Soetkin Baptist og Sven Verbelen koser seg i leiligheten i Nordfold, tett på både skog og hav.

Steigen ble et tilfeldig valg

At Steigen ble hjemplassen til Soetkin Baptist (28) og Sven Verbelen (26) er en blanding av tilfeldigheter, jaktinteresser og et ønske om å bytte ut stress og trangboddhet i Belgia med ro og natur i Steigen.

Publisert
27. desember, 2013 klokken 11:51

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 27. desember, 2013 klokken 11:51
Fant sitt paradis
Soetkin Baptist (28) og Sven Verbelen (26) har funnet sitt foreløpige paradis i Steigen, langt fra stress, trangboddhet og statusjag i hjemlandet Belgia.
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Sulten?

Ring 75 77 73 00 for bestilling av pizza, hamburger, biffsnadder og mer.

Din annonse her?Flere annonser


Egentlig var det Svens foreldre som startet det hele. De var tilfeldig innom Steigen for 5-6 år siden, og kom da i kontakt med endel folk. Den jaktinteresserte faren så muligheter til å komme tilbake for å jakte. Dermed tok han sønnen med på elgjakt i Steigen, og slik ble også han hektet.

- Vi jakter også i Belgia, men der er det ikke skoger som her. Og heller ikke storvilt. Dessuten er det trangt om plassen. Mange jegere og lite vilt. Så å jakte elg i Steigen er helt topp. Jeg ble også kjent med folk da jeg var her, og likte det jeg så, så da jeg kom hjem begynte vi å snakke om flytting, forteller Sven på godt norsk.

I følge de to er Belgia et dyrt land å bo i. Det er trangt om plassen og rift om husvære, og de må pendle langt for å jobbe. Belgia har også merket den økonomiske nedgangen i Europa, så jobber vokser ikke på trær. Men folks fokus er penger og status. Og det passet ikke for det miljøbevisste paret.

- Derfor var det også skremmende å tenke på å si opp jobbene vi hadde i Belgia og flytte til et ukjent sted. I fjor sommer var vi en tur her for å bli mer kjent med kommunen. Vi bodde hos Marte Rita og Sivert Kristiansen, og de viste oss rundt og lot oss oppdage Steigen. Vi deltok i Sagaspillet og ble kjent med masse folk. Og da vi kom hjem bestemte vi oss, satte opp et prosjekt og startet med å lære oss norsk. Og det er det lureste vi har gjort. Språket har hjulpet oss utrolig mye. Vi fikk også god støtte for vårt valg fra våre foreldre. Og i sommer kom vi til Steigen med alt vårt pikkpakk i en varebil. Og nå føles det bare godt. Vi føler oss utrolig velkommen her. Etter bare tre uker hadde vi skaffet oss både jobb, leilighet og bil, sier Soetkin som stortrives i Nordfold der de bor i dag.

Ressurspersoner

Og det er to ressurspersoner som har landet i Steigen. Soetkin Baptist er profesjonell mezzosopran på høyt nivå i Europa, og har en lang merittliste. Hun har en mastergrad i sang fra Lemmens Institute in Leuven i Belgia, har utdannelse i piano og fiolin, og en grad som musikklærer. Soetkin har arbeidet med kor siden hun begynte å dirigere det lokale koret som 11-åring. Hun snakker og skriver nederlandsk, engelsk og fransk flytende, gjør seg forstått på tysk og nå også på norsk. I 2008 var hun i Beograd og representerte Belgia i Eurovision Song Contest der Maria Haukås Storeng sang Norges bidrag "Hold On Be Strong".

- Vi vant i Belgia, men tapte i Beograd. Men det var en spesiell opplevelse og jeg lærte mye. Også at dette handler mer om show og opptreden enn musikk. Jeg var også veldig ung og visste ikke mye om showbusiness, sier Soetkin.

I dag er det mest klassisk-, samtids- og renessansemusikk det handler om. Soetkin har turnert i Europa med kjente orkestre som Ictus (samtidsmusikk), Grain de la Voix (gammel musikk) og det klassiske ensemblet Olla Vogala. I tillegg flere solo opptredener med musikk fra Mozart, Vivaldi, Fauré og Bach. I Steigen jobber hun deltid i kulturskolen og er med i Steigenkoret som instruktør og dirigent, i tillegg til korets faste dirigent Magne Nilsen.

- Jeg tar fortsatt oppdrag ute i Europa, og synes det er deilig å komme tilbake hit etter å ha turnert i storbyer. Her senker jeg skuldrene og lader batteriene, sier Soetkin.

Skogmann

Sven har en mastergrad som natur- og skogforvalter. Han har arbeidet med skogrydding i kommunen, men er i dag avløser. Begge ønsker å bli i kommunen, men er selvsagt avhengige av inntekter for å få det til. Og han ser store muligheter med skogen i Steigen. Alternativet er å flytte til en annen kommune i Norge, men ikke til en by.

- Jeg er opptatt av miljø og natur, og sa nei til statusjaget for å komme nærmere naturen. Og her er det naturen som bestemmer over menneskene, ikke omvendt. Bare det å gå ut på trappa og høre lyden av fugler og dyr, suset fra skogen, bekken som sildrer - rett og slett selve naturen, er fantastisk. Så jeg synes vi har gjort et godt valg, og det synes foreldrene våre også, sier Sven.

 

Fant sitt paradis

Soetkin Baptist (28) og Sven Verbelen (26) har funnet sitt foreløpige paradis i Steigen, langt fra stress, trangboddhet og statusjag i hjemlandet Belgia.


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Steigen ble et tilfeldig valg" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.