Grøtøyleia som merkenavn

Trond Lohne, som har kjøpt Grøtøygården sammen med Janne Eldevik, ønsker å bruke Grøtøyleia som merkenavn på tilbudene de forskjellige aktørene i området kan tilby.

Publisert
25. juli, 2010 klokken 09:47

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 25. juli, 2010 klokken 09:47
Janne Eldevik (37) har store planer for hovedgården på Grøtøy, og allerede i høst samles fagfolk for å diskutere et senterfor kreftrammede familier her.
Janne (37) og Ada (14) Eldevik blir nok overvåket av slekta når de nå skal ta i bruk hovedgården på Grøtøy igjen.
Trond Lohne (i midten) forklarer modellen av Grøtøy handelssted for Thorleif Thorleifsson (t.v.) og Børge Ousland som ivrig fotograferer bryggene på Manshausen (nærmest på modellen).
næringsliv
Nettintro ANS

Nettintro ANS

Nettintro utvikler internettapplikasjoner, og vårt hovedprodukt er en publiseringsplattform for små og mellomstore nettsider.

Din bedrift her?Flere bedrifter


- Vi ønsker å samarbeide med alle aktørene i området, og med museumsplanene på Nordskot, nye folk både på Naustholmen, i Villa Haugen, Grøtøygården og nå også på Manshausen, kunne ikke tidspunktet vært bedre. Derfor ser jeg for meg at vi kunne brukt Grøtøyleia som prosjektnavn for det totale tilbudet som dette området kan tilby. Navnet er godt kjent, ikke minst blant alle som ferdes langs kysten, og så har det pondus, sier en engasjert Trond Lohne.
For det er spennende planer han og Janne Eldevik har for hovedgården etter at den er restaurert slik at den kan bevares som i dag, men samtidig at det antikvariske blir ivaretatt på en god måte. Her skal både slekta, det gode liv og handelsvirksomheten presenteres på forskjellig vis.
- Grøtøygården var jo egentlig bare et bolighus for slekta, mens virksomheten foregikk i hele området. Dette ønsker vi å dokumentere som godt som mulig, så vi er interessert i båtene de hadde, hva de importerte og eksporterte, og fra/til hvem, og hvem som jobbet her og sjauet på bryggene. I det hele tatt kremmerens rike utefor hovedgården. Alle som har historier, bilder eller annet som kan relateres til virksomheten må gjerne ta kontakt med oss, sier Janne Eldevik.

Opplæringssenter

Janne Eldevik, som er oldebarn til Ragna Schøning, forsker på kreftrammede familier, og planlegger allerede i august i år en samling med fagfolk på Grøtøy for å se på muligheten for å etablere et tilbud for denne gruppen i hovedgården på Grøtøy. I dag finnes det i Nord-Norge bare tilbud om dag-samlinger i Tromsø.
- Jeg tenker på etablering av et slags opplæringssenter for fagfolk i Nord-Norge, men også å kunne tilby kreftrammede familier en type leiropphold med både faglig hjelp og fritidsaktiviteter i området. Kanskje i et samarbeid med Børge Ousland. Jeg tror stemningen i hovedgården og på Nordskot vil skape en god ramme for slike samlinger, sier Eldevik som snart er ferdig med en bok for kreftrammede familier som skal lanseres fra Grøtøy.
Eldevik har også tanker om å trekke inn andre forfattere til diverse samlinger, og har allerede en god dialog med Herbjørg Wassmo.

Historiske hus

Eldevik og Lohne arbeider også med å etablere en nettportal for privat overnatting i historiske hus eller hus med historier.
- Her skal interesserte kunne lage sin egen reiserute eksempelvis fra Bergen til Nordskot, der man begynner hos fru Nilsen på Nordnes i Bergen, fortsetter til Knut i Solund, innom hu Ragna i Fjaler og ender opp på Nordskot. Jeg ser for meg at et slikt reisefølge blir mottatt av en vertinne på Nordskot som forteller om kystkultursamlingen på kaia, hvem som kan ta deg med på havet, hvordan man kommer seg over til Grøtøy eller hva Børge Ousland driver med på Manshausen. Dette vil kunne gi ringvirkninger til hele kommunen, sier Eldevik.

Tørrfisk

De arbeider også med å etablere et nettverk av tørrfiskforeninger i Norge. Dette for å skape bevissthet om tørrfisken som råvare, som den norske ”parmaskinken”, og ikke minst dens betydning for landet og landsdelen.
- Vi samarbeider både med Hordaland fylkeskommune under det EU-finansierte Leonardo-prosjektet, og en historisk kulinarisk forening i Rovereto i Italia som heter Venerabile Confraternita del Baccala dei Frati. De har bygget opp en samling oppskrifter fra klosterarkiver og nyere oppskrifter på tørrfisk som de ønsker å overdra til oss. De samarbeider også med byhistorikeren i Rovereto, Otello Fabris, som har samlet hittil ukjent informasjon om handelsruter for tørrfisk. Dels basert på toll- og havnepapirer, men også på klosterarkiver siden den katolske kirke var en ivrig ”markedsfører” av tørrfisk. Man skulle ikke spise kjøtt på fredag, så tørrfisk var et godt alternativ. Basert på dette er det satt i gang videre forskningsarbeid i et samarbeid mellom Hanseatisk Museum i Bergen, og Museum del Mare i Genova i Italia. Kunne vi fått et tørrfisksenter etablert her kan man bare fantasere om hvilke muligheter dette kan gi for Grøtøy og Steigen. Triangelet Grøtøy, kystkultursenteret på Nordskot og Børge Ousland på Manshausen er et spennende utgangspunkt for slike tanker, derfor er Grøtøyleia utmerket som merkenavn, sier Lohne.
Og kontakten med Ousland er allerede etablert. Under det korte oppholdet de hadde i Steigen rakk mannskapet en omvisningstur i hovedgården på Grøtøy, og Ousland ble spesielt interessert i modellen der bryggene på Manshausen vises.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Grøtøyleia som merkenavn" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.