"You can`t hold back Spring”. Sammenblanding av dyr og mennesker. ” De er forskjellige”, ”artig å se kor de ser”.

”Det e ganske utruli`”

Det var en av kommentarene fra en av elevene ved Ulvsvåg skole da han kom inn i Irene Nordli`s porselenutstilling på Hamarøy Galleri tirsdag.

Publisert
27. april, 2009 klokken 09:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 27. april, 2009 klokken 09:00
Skattekista til slutt. Endelig var det fritt frem for hendene!
folkets bilder

Vandreutstillingen til Nasjonalmuseet ”You can`t hold back Spring” besøkte Hamarøy denne uka, og mange av elevene i grunnskolen i kommunen avla utstillingen et besøk.

Formidler Eirin Edvardsen tok imot elevene og ga dem en introduksjon før de kom inn i til selve utstillingen. Og mange av ungene visste at porselen brukes til blant annet toalett, fat, kopper og tallerkener. Og det skulle fort vise seg at de også kunne brukes til mer!

 

Utstillingen består av fem verk med ulike arbeider. ”Slagmark” viser både hodeløse kropper, døde svaner og en kvinnelignende figur som har lagt seg beskyttende over et egg. Serien gir assosiasjoner til krig og terror som dagens nyheter er fulle av, og svanene minner om de mange uskyldige livene som lider i krig. Eirin Edvardsen ga ungene full frihet til å tolke kunsten på sin måte. ”Kamp i strid” var en av kommentarene og ”her kriger folk” var en annen.

 

Utstillingen har også en hel installasjon med eggformer av porselen. Flotte farger med glans og lys, og ut av eggene stikker både en arm, fot, et skrikende ansikt, som om nytt liv er i ferd med å sprenge seg frem. Her finner man skapende krefter, liv og vennlighet, en sterk kontrast til installasjonen Slagmark. Elevene fra Ulvsvåg mente likevel at de var litt skumle og så både Batman, Supermann, Hulken og The Red Devil i eggveggen.

 

Elevene mente at alle installasjonene var spennende, men den som tydelig tok elevenes oppmerksomhet mest, var de syv isbjørndamene plassert i en ring på gulvet. ”You can`t hold back Spring”. ”Det ser ut som de ber”, ”de sitter på ei pute” var noen av kommentarene. Figurene er en kombinasjon av dyr og mennesker og illustrerer en ny begynnelse, med våren ligger det håp. Elevene trodde for øvrig ikke at isbjørnene ventet på våren, for de liker seg jo best der det er kaldt!” var deres resonnement. Ingen dårlig assosiasjon til isbjørnene, som i dag er en truet dyreart i tilknytning til dagens klimasituasjon med stigende temperaturer.

 

Til slutt i utstillingen fikk ungene åpne skattekista. Her var det både tegninger, skisser, former og masse mer som ungene endelig fikk lov til å berøre og sette sammen. Det kunne til tider være vanskelig å styre hendene og unngå å ta på selve utstillingen, derfor var det nok befriende å endelig kunne få rom til det også.

 

Porselen er lett knuselig og det står respekt av både kunstner og gallerier som tar ungene på alvor med å vise en slik utstilling.

En av driverne ved Hamarøy Galleri, Brit Brattbakk syntes det var strålende at utstillingen kom til Hamarøy.

- Det er fint at vi i samarbeid med Hamarøy kommune, Den kulturelle skolesekken og SKINN (Samorganisasjonen for kunstformidling i Nord-Norge) kan gi ungene gode kunstopplevelser med kvalitet. Det er viktig at også ungene får oppleve kunst på en god måte og ikke bare fra en gymsal. De er en viktig målgruppe for fremtida, men også en målgruppe som barn og unge i dag, oppsummerte hun.


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "”Det e ganske utruli`”" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.