Torunn Baade Aalstad er ny leder i styret i Steigen Sagaspill.

Skal lede Steigen Sagaspill

- Steigen Sagaspill var grunnen til at jeg kom til Steigen i -99, og er grunne til at jeg fortsatt er her - pluss et par-tre personlige grunner som har kommet etter hvert.

Publisert
17. november, 2012 klokken 09:54

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 17. november, 2012 klokken 09:54
folkets bilder
Tranøy fyr

Tranøy fyr

Nesten julestemning på Tranøy Fyr. Foto: Marit Hansen

Det sier den nyvalgte lederen i styret til stiftelsen Steigen Sagaspill, Torunn Baade Aalstad. Og siden dette første møtet med sagaspillet i -99 har hun deltatt hver eneste gang det har vært sagaspill siden.

- Det er et stort format både i forhold til kommunen, folk som deltar og plassen det utføres på, og jeg er kjempestolt av å få være med på noe så stort. Tenk at det var 11.500 personer som var på de ulike arrangementene i fjor. Enten man er aktiv eller passiv til selve sagaspillet, så ser alle at det skjer noe i sagaspilluka, så det blir stort også på den måten, sier Aalstad.

Hennes første oppgave som styreleder blir å samle inntrykk og innspill fra tidligere sagaspilluker, og arbeid styret og stiftelsen har gjort. Aalstad synes også det nye styret er spennende, med to nye unge representanter som blant annet har erfaring fra Norges største hundeløp, Finnmarksløpet (Kine Leines Skår). Dermed har styret fått dekket alle generasjonene.

- Det er viktig at aktivitetene inkluderer flest mulig, og gjennom det som har skjedd på Vollmoen opp gjennom årene har mange kontakter blitt knyttet. Dermed er det også andre kommuner som bryr seg om sagaspillet. Personlig har jeg, siden jeg kommer fra Ålesund, dratt opp mange vestlendinger hit, og dermed har de sett hvordan vi gjør det - sammenlignet med andre plasser, og gitt tilbakemeldinger på det, sier den nye styrelederen.

Et punkt som kom opp under årsmøtet var å få sagaspillet inn på Statsbudsjettet, forøvrig et stadig tilbakevendende tema. Hvordan dette kan gjøres har ikke Aalstad tenkt på enda, men hun registrerer at budsjettet til Steigen Sagaspill er mindre enn bare orkesterkostnadene til Mostraspelet, et tilsvarende spill i Bømlo, Torunns tidligere arbeidsplass. Mostraspelet er basert på at det i Snorres Kongesagaer fortelles at Moster på Bømlo var første plassen Olav Tryggvason gikk i land da han kom til Norge i år 995 for å kreve kongetronen og innføre kristendommen. Der blir også spillet framført på en utendørsscene med plass til 1200 mennesker, som på Vollmoen.

Utfordring

- Det er en utfordring å få til et så stort arrangement med så lite penger, men det er også det som er så stort med sagaspillet i Steigen. Styret arbeider bare på fritiden, så vi må tenke grundig gjennom alt, hvordan vi skal sikre og fundamentere kontinuitet og drift, og hvordan vi skal kunne bli en del av den offentlige forvaltningen som fylke og stat, sier Torunn Baade Aalstad.

Men hun er også opptatt av å styrke tilhørigheten lokalt. At hver grend føler at de har noe å bidra med - eller kan tjene, slik at de får et eierskap til Sagaspilluka.

- Derfor trenger vi gode ideer og innspill fra folk. Det er mange aktører som er med på å prege Sagaspilluka, og det er det som gjør dette så stort. Den er blitt en del av kultursamarbeidet i Salten - et talerør i regionen. Sagaspilluka skaper bolyst, verdiskaping og gjør Steigen til en god kommune å bo i, slår Aalstad fast.

Så langt har de fått på plass regissør Maia Zakariassen og hovedkunstner Hugo Aasjord, men det er fortsatt mange biter i puslespillet som må på plass. Det er også bestemt at selve spillet Hagbard og Signe skal framføres i starten av Sagaspilluka som varer fra 25. juli til 4. august.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Skal lede Steigen Sagaspill" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.