Disse skal lede Steigen Historielag neste år. Fra v. Greta Sollie – leder, Jan Ole Johansen – styremedlem, Harald Nilsen – ikke med i styret, representerer Steigen Kystlag, Henriette Hansen – nyvalgt styremedlem, Unni Gylseth – kasserer og Bjørn Erik Stemland – sekretær.

Årsmøte i Steigen Historielag

Steigen Historielag har lagt nok et aktivt år bak seg, og ser framover mot nye utfordringer og oppgaver. For å lære litt mer om hva som skjer på Nordskot, hadde historielaget invitert Harald Nilsen fra Steigen kystlag for å orientere om Steigen Kystmuseum som er under bygging der.

Publisert
29. mars, 2011 klokken 14:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Bjørn Erik Stemland
bstemlan@online.no
Publisert: 29. mars, 2011 klokken 14:00
Kystlagsbrygga
– Omtrent slik vil det nye museet se ut utvendig sier Harald Nilsen. Første etasje vil gi plass til flere båttyper laget eier.
næringsliv

Den fyldige årsmeldinga nevner flere historiske vandringer som er gjennomført, seminarer under Den Kulturelle Knaggen, Sagatur til Island i fjor sommer, markering av Kulturminnedagen med åpninga av Flatøy fyr, utgivelse av årboka, og rydding av gravhauger på eiendommen til Asle Schrøder.

Spennende aktivitetsplan

I forslaget til aktivitetsplan vil man gjøre ferdig ryddingen av gravhaugene hos Asle Schrøder. Under Sagaspilluka blir det arrangert tre seminarer i regi av historielaget. Tirsdag 26. juli blir det geologiseminar ved cand. scient. Helge Løseth, som selv er fra Engeløya. Han vil konsentrere seg om denne øyas geologi, med hovedvekt på nordsida. Her vil det bli befaring ute i terrenget.

Torsdag 28. juli blir det historieseminar om "Vikingtidens syn på verden og maktene; en kamp mellom guder, jotner, herskere og samekvinner" – ved professor Gro Steinsland. Samme dagen holder dr. Marit Myrvoll seminar med tittelen "Samiske helbredere i tid og rom". Begge disse seminarene blir på Engeløystua.

På Kulturminnedagen, søndag 11. september, er temaet "Skjulte skatter, spor i landskapet". Her vil man bruke den store gravhaugen i Kjerran på Åbornes som markeringssted. Kanskje skjuler det seg en skipsgrav her?

Av historiske utflukter foreslås turer til Fløtran, Hjartøya, Skogøya ved Hammer, Skånlandsodden og til Flatøya på jakt etter mulige fornminner, pluss en tur til Vindmannen i Knedalen. Og som vanlig vil man gi ut årbok i 2011, og publikum bes allerede sende inn stoff til redaktør Lindis Sloan.

Imponerende museumsplaner

Harald Nilsen fra Steigen Kystlag holdt et interessant lysbildeforedrag om Steigen Kystlag og det arbeidet de ca. 20 medlemmene fra alle deler av kommunen driver for å ta vare på kystkulturen i Steigen. Rolf Jacobsen og Finn-Eirik Aasjord startet for mange år siden innsamling av motorer, båter, redskaper og annet utstyr fra den gamle kystkulturen i kjelleren på skolen på Nordskot. For to-tre år siden ble skolen solgt, og nå må alle museumsgjenstandene "opp fra kjelleren", som prosjektet først ble kalt. Derfor har man planlagt og langt på vei finansiert et kystmuseum på kaia på Nordskot. Furutømmer er hogd i Saltdal og saget i Lakså, og ligger nå klart til byggingen, som antakelig starter i mai. Her blir det plass til flere båter, båtmotorer av ulike slag, fiskeutstyr og redskaper for å lage og vedlikeholde utstyrsparken, og mange andre ting av historisk interesse som laget har tatt vare på.

Total kostnad er beregnet til 975.000,-. 52 % av finansieringa er lokal kapital, og bare 15 % er offentlige tilskudd. Foreløpig er det ikke kommet noe fra verken fylket eller kommunen, men man har mange søknader ute som det ennå ikke er kommet svar på, så man håper å komme i havn, bokstavelig talt, også økonomisk. Men det bør nevnes at det ligger en enorm dugnadsinnsats bak realiseringen av kystmuseet.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Årsmøte i Steigen Historielag" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.