Knut Hamsun har vært beskyldt for rastiske holdninger til samene. Men han likte Muitalus sámiid birra og var provosert av de norske og svenske myndighetenes behandling av samene slik dette ble skildret i Johan Turis bok. Her Line Merete Skarvik på Hamsunsenteret. Forfatteren Johan Turi innfelt.

Johan Turi og Muitalus sámiid birra

I år er det 100 år siden Johan Turi ga ut Muitalus sámiid birra. Turi var den første samen som fikk utgitt en bok skrevet på samisk. - Boka har litterære kvaliteter som gjør den lesverdig den dag i dag, mener Line Merete Skarvik (27) fra Postnes i Hamarøy.

Publisert
23. august, 2010 klokken 08:32

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Børge Strandskog
lokalavisa@nord-salten.no
Publisert: 23. august, 2010 klokken 08:32
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Kakebuffét

Hver lørdag kl. 10-16 har vi kakebuffét til kr. 85,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser

Skarvik tok tidligere i år sin master i Allmenn litteraturvitenskap ved NTNU i Trondheim med Muitalus sámiid birra som tema for masteroppgaven. Hun mener boka definitivt er en klassiker. - Det kan leses både som en fagbok og som et skjønnlitterært verk, med essays og folkelivsskildringer. Den har et rikt språk og fortellinger som fremdeles er interessante. Et viktig historisk dokument, mener hun.

Boka Muitalus sámiid birra (Fortellingen om samer) handler om livet til reindriftssamene tidlig på 1900-tallet, i en tid hvor fornorskingen var sterk. Det var kamp om landområder, hvor gruvedrift og landbruk kom i konflikt med gammel samisk levemåte. Boka inneholder også mye samisk mytologi. Johan Turi illustrerte selv boka, med store, ganske primitive tegninger som bidro til det spennende verket som boka ble.

Line Merete Skarvik har i sommer jobbet som guide på Hamsunsenteret. Der finner man en henvisning til Johan Turi og Muitalus sámiid birra i utstillingens første etasje. Og det har sin gode grunn. Året etter at boka ble gitt ut, skrev nemlig Knut Hamsun en svært så rosende omtale i VG. Han hadde lest den danske utgaven og latt seg imponere.

“Johan Turi er en slik prægtig Mand, man har faaet til overs for ham, man vil hjælpe ham og hans Folk. Han har skrevet en av de mærkeligste Bøker jeg har læst på lenge.”

- Boka fikk positive omtaler også fra andre anmeldere, blant annet i Sverige og Finland, sier Line Merete Skarvik, som opplyser at Muitalus sámiid birra i årenes løp er utgitt på hele elleve språk, også japansk, men underlig nok fremdeles ikke på norsk.
- Men jeg har forstått at det har vært planlagt en norsk utgave nå i jubileumsåret, men jeg kjenner ikke til hvordan man ligger an i forhold til disse planene, sier hun.

Johan Turi (1856-1934) skrev tre bøker i løpet av sitt liv. Han var opprinnelig fra Kautokeino, men levde sitt liv i Jukkasjärvi-traktene i Sverige, i området rundt Torneträsk og det nye gruvesamfunnet i Kiruna. I sitt nærmiljø var han langt kjent som en dyktig ulvejeger enn som forfatter. Han kjente reindriftens livsform inngående, men likte selv beste å streife rundt på jakt og fiske. At Johan Turi i det hele tatt fikk utgitt bøker er det nok den danske folkelivsforskeren Emilie Demant som skal ha mye av æren for. De to traff hverandre på toget en gang i 1904, og fikk god kontakt, tross språkproblemer.
- Man mener at det var Demant som motiverte han til å skrive bok. Etter det første møtet i 1904, avtalte de to at Emilie Demant skulle komme tilbake senere og at de da i fellesskap skulle sørge for at bokplanene kunne realiseres, forteller Line Merete Skarvik.
Underveis i prosessen lærte den unge danske kvinnen seg også såpass samisk at hun kunne oversette Turis samiske tekst til dansk. Den aller første utgaven av Muitalus sámiid birra i 1910 hadde derfor tekst både på (nord)samisk og dansk.

100-årsjubileet for utgivelsen av boka har forøvrig vært markert med en egen utstilling på Universitetet i Tromsø.

Kilde: Nettside, Universitetet i Tromsø

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Johan Turi og Muitalus sámiid birra" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.