Marit Vardehaug og Bente Haukaas inviterer alle i Nord-Salten til en gratis forestilling på Hamsunsentret den 10. oktober.

Gratis forestilling i anledning Verdensdagen

Verdensdagen for psykisk helse er en årlig markering som holdes over hele verden den 10. oktober. Årets tema er Unge på vei - utdanning, arbeid og psykisk helse.

Publisert
27. september, 2011 klokken 12:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 27. september, 2011 klokken 12:00
Oppdatert: 26. september, 2011 klokken 22:09
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Middagsbuffét

Hver søndag kl. 13-18 har vi middagsbuffét til kr. 225,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser

Og de uslitelige initiativtakerne og ildsjelene for arrangementet i Nord-Salten er de tre lederne i Steigen, Hamarøy og Tysfjord, Marit Vardehaug, Bente Haukaas og Vanja Skogvoll. Og i år slår damene på stortromma og inviterer alle, uansett alder og ståsted til en kraftfull forestilling på Hamsunsenteret mandag den 10. oktober.
- Det blir en forestilling med Bertha-Cecilie Øvergaard, som vil fremføre forestillingen "I morgen var jeg alltid en løve". Vi stiller med gratis buss fra Steigen som tar på passasjerer underveis i Hamarøy og Tysfjord til Hamsunsenteret og det blir også andre lokale arrangement rundt om i kommunene denne dagen, forteller damene.

Frisk

Forestillingen beskrives som en monolog for tre kvinner og bygger på den selvbiografiske boka med samme navn, skrevet av Arnhild Lauveng. Her fortelles en tøff historie, men med forfatterens evner til også å bruke humor på en aldeles fortreffelig måte. Arnhild Lauveng var innlagt på psykiatriske institusjoner med diagnosen kronisk schizofreni fra hun var 17 til 27. Til tross for at helsevesenet stadig fortalte henne at dette er en sykdom man ikke blir frisk av, ble hun til slutt nettopp det og utdannet seg til psykolog. Boka forteller om hvordan sykdommen kom snikende, om lange opphold på psykiatriske sykehus, en ungdomstid som ble borte, umenneskelige pleiere og overdreven bruk av tvang. Men den forteller også om logikken i hennes psykoser og hvordan disse faktisk var en fornuftig og hensiktsmessig måte å reagere på det hun opplevde. Og ikke minst forteller den om hvor viktige de var, de enkeltpersonene rundt henne som aldri ga opp håpet, som fortsatte å behandle henne med respekt og tålmodighet uansett hvor langt nede hun var.
- Forestillingen er åpen for alle og vi håper mange tar turen til Hamsunsenteret denne kvelden. Den vil også bli vist på dagtid for skoleelever, forteller en av ildsjelene og sponsoransvarlig Bente Haukaas.
Hun forteller at det lokale næringslivet virkelig har bidratt med både overnatting, mat, utlån av kultursal og annen sponsing, som gjør at det er mulig å gjennomføre årets arrangement.
- Takket være at så mange lokale sponsorer har stilt opp vil vi klare å tilby denne forestillingen, sier Bente.
- Ikke mindre enn rundt 70 000 kroner i sponsorpenger har denne dama fått inn, skryter kollega Marit.
De tre damene i hver sin kommunale avdeling kan sies å være bekreftelse på et strålende interkommunalt samarbeid som i flere år har hatt felles arrangement og samarbeid.
- Det vil bli annonsert nærmere om selve forestillingen og med nøyaktige busstider og det vil også bli slått opp lokalt om lokale arrangement i kommunene, forteller Marit og Bente, som ber folk sette av mandag 10. oktober.

Fakta om boka ”I morgen var alltid en løve”
I ti år var Arnhild Lauveng innlagt som schizofren på psykiatriske avdelinger. Hun var psykotisk og selvdestruktiv, og knuste glass for skjære seg til blods med skårene. I dag arbeider hun som psykolog, utdannet ved Universitetet i Oslo. Arnhild Lauveng overvant schizofrenien, og er i dag i stand til å uttale seg både som fagperson og tidligere pasient. Hun tar oss med inn i en verden av stemmer og hallusinasjoner og viser hvordan vrangforestillinger og symptomer har sin egen logikk og mening. Hennes kamp for å bli frisk, hjulpet av helsevesenet og av en mor og søster som nektet å gi opp håpet, er sterk lesning om en seier de færreste tror er mulig. Arnhild Lauveng (f. 1972) er utdannet cand. psychol. ved Universitetet i Oslo, og praktiserende klinisk psykolog. Hun er en aktiv foredragsholder, og mottok i 2004 "Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern".

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Gratis forestilling i anledning Verdensdagen" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.