Gamle stedsnavn og fri fantasi. Historiske stedsnavn i Hellmofjorden er koblet sammen med fantasirike eventyrfortellinger, rikt illustrert med sterke fargerike tegninger.

Jåvvå-viellja i Hellmobotn.

Bok nummer tre i triologien om Jåvvå-viellja er å nå klar. Denne gangen er det Hellemobotn som er stedet for Inga Karlsen`s fantasirike eventyrfortellinger.

Publisert
29. juni, 2010 klokken 08:58

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 29. juni, 2010 klokken 08:58
opplevelse

Dronningruta over Fløya

Star Star Star Star Star

Dronningruta er rundt 10 km lang og går fra Skånland (ca 2 km fra Bogen) til Holkestad.

Din opplevelse her?Flere opplevelser

Tittelen på årets bok er «Jåvvå-viellja og baketrauet». Her forteller Inga om brorens ferd på havet og med lille Inga som tilskuer og medhjelper i fortellingen.
- Jåvvå-viellja er denne gangen ute på havet et sted i nærheten av Hellmobotn. Inga (ja det er meg selv) er på besøk hos Josefijna og Jåvvå-viellja. Da de to begynner å krangle og da blir Jåvvå-viellja, som ellers er tøff, skremt når Josefijna blir sint og han løper ut i full fart. I bislaget tar han et trau og en bakerspade under armen. Så ror han ut mot øyene langt ut i havet. Militæret tror det er en ubåt og rykker ut. Josefijna er bekymret for Jåvvå-viellja. Hun setter seg overskrevs på helikopteret og flyr over øyene for å lete etter ham. Helikopteret styrter og Josefijna svømmer i land. Hun finner Jåvvå-viellja og han ror tilbake med Josefijna på slep. To fiskere som hadde mistet garnene sine, tar feil av garnblåser og Josefijna sine bryst, smiler Inga, som gir rom for både alvor og humor i sine eventyrfortellinger.
Nær land kantrer bakerspaden, Jåvvå-viellja faller i havet og Inga må berge begge i land.
- I denne boka blir leserne også kjent med mine slektninger Gávrasski og Rávgasski som bor inne i fjellet i Hellmobotn. Hver vår har de hovedrengjøring der de bor. Folk tror det er en vårflom som renner ned fra fjellet, men det er noe annet, ler forfatteren.

Boka er rikt illustrert av Susanne Lyngman. Den gamle storsteinen i Okshaug er med og det samme er blåklokkene i Hellmobotn. Inga lar leserne selv fantasere om hvordan Jåvvå-.viellja kom seg tilbake fra Australia der fortellingen fant sted i bok nummer to. Her er få logiske forklaringer og desto mer fri flyt av fantasi ispedd historiske navn i Hellmofjorden.
- Jeg tror ungene kan huske de gamle stedsnavnene bedre når de er knyttet opp til eventyr og sagn, sier hun.
Alle tre bøkene har også en egen lydbok lest inn av forfatteren selv. Boka avsluttes slik: «Naturen hører og tida viser hvordan ting blir å skje». Det kan tyde på at den aktive 76 åringen fra Hellmobotn ikke utelukker at det kan bli en bok nummer fire om Jåvvå-viellja.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Jåvvå-viellja i Hellmobotn. " på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.