- Pingvinen jeg sitter med heter Pondus og er en Bøylepingvin, han er min favoritt blant gjengen på 20 stykker, forteller Mari.

Spesiell lærlingplass

Mari Hanssen (22) fra Steigen er lærling ved Akvariet i Bergen, og stortrives sammen med pingviner, reptiler og alle de andre skapningene som finnes der.

Publisert
21. januar, 2012 klokken 10:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 21. januar, 2012 klokken 10:00
Øgle
Her er Mari med en Skjeggagam-øgle.

Akvariet i Bergen

Akvariet i Bergen ble planlagt i 1950, men arbeidet ble først påbegynt i 1957. Da akvariet åpnet 27. august 1960 var det Nord-Europas største og mest moderne akvarium . Arkitekter var Hans Chr. Gaserud og Helge Simers. Det ble finansiert ved en innsamlingsaksjon i Bergen, og formålet var å vise de besøkende et representativt utvalg av norsk marin fauna. Akvariet ble bygget sammen med Havforskningsinstituttet . Institusjonen har også en del undervisning og forskning.

Akvariet har en stor ferskvannsavdeling i tillegg til saltvannsakvarium, tropisk ferskvann og tropisk saltvann. Anlegget har mer enn 300 arter, og en forsøker å gi dyr og fisk så naturlige levevilkår som mulig. Her finnes mer enn 60 akvariekummer og tre utendørsdammer med seler, pingviner og karpefisk. I de senere år er det blitt utbygget med en tropisk avdeling med terrarier hvor en finner kubanske krokodiller, slanger, skilpadder og andre eksotiske dyr. Den såkalte "dodraugen" som ble funnet i et toalett i Bergen i 2006 er også blant innbyggerne.

Til saltvannskummene brukes mer enn tre millioner liter vann per døgn som pumpes opp fra 130 meters dyp i Byfjorden. Temperaturen er 6-7 grader C. Kilde: Wikipedia

folkets bilder

Det var barndommens TV-serie om delfinen "Flipper" som la de første føringene for Mari Hanssens yrkesvalg.
- Det var jo marinbiologer som arbeidet med Flipper, og der og da bestemte jeg meg for å bli marinbiolog. Så det ble litt jobb i Mainstream, VG1 naturbruk og VG2 aquakultur - som i hovedsak handler om lakseoppdrett, på Val videregående skole i Nærøy i Nord-Trøndelag. I Tromsø har de et akvarium som heter Polaria, og der hadde jeg praksis mens jeg gikk VG2. Jeg likte meg så godt at jeg ville prøve å skaffe meg lærlingplass der, men det var ikke så enkelt, forteller Mari.

Det endte med at Mari sendte en e-post til Akvariet i Bergen med forespørsel om lærlingplass, og nå gikk det fort i svingene.  Dagen etter ringte de og ville ha henne på intervju, og på en dagstur til Bergen litt senere fikk hun beskjed samme dagen at de ville ha henne som lærling.

Siden august har dermed Mari fra Steigen hatt sin arbeidsplass ved Akvariet i Bergen, og trives kjempegodt både på arbeidsplassen og i byen.

- Drømmen nå er å få fast plass her på Akvariet i Bergen, men jeg har jo ingen garanti for at jeg får det. Jeg tror imidlertid ikke det blir aktuelt å gå tilbake til oppdrettsnæringen, for jeg har lært mye om konsekvensene den har for villaksen. Jeg har sett saken fra begge sider og fått et mer nyansert syn på dette. Dessuten er arbeidet ved akvariet mye mer spennende og variert. Her har vi mange forskjellige miljøer, fra tropisk ferskvann til kaldt sjøvann - tilpasset de mange forskjellige artene som er her. Det er et enormt teknisk apparat som skal til for å drifte dette anlegget, og jeg lærer utrolig mye om artene som er her, fra alle slags fisk til pingviner, seler, slanger og haier. Så jeg har hatt en ganske bratt læringskurve siden jeg kom hit, forteller Mari.

Farlige dyr

- Hva består arbeidsdagen i?

- Mye forskjellig. Alle gjør alt her. Akkurat nå har jeg ansvaret for 11-matingen (individene mates hver hele time red.anm.), og det innebærer blant annet at jeg med mikrofon må forklare de besøkende om de forskjellige artene som mates. Blant annet i et stort strandakvarium der de får ta opp krabber og lignende for å se nærmere på dem, og det er svært populært blant skoleklasser. Ellers trives jeg godt blant pingvinene. De skal forøvrig få nytt basseng i løpet av året, og vi skal utvide med et sjøløvebasseng.
- Har dere farlige dyr også?

- Ja. Vi har en krokodille som er nesten fire meter lang, og en slange som er over fire meter lang. Begge er potensielle menneskedrepere, så det er strenge sikkerhetsprosedyrer rundt arbeidet med dem.

- Har du noen oppgaver som er spesielt interessante?

- Egentlig er det det å begynne å forstå helheten i anlegget som er mest interessant, sier
Mari.

Hun mangler studiekompetanse for å komme inn på biologstudiet, men ser ikke bort fra at hun vil skaffe seg det.
- Vi får se. Jeg har fått litt smaken på å tjene penger også, så foreløpig har jeg ingen andre planer nå enn å prøve å få fast jobb her ved Akvariet når dette lærlingeåret er omme, sier Mari Hanssen som anbefaler folk på visitt til Bergen - spesielt familier, om å ta turen innom Akvariet som for andre år på rad er blitt kåret til Bergens Beste Familieopplevelse.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Spesiell lærlingplass" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.