Felles oppvarming og samspill uten noter. Fem musikere fra Leines skolekorps og fem fra Nord-Steigen musikkorps spiller sammen her. Man kan få inntrykk av at treblåseinstrumenter er en typisk jenteting, men professoren selv er jo mann!

"Flis-fest" i Steigen kulturskole

Torsdag 14. november hadde Steigen kulturskole besøk av den rumenske klarinettisten Cosmin Harsian. Han er professor ved musikkonservatoriet i Timisoara i den vestlige delen av Romania, og har flere ganger vært dommer og instruktør ved Nordavind-festivalen i Svolvær.

Publisert
27. november, 2013 klokken 12:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Bjørn Erik Stemland
bstemlan@online.no
Publisert: 27. november, 2013 klokken 12:00
Oppdatert: 26. november, 2013 klokken 21:55
opplevelse

Tre øyer på langs

Star Star Star Star Star

Like utenfor Nordskot i Steigen kommune er det et mylder av flotte øyer. Steigen Kystlag tok oss med på det som nå har blitt en tradisjon; Tre øyer på langs.

Din opplevelse her?Flere opplevelser

Det som lager lyd i klarinetten er et vibrerende rørblad, populært kalt flisa. Og når alle klarinettistene i Steigen blir samlet på én dag, fra de yngste aspirantene til voksenutøvere, som det er ganske mange av – både på klarinett og saksofon – er det snakk om flere titalls flis-utøvere, derav navnet "flis-fest"!

God og trygg stemning

Lokalavisa var til stede mens flere av gruppene var i aksjon, og Cosmin Harsian klarte med en gang å etablere en rolig og god stemning. Mange av deltakerne var synlig nervøse da de begynte spillinga, men de roet seg snart ned, og utover dagen var de ikke redd for å ta imot individuell undervisning mens de andre hørte på.

Undervisninga begynte med skalaer opp og ned i åttendedels- og sekstendelsmønster, trioler og arpeggio, dvs. første, tredje, femte og åttende trinn i skalaen over flere oktaver – opp og ned. Først i rolig tempo og etter hvert raskere. Til slutt gikk det riktig fint!

Det ble snakket om luftstrøm, trøkk og volum, ansats og rett munnstilling. Det dreide seg her om intensiv læring, og for noen avlæring. Enkelte elever hadde nemlig lært seg å spille på egen hånd, og hadde lagt seg til visse uvaner. Da var det greit å spille for en ung professor som raskt kunne påpeke hva som var bra og mindre bra.

Ann Merethe Willumsen spiller altsaksofon, og sier hun opprinnelig spilte kornett, men gikk rett over til saksofon da det ble bruk for henne på denne instrumentgruppa. Nå har hun problemer med å holde instrumentet i en hensiktsmessig stilling som gjør det enklere å spille lange løp opp og ned uten å bli sliten. Forhåpentligvis fikk hun hjelp her.

Mari Eline Pettersen spiller også altsaks, og hun forteller at hun klemte tennene for hardt mot flisa noe som hindret den i å vibrere fritt. Dermed fikk hun en trang tone, noe professoren rettet på.

Individuell opplæring

Om ettermiddagen var det individuell opplæring foran et musikalsk publikum av andre klarinettister og saksofonister. Her hadde elevene valgt ut et nummer de liker, og noen ble plukket ut til å spille dette nummeret og få kommentarer fra Cosmin Harsian.

Kristine Iversen stilte modig opp, og kom godt fra oppgaven. Bare det å stå foran en gjeng med andre "flis-spillere", som kanskje oppfattes som kritiske – selv om de må oppfattes som velvillige og positive tilhørere – kan være tøft nok for ei ung jente!

Line Jensen er godt voksen og spiller i likhet med Kristine i Leines skolekorps. Hun har spilt klarinett i drøyt tre år. Også hun spilte greit gjennom sitt selvvalgte nummer, og fikk kyndige kommentarer. Hun klarte å holde nervene under kontroll, og vokste helt sikkert med oppgaven.

Undervisninga forgikk på engelsk, og selv de aller yngste så ut til å skjønne kommentarene de fikk. Torunn Baade Aalstad var dessuten med og hjalp til med forklaring dersom noen av musikkuttrykkene ble litt vanskelige.

Undervisningsopplegget for rørbladspillerne var et spleiselag mellom korpsene i Steigen og Kulturskolen, slik at instruksjonen var gratis for deltakerne. Dagseminaret var helt sikkert en inspirasjon for de som var med, og frister nok til gjentagelse neste år. Vel blåst!

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér ""Flis-fest" i Steigen kulturskole" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.