Styremøte i Norsk Fyrhistorisk Forening på Flatøy fyr

I det strålende sensommerværet holdt Norsk Fyrhistorisk Forening (NFF) styremøte på Flatøy fyr etter invitasjon fra lederen i Venner av Flatøy fyr (VFF), Greta Sollie, som også er med i styret i NFF.

Publisert
14. september, 2014 klokken 08:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Bjørn Erik Stemland
bstemlan@online.no
Publisert: 14. september, 2014 klokken 08:00
næringsliv
Steigen Vekst AS

Steigen Vekst AS

Vi gir mennesker muligheter og skaper verdier i lokalsamfunnet

Din bedrift her?Flere bedrifter

Møtet varte fra fredag til søndag. Og lørdag ettermiddag inviterte styret i NFF til festmiddag på Flatøy fyr. Som seg hør og bør på et fyr, var det bacalao på menyen, mesterlig tilberedt av Tormod Steen fra styret i NFF.

- Eksotisk å komme ut til fyr?

Lokalavisa fikk en prat med Tore Berntsen, som er med i en ledertroika i NFF der ledervervet går på omgang. Tormod Steen overtar i september, og den tredje i lederteamet er Jostein Korsnes.

- Tore, hvorfor er det så viktig å ta vare på de gamle fyrene? De har jo allerede utført sin tjeneste.

- Fyrene utgjør en mengde monumentalbygg langs kysten vår. Fra 1850 og utover hadde de stor betydning for samfunnsutviklingen i landet vårt. Når båtene kunne seile trygt også om natta, var det en stor samfunnsøkonomisk vinning, og fyrene var rett og slett en del av nasjonsbyggingen. Når den tekniske utviklingen førte til automatisering og avvikling av de gamle fyrene, begynte man å spørre seg om det kunne finnes en ny bruk av de staselige bygningene. Det er her vår forening kommer på banen.

- Hva slags organisasjon er dere?

- Vi er en ideell og frivillig organisasjon for alle som interesserer seg for den norske fyrhistorien, og vi vil ta vare på fyrene og støtte opp om en ny bruk av dem. Vi er opptatt av tilgjengelighet for allmennheten. Og her har jo Venner av Flatøy fyr gjort en flott jobb. Vår organisasjon ble stiftet i 1997 og har et tett samarbeid med Kystverket.

- Hva har dere jobbet med på styremøtet på Flatøy fyr?

- Det er viktig å ta vare på historien, og vi jobber nå med et prosjekt som går ut på å få tak i gamle fotos fra fyrene som viser hvordan dagliglivet var i storm og stille på ensomme utposter. Det er eksotisk å komme ut til et fyr og høre fortellinger om de som bodde der. Ellers arbeider vi med å få utgitt en publikasjon om gamle linser og utviklingen av disse optiske innretningene som gjør at lyset kan ses over store avstander.

Møtet mellom de to styrene begynte med en hyggelig bli-kjent-prat mellom det lokale og sentrale styret på den nye terrassen, og fortsatte litt seinere med et deilig bacalao-måltid tilberedt av mesterkokken Tormod Steen på den nye vedkomfyren på fyrets kjøkken. Det smakte aldeles fortreffelig, og sammenkomsten ble avrundet med kaffe og lokalt lagde kaker på nordsiden av maskinhuset med strålende utsikt mot Vestfjorden og en skimrende ettermiddagssol og malmbåter som kom og gikk.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Styremøte i Norsk Fyrhistorisk Forening på Flatøy fyr" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.