Tid for gode samtaler. Bonden sjøl kommer etter vaffellukta og tar seg en velfortjent pause med kaffe og vafler. Og en god prat. Toril, Heidi, Ann Merethe, Helge, Ragnhild, Camilla og Caroline.- Caroline, som er utdannet psykolog jobber som vikar i perioder, noe vi er veldig glad for, forteller Ann-Merethe.

Inn på tunet - på Øverås gård

Inn på tunet er blitt en viktig næring for mange gårdsbruk. Nordland fylkeskommune har innvilget Steigen kommune et tilskudd på 100 000 kroner til å videreføre Inn på tunet- prosjektet i Nord-Salten.

Publisert
24. mai, 2011 klokken 08:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 24. mai, 2011 klokken 08:00
Oppdatert: 24. mai, 2011 klokken 13:25
Inn på tunet
Heidi, Toril og Ragnhild sammen med de tre hestene på gården. Ansvarsfulle arbeidsoppgaver på gården i kombinasjon med andre gjøremål gjør at hverdagen føles bedre. – Vi avslutter dagen med å si to gode ord om oss selv og om kollegaene våre. Det er ofte lettere å si gode ting om andre enn seg selv, forteller vikar Caroline.
opplevelse

Kystfolkets Helg

Star Star Star Star Star

Gjør dere klar for årets vakreste eventyr! 19-21. juli er det duket for Kystfolkets Helg i Helnessund.

Din opplevelse her?Flere opplevelser


Øverås gård på Finnøy i Hamarøy har per i dag fire personer som benytter seg av tilbudet på gården. Og de får ikke fullrost ordningen nok.
- Man føler seg nyttig og opplever stor mestringsfølelse, forteller damene, som for øyeblikket har satt seg ned med en kopp kaffe.
- Jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort uten dette tilbudet. Jeg var ufør i 14-15 år uten å ha noe fast å gå til. Å komme hit var som å komme til himmelriket, forteller Torill (62).
- Jeg gråt etter første dagen, det var et sterkt førsteinntrykk. Det å bli sett var godt, forteller hun.

Dyrestell og gode samtaler

Det er mange ulike arbeidsoppgaver på gården og hovedansvaret er å se til at dyrene har det bra. I tillegg til de faste gjøremålene er det flere oppgaver som arbeiderne kan velge mellom. Snekring, maling, hagestell, vedhugging/kapping og matlaging. Her er tid for gode samtaler, sesongbaserte aktiviteter, som såing, høsting og foredling. For å nevne noe.
- Og så produserer vi ting og tang til gårdsbutikken, som etter planen skal åpnes i sommer, forteller Heidi (42).
Hun var førstemann som tok kontakt med gården da hun så tilbudet.
- Jeg tok kontakt etter å ha lest om det i avisen og spurte om å få jobbe her. Nå har jeg vært i fire år, forteller hun. Tidligere har hun jobbet ved 4H gården i Håkvik.
- Gården er en møteplass. Man slipper å sitte inne, og her har man varierte arbeidsoppgaver alt fra å måke møkk, rake og snekre. Det finnes ikke ensidig arbeid. Og dyra betyr veldig mye, fortsetter Heidi.
- Det er så godt å prate med dyra, de sladrer ikke og tar deg for akkurat den du er og godtar deg uansett.  Når jeg har vært nede psykisk er det godt å holde rundt Hekla (hesten). Det er akkurat som om dyra forstår at man ikke er helt i form. De gir trøst, forteller Toril.
- Dyra er rene terapien, mener Heidi

Blir sett

Alle har de hver sine favorittgjøremål. Ragnhild (26) har hestene som sin hovedinteresse.
- Jeg hadde ikke så store erfaring med hester før jeg kom, men elsker å være sammen med dem. Jeg flyttet faktisk fra Bodø til Hamarøy nettopp fordi jeg visste om dette tilbudet. Jeg kom over en brosjyre om tilbudet da jeg var her i forbindelse med Åpen Gård et år, forteller hun.
På gården har hun også tatt nettkurs og håper å komme i gang med studier og etter hvert prøve seg i ordinært arbeid.
- Det er fantastisk å være her, sier hun.
- Og så må vi ikke glemme de som står bak dette her, all ære til dem, sier jentene.

- Ann Merethe har en evne til å se meg. Har jeg en dårlig dag tar hun gjerne en prat med meg alene. Det er ikke alltid like lett å be om en samtale, derfor er det fint at hun tar initiativet, sier Toril.

- Ja på denne arbeidsplassen blir man sett som den man er, sier Heidi.

- Og så han Helge da, jeg beundrer yrket hans mer og mer, sier Toril, som etter tre år har fått mye kunnskap om en gårdbrukers arbeid.

- Og hva sier gårdbrukeren sjøl?
- Jeg trodde jeg skulle få mindre å gjøre jeg, men det blir jo bare mer og mer arbeid, smiler han, og kikker bort på jentene som stadig finne nye spennende prosjekt på gården.
Ann-Merete er den som står for det administrative og har ved å satse på Inn på tunet også skapt ekstra næringsutvikling på gården.
- Det er en veldig takknemlig jobb. Det har skapt flere arbeidsplasser på gården og en helt annen type gård. En mer sosial og åpen. En gårdbrukers hverdag kan være ensom og det har blitt en ny hverdag for Helge, som tidligere jobbet alene. Og så er det godt å gjøre en forskjell for noen, sier Ann Merethe.

- Ja og ho gjør en forskjell, skyter Heidi inn.

- Og så har vi det jo artig sammen. Vi har vært på blåturer og koser oss sammen, og også bidratt som forelesere på konferanse i Bodø, forteller damene.

Anerkjennelse

Jentene synes det er godt å ha et tilhold på gården. Her føler de at de blir anerkjent som det mennesket de er.

- Vi hjelper hverandre og så er det jo en god alderssammensetning. Jeg er liksom ho bestemor , smiler sier Toril (62) og titter bort på Ragnhild (26) som igjen titter bort på Heidi (42).

- Her er dyr og folk i skjønn forening. Det gjør hjertet mitt så godt, forteller Toril, som har sagt fra seg plass ved Ofoten Psykiatriske Senter.
- Det trenger jeg ikke når jeg har tilbudet her ved Øverås Gård, smiler hun.

Gården har samarbeid med NAV Hamarøy og Tysfjord og de som kommer inn under ordningen henvender seg direkte til sitt NAV-kontor

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Inn på tunet - på Øverås gård" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.