Mens nabokommunene Sørfold og Steigen opplever rekordmange deltakere på UKM, har Tysfjord kun seks bidrag og Hamarøy ingen! – Jeg mistenker at de store konsertarrangementer gjør at UKM blir mindre interessant, sier kulturskolerektor Eirik Stensland.

Ingen UKM i Hamarøy

Mens nabokommunene Sørfold og Steigen opplever stor pågang av unge talenter i Ungdommens kulturmønstring (UKM), er det færre i Tysfjord som melder sin interesse og i kulturkommunen Hamarøy er det ingen for andre år på rad!

Publisert
17. mars, 2014 klokken 09:46

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 17. mars, 2014 klokken 09:46
Oppdatert: 17. mars, 2014 klokken 09:49
folkets bilder
Stille på Sagfjorden 4

Stille på Sagfjorden 4

Foto: Britt Mary Paulsen

– I de siste årene har det vært særdeles vanskelig å motivere barn- og unge til å melde seg på UKM.
I fjor gjorde vi et forsøk sammen med Tysfjord og Ballangen på å arrangere felles UKM i Hamsunsenteret. Fra Hamarøy meldte det seg på én elev, og totalt var påmeldingen for liten til at det ble vurdert som mulig å gjennomføre mønstringen, forteller kulturskolerektor Eirik Stensland.

Han kan bare synse om hvorfor det er blitt slik.
– I Hamarøy har man i 2013 og 2014 gjennomført to meget betydelige konsertarrangementer, "Come Together" og "Hamarøynatta", og jeg mistenker at dette er med på å gjøre UKM mindre interessant, mener han.

UKM i regi av kommunen, ikke kulturskolen

Tysfjord har i år gjennomført UKM sammen med Ballangen, hvor seks utøvere var påmeldt, mens det i Hamarøy altså ikke var noen. Kulturskolerektoren har for ett års tid siden spilt ballen over til kulturkontoret i kommunen.
–Kanskje vil det være en god idé å forankre UKM-arrangementet hos ungdommene, for eksempel gjennom ungdomsrådet. Dette har jeg spilt inn til Hilde Fredheim på kulturkontoret, sier Stensland.

Han bekrefter at kulturskolen ikke lenger er aktuell som hovedarrangør for UKM i Hamarøy.
– Derimot vil kulturskolen i fremtiden kunne være en samarbeidspartner i forhold til selve arrangementet, som rigging av scene, utstyr, produksjon og lignende, sier Stensland.

Kultur- og næringssjef Hilde Fredheim mener det er beklagelig at man ikke har hatt UKM i Hamarøy de par siste årene.

– Det er veldig beklagelig. Det kan jo også være slik at aktivitet avler aktivitet. Det er ikke konkludert med hvordan UKM skal organiseres i framtiden og at ikke Kulturskolen skal ha ansvaret. Det er viktig å engasjere ungdom i planlegging og gjennomføringen av arrangementet. Vi satser på ny mobilisering gjennom ungdommen selv og skolen, sier Fredheim.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Ingen UKM i Hamarøy" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.