både farger og linlerret for å få frem den rette strukturen og de rette fargene. Det har gått fra mørkt, til varmt, til et endelig lyst og blått bilde. Dette mener han også blir til det bedre for teksten som kommer over.

-      Jeg har ofte syntes at teksten som kommer over blir litt for markant i mot bildet, men tror den hvite teksten skal gli litt mer elegant over de lyse tonene i år, sier Aasjord.

Hugo har flere prosjekter på gang til en hver tid, og plakaten ser han på som et sideprosjekt, nettopp fordi det skal gi et nokså konkret uttrykk imot det han ellers produserer. Han syns alltid det er en givende jobb, men det ender også alltid opp med at han bruker litt for mye tid på den i forhold til hva han selv ønsker.

-      Ja, det er i grunn kun plakaten jeg har jobbet med siden jul, ved siden av brygga på Skrova, og du ser nå rundt her, her er flere prosjekter som trengs å bli tatt hånd om, sier Hugo med et smil.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Plakatslipp" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.