For fulle seil

Steigen kulturskoles jubileumsforestillinger i Nordfold ble en kjempesuksess. ”For fulle seil” viste med all tydelighet at skolen har mye vind i seilene, selv etter 30 års seilas.

 

Publisert
10. november, 2008 klokken 22:43

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 10. november, 2008 klokken 22:43
Deep Purples Smoke on the water var et av høydepunktene i festforestillingen.
Rune Paulsen var en av oppbyggerne av det som i dag er Steigen kulturskole.
Vakker sang fra Vilde og Tiril
Torbjørn Skogstad startet det hele. Han var den første ansatte i Steigen musikkskole i 1978.
Astri strikket julegaver mens hun ventet på at neste forestilling skulle begynne.
Alle deltakerne samlet i kirka etter konserten.
Her en sliten gjeng som er glad det er over, selv om de gjerne hadde spilt mer om det var flere forestillinger. Fra venstre Nina, Idar, Tonje, Thea, Ann-Eline, Camilla, Silje og Sigrid.
næringsliv

Og tittelen på forstillingen skulle da også vise akkurat dette. 56 kulturskoleelever og 71 korpsmusikanter – pluss lærere og hjelpere, ga publikum en uforglemmelig reise under kaptein Lurveskjeggs vekslende lidelse. Vakker sang, dansende muser, fløytespill, hardrock, klassisk walthorn, Trygve Hoff-inspirert drama med taekwondo, og ikke minst Kraftverk framført i Nordfold kirke av de 71 korpsmusikerne som utgjør Steigens glade musikanter, en fellesbetegnelse på de to korpsene i Steigen. Fantastisk.

Forestillingen ble vist hele fire ganger. To skoleforestillinger på fredagen, og to forestillinger for betalende publikum på lørdag. Her fikk publikum se et tverrsnitt av det Steigen kulturskole har utviklet seg til gjennom de 30 årene den har eksistert. Ikke bare innenfor musikk og drama, men også kunstnerisk. Elevene har vært med på hele prosessen.

Forestillingen var laget som en reise med en sjørøverskute under kaptein Lurveskjeggs ledelse. Handlingen var fordelt på en scene i hver ende av gymsalen på Nordfold skole – med en gangvei i mellom, med publikum på hver side som passasjerer på skuta. Kaptein Lurveskjegg kom inn mellom de ulike sceneinnslagene og fjernet dermed alle eventuelle dødpunkter mellom sceneskiftene. Han ledet også folket fra skolen og ned til kirken. Regien var kjempegod. Så får vi bare håpe at ikke symbolikken følger kulturskolen, slik at den går på grunn og synker, det gjorde nemlig skuta til kaptein Lurveskjegg.

Obama-like

Ordfører Asle Schrøder gratulerte elever og lærere med jubileet og sammenlignet tilblivelsen av kulturskolen med Barack Obamas kommentar til valgseieren i USA.
- Forandringen kom til Steigen (Change came to Amerika) da kulturskolen kom. Kulturskolen er utrolig viktig også for oss politikere, og skolen har blitt vernet mot nedskjæringer i alle år. Og jeg tror det er tverrpolitisk enighet om å fortsette å verne den, også i disse tider. Jeg håper flere vil gjøre som for eksempel Andreas Altermark, og komme tilbake til Steigen for å skape egne arbeidsplasser tuftet på den ballasten som blant annet kulturskola gir dere, sa ordføreren etter den første forestillingen for skoleelevene.

Dramagruppa under Lillian Selviks ledelse viste et Trygve Hoff-inspirert stykke som de skal videre til Saltdal med i forbindelse med at Trygve Hoff ville blitt 70 år i år. Stykket kalles Hey Trygve, og tittelen var så bra at arbeidsgruppa i Saltdal frekt og freidig stjal det (som de også innrømmer i en e-post til kulturskolen i Steigen) og kalte hele forestillingen for Hey Trygve.

 

Starten

For 30 år siden ble Torbjørn Skogstad ansatt som den første rektoren i den gang Steigen Musikkskole, som også var blant de første i landet.
- Det har vært en enorm utvikling på disse 30 årene, og det gror godt i Steigen, det viser ikke minst denne festforestillingen som var helt fantastisk. Ikke minst korpskonserten her i kirka. Men det viser også at kommunen har en del nøkkelpersoner som det er viktig å ta godt vare på, sa Skogstad etter den siste forestillingen.

Rune Paulsen har også vært en viktig brikke i skapelsen av det som i dag er Steigen kulturskole. Han fikk blant annet nytt liv i korpsbevegelsen på Leines, og bidro til den mangfoldige utviklingen med å få Lillian Selvik ansatt i 50 prosents stilling som dramalærer.

Hakeslepp

- Steigen var blant landets første kommuner med en fullverdig kulturskole med både drama, kunst og musikk. Og nå har de også fått inn et kampsportelement. Flott. Å være elev i et slikt kulturmangfold gir en ballast som er uvurderlig. Forestillingen i dag var også helt glimrende. Den var passe lang, variert og av svært god kvalitet. Ikke minst var det gjort maksimalt ut av lokalet, og de tre scenene ble meget godt utnyttet. Det er sjelden jeg får hakeslepp, men det fikk jeg i dag. Og her er det talenter i fleng. Men det var også artig å se at noen av foreldrene som begynte i korpset på Leines da jeg var der, fortsatt er med, sa Rune Paulsen som medgir at det ikke var med lett hjerte han måtte forlate Steigen for 8-10 år siden.

 

At Steigen kulturskole får til et så stort arrangement til tross for at gymsalen i Leinesfjord er stengt og at kommunen ikke har noen annen storstue, forteller litt om innsatsviljen til ledelsen i kulturskolen. De gjør det beste ut av det de har. Konserten i Nordfold kirke var dessuten en genial avslutning. Etterpå var det fest for inviterte gjester på KUN. Så får vi bare håpe at ikke symbolikken følger kulturskolen, slik at den går på grunn og synker. Det gjorde nemlig skuta til kaptein Lurveskjegg.

 Se flere bilder i bildegalleriet


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "For fulle seil" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.