Skal lede effektiviseringsprosjektet
Lisbeth Lie Aalstad, som nå er leder for servicetorget på rådhuset i Steigen, er ansatt som leder for det nye effektiviseringsprosjektet som skal gjennomgå helse- og omsorgstjenestene i Steigen kommune.
Bakgrunnen for opprettelse av prosjektet er målet om å spare penger innen helse- og omsorg gjennom mer effektiv drift, og Aalstad skal i første omgang se på ledelsesstrukturen innen helsesektoren. Hun skal også ha et sterkt fokus på delstillingsproblematikken der målet er å få flest mulig 100 prosent stillinger.
- Som kjent har vi mange deltidsstillinger i helsevesenet i kommunen, men vi er ikke verstinger. Vi hadde en konsulent fra KS på besøk for en stund siden som sa lå sånn midt på treet i forhold til sammenlignbare kommuner, men at mange kommunene har stort fokus på dette, sa Aalstad.
Hun skal også se på arbeidstidsmodellene, eller turnusordningene, om de fungerer i dag, og hvordan den bør være i framtida. Dette har også sammenheng med stillingsstørrelsene. Men hele tiden skal det i følge Aalstad ligge i bunnen at tjenestene ikke skal bli dårligere for brukerne.
- Målsettingen er svært ambisiøs i og med at vi etter planen skal spare fem millioner kroner i løpet av 2015-2016. Meningen er da å øke flest mulig opp mot 100 prosentstillinger, begrense eller eliminere bruk av vikarer og overtid, og et ønske om å redusere sykefraværet – som i følge konsulenten fra KS ikke er spesielt høyt i Steigen i forhold til sammenlignbare kommuner. Å øke medarbeidertilfredsheten følger i kjølvannet av tryggheten ved å ha større stillinger. Utvikling av helsetjenester i forhold til den helse- og omsorgsplanen som kommunestyret nettopp vedtok er også et viktig ledd i dette arbeidet. Det er også ei målsetting i prosjektet at kvaliteten på de tjenestene vi leverer blir bedre, sa Aalstad som begynner i jobben 1. november.
Noe av det første hun skal gjøre er en kartlegging av hvilke stillinger den enkelte i helse- og omsorgssektoren ønsker å ha framover. Prosjektet, som har en kostnadsramme på 1,2 millioner kroner, blir stort sett finansiert med midler fra KS, så kommunens andel blir liten, trolig ikke mer enn 10-20 prosent.