Klare for Hamsundagene. Borghild Otelie Aasebøstøl (22) og Erlend Bredal Olsen (20) spilte i samme band under Hamsundagene for fire år siden. I år bidrar de med hver sin forestilling; Borghild med teaterforestilling om Marie Hamsun og Erlend med spesialkomponert fanfare under åpningen av de 18. Hamsundagene på Hamarøya.

Hjem til hovedroller

Kommende uke er det igjen klart for Hamsundagene i Hamarøy. I år er det mange lokale krefter som får vist hva de er gode for. Blant disse er ungdommene Borghild Otelie Aasebøstøl (22) og Erlend Bredal Olsen (20), begge fra Hamarøy.

Publisert
28. juli, 2014 klokken 16:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 28. juli, 2014 klokken 16:00
Oppdatert: 28. juli, 2014 klokken 11:14
næringsliv
Øko.net AS

Øko.net AS

Autorisert Regnskapsfirma med hovedkontor i Steigen. Avdelingskontor på Innhavet i Hamarøy Kommune.

Din bedrift her?Flere bedrifter

Til åpningen onsdag 30. juli har unggutten Erlend fått i oppdrag å komponere et bestillingsnummer.

– Det blir en slags fanfare, forteller studenten, som har gått første av tre år ved den prestisjefylte Paul McCartney-skolen i Liverpool, med det offisielle navnet Liverpool Institute for Performing Arts (forkortet LIPA). Til åpningen har han med seg to trompetister, en trombonist, seg selv på piano samt bassist og trommeslager. Da forespørselen fra komiteen kom, trodde han først det var på grunn av budsjettkutt. Men det avviser Marianne Apold blankt.

– Nei så absolutt ikke! Her har vi valgt på øverste hylle! Hamsundagene har i gjennom alle år sett det som en av sine viktigste og hyggeligste oppgaver å gi en scene til de unge artistene fra regionen. Det er et himmelhøyt nivå på det som produseres blant ungdommen våre og vi er stolte over å få vise det fram, sier en svært engasjert produsent.

Marie Hamsuns hovedrolle

Borghild skal fremføre en 45 minutters forestilling om Marie Hamsun, kalt "Hennes livs hovedrolle" – og som hun fikk toppkarakter for på sin bachelor-oppgave i drama ved Høgskulen i Volda.  Men tross toppkarakter så hindrer det henne ikke i å være nervøs når Hamsun-kjennere nå skal få oppleve Marie Hamsun gjennom Borghilds øyne.

–Jeg er dritnervøs og føler meg naken, smiler ungjenta, som er et fyrverkeri av energi og kreativitet, og som allerede har jobbet to måneder med æventurer ved Hamsunsenteret, noe hun har gjort i et par år nå. Hun fikk invitasjon fra Hamsunselskapet og Nils Magne Knutsen om å fremføre forestillingen under litteraturseminaret lørdag 2. august og vil også vise den samme forestillingen mandag 4. august.

– Jeg tolker Marie Hamsun som ung, utifra der jeg står i dag, og etter hvert som jeg utvikler meg ser jeg også at jeg ser på Marie med andre øyne, forteller hun.

Hard jobbing

Både Erlend og Borghild legger voldsomt mye arbeid og energi i det de gjør og arbeidsdagene blir lange. Men det er de vant til. Erlend beskriver det første året ved LIPA som tøft.

–Det er beinhard jobbing, gjerne 12-timers dager, og hvor vi jobber i studio om natta. Det er da det er ledig, smiler han.

Og målet er å bli profesjonell musiker.

–Mange som gjør det godt i Norge i dag har gått på LIPA. Det er stort fokus på selve businessbiten av musikken. Det hjelper lite å være god om man ikke når ut med musikken, mener han.

Det er rundt 700-800 elever på skolen. Og til høsten får han også med seg en annen hamarøyværing; Kristoffer Haukaas.

– Jeg har jobbet med Kristoffer og Hamarøy Sceneteknikk i mange år så det blir kjekt det, sier han.

Onsdag kveld spiller han i kultursalen med det det nyoppstartede bandprosjektet til Inge Bremnes.

– Alle i bandet møttes på LIPA og vi er en gjeng fra hele Norge som studerer sammen, forteller Bredal Olsen, som i flere år har skrevet tekster til blant annet revyer og har spilt og komponert låter sammen med blant andre bandmedlemmene i Hamarøy-bandet The Drunken Wedding Experience. Onsdag klokken 17 er det urfremførelse av bestillingsverket under årets Hamsundager, som har "Et varsku til vår samtid?" som tema.

For Borghilds del har det vært mye arbeid i å lage et manus til forestillingen, og før det å lese seg opp og bli kjent med Hamsuns kone gjennom mer enn 40 år.

– Det var veldig utfordrende å lage en kort forestilling om et langt liv, smiler hun, som har lest både Maries egne erindringsbøker, Kolloens og T. Hansens biografier samt Maries barnebøker og flere til.

–Jeg ble bitt, men det er vanskelig å komprimere en 20-siders manus ned til en 45 minutters forestilling.

Og ikke minst bruker hun mye tid på å finne den rette musikken til forestillingen.

–Det er vanskelig å finne ny musikk, men den er viktig i jobbprosessen for å få rett energi og stemning i formidlingen, synes hun.

Ser du deg selv i noe av Marie Hamsun?

–Vi har nok noen fellestrekk uten at jeg har vært bevisst på det. Men vi har samme stjernetegn, vi leste begge Viktoria-boka først, og så er vi begge sta og egenrådig, ler Borghild, som mener at til tross for at Marie Hamsun ofte blir fremstilt som ydmyk, så var hun en bestemt dame.

–Ho var staut og hadde kraft.

Og nettopp denne kraften har nok smittet over på Borghild, og lørdag vil vi kunne se hennes fremstilling "Hvem var Marie Hamsun?"

– Det eneste jeg har krysset av på som jeg skal få med meg er Erlend og hans bidrag, sier Borghild, og får som svar at Erlend skal også få med seg Borghilds forestilling under årets Hamsundager.

-Jeg håper det blir tid til dialog etter forestillingen, slik at jeg kan få mulighet til å utdype de valg jeg har tatt i forhold til hvordan jeg fremstiller Marie Hamsun. Dette blir en fin erfaring og jeg har lyst til å gi noe tilbake til arrangørene etter alt de har gjort mulig for oss, sier en spent og nervøs Borghild, som kan garantere fullt adrenalinkick når hun entrer scenen lørdag 2. august.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Hjem til hovedroller" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.