Eivind Johnsen er et stort talent på trommer.

Kultur i 30 år

Steigen kulturskole er 30 år i år, og det må feires. 8. november blir det to store forestillinger som skal markere jubileet.

Publisert
03. november, 2008 klokken 21:37

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 03. november, 2008 klokken 21:37
Torunn Baade Aalstad er rektor ved den populære kulturskolen i Steigen, og reiser gjerne rundt i landet og forteller om den.
Leinesjentene Kristine, Tonje og Viktoria har fløyte som sitt favorittinstrument.
Torunn Baade Aalstad er rektor ved den populære kulturskolen i Steigen, og reiser gjerne rundt i landet og forteller om den.
Ann-Lise (t.v.) lærer fløytespill av Mona Lillejord.
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Middagsbuffét

Hver søndag kl. 13-18 har vi middagsbuffét til kr. 225,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser


- Vi tenkte egentlig å lage en forestilling som oppsummerte de 30 årene, men fant fort ut at det ble umulig. Vi endte så opp med en forestilling som hvem vi er og hva vi vil, og som gjenspeiler de mange stilarter og uttrykk som skolen representerer. Det blir en forestilling med trøkk som er laget og produsert av elever, lærere og administrasjonen i kulturskola. Vi har kalt den ”For fulle seil”, og det illustrerer jo kulturskola godt, sier kulturskolerektor Torunn Baade Aalstad stolt.

Forestillingen blir framført to ganger lørdag 8. november på Nordfold skole, og 71 musikere og 50 elever og lærer deltar. 

Men det begynte altså i 1978. Da ble Torbjørn Skogstad ansatt som rektor i det som da ble kalt Steigen musikkskole. Oppgavene besto stort sett i opplæring på korpsinstrumenter. I 1994 ble musikkskolen i Steigen, sammen med skolene på Sortland og i Brønnøysund, med på et treårig nasjonalt prosjekt som skulle forsøke å få inn drama og kunst i musikkskolene. Navnet ble da endret til Steigen kultur- og musikkskole (SKUM), men fra 2000 har det vært Steigen kulturskole.

Skolen ledes av Torunn Baade Aalstad som i tillegg har 5 stillinger fordelt på 14 lærere som bidrar på forskjellige måter i undervisningen. Nytt av året er Steigarheim kamp og kultursenter som er blitt en viktig bidragsyter på undervisningssiden. I år har skolen i alt 297 elevplasser fordelt på 160 i musikkskolen, 22 på visuelle kunstfag, 39 på teater og 76 på andre kunst og kulturuttrykk. I tillegg står 74 på venteliste til de forskjellige aktivitetene. Det selges også 380 undervisningstimer til korps og storband. Det er tall det står respekt av.
- 14 år med drama og kunst er også ganske spesielt, for det er ikke mange kommuner som har tilsvarende tilbud. Dette må vi i særlig grad takke våre politikere for, de har skånet kulturskolen i mange år med dårlig kommunal økonomi, og ser dermed verdien av det arbeidet vi gjør. En annen effekt av et så omfattende tilbud er de mange instruktørene vi har. Svært mange har en fortid i kulturskolen, har tatt videreutdanning ute, og så kommet hjem igjen. Så vi er en viktig lokal arbeidsplass, og en plass folk kan planlegge å komme tilbake til, sier rektor Aalstad som også trekker fram det gode samarbeidet kulturskolen har med både lokale kunstnere som Hugo Aasjord, Eva Bakkeslett og Roy O. Johansen, og amatører som Geir Magne Pedersen (”Mot slaktevekt” m.m.).

Steigen kommune er også helt på høyde med den nasjonale strategiplanen som er laget, og Torunn B. Aalstad blir ofte brukt til å snakke om kommunens arbeid rundt omkring ellers i landet.


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Kultur i 30 år" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.