Kystkultur og kystnatur - med Sigfred og Ragnar i hovedrollene

Hamarøy kommune, Salten Museum, Artic Wilderness Experience v/Kitty Skapalen, samt fotografen og filmskaperen Helge Haukeland går sammen om å lage et formidlingsprosjekt om Hamarøys kystkultur og kystnatur - basert på sistnevntes unike bilde-, film- og intervjumateriale fra mange års virksomhet i Hamarøy.  Og i hovedrollene; de nå avdøde hedersmennene Ragnar Nilsen og Sigfred Fredriksen.

Publisert
13. mars, 2006 klokken 09:09

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Børge Strandskog
lokalavisa@nord-salten.no
Publisert: 13. mars, 2006 klokken 09:09
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Middagsbuffét

Hver søndag kl. 13-18 har vi middagsbuffét til kr. 225,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser

Sommeren 1980 var Helge Haukeland på tur til Tromsø.  Underveis ble det en stopp på Ulvsvåg - og en svipptur til Skutvik.

- Jeg ble fullstendig bergtatt av landskapet på den turen, forteller fotografen og filmskaperen Haukeland.   Og derfor kom han tilbake, i år etter år og i flere måneder om gangen.  Og her traff han to eldre menn, Ragnar på Husøya og Sigfred på Storøya.  Det møtet og det årelange vennskapet mellom de tre, resulterte i  1998 i dokumentarfilmen «Sigfred og Ragnar og dei sju hav-strauman», et bemerkelsesverdig, vakkert og gripende portrett av de to veteranene, som begge var så sterkt knyttet til et av nordlandsnaturens eventyrlig vakre steder.  Filmen er vist på NRK flere ganger og har mottatt priser på festivaler utenlands.

I tillegg til det som er vist i filmen, har Haukeland i løpet av de mange årene i Hamarøy et svært tilleggsmateriale, med film, fotografier og intervjuer. 

- Alt dette dokumenterer en tid som nå er forbi, og der de to, Ragnar og Sigfred, var blant de aller siste til å fortelle.  Spesielt Ragnar var en fantastisk flink forteller, med en unik hukommelse.  Og med klare og gjennomtenkte holdninger til natur, kultur og miljø.  Det de to sto for, var ganske spesielt, mener Helge Haukeland.

Og det er alt dette unike materialet som i tillegg til den prisbelønte filmen og en samling eldre fotografier fra området, skal være utgangspunktet for det planlagte formidlingsprosjektet, som vil henvende seg til ulike målgrupper.  Formidlingen skal skje gjennom film, utstillinger, undervisningsmateriell, internett og - ikke minst - tilrettelagete turer i naturmiljøet.

Formidlingsopplegget skal knyttes opp mot to hovedlokaliteter - Hamarøy bygdetun på Oppeid og Arctic Wilderness Experience (AWE) på Finnøy.  På bygdetunet planlegges det filmvisninger og utstillinger.  Det skal utarbeides eget undervisningshefte med lærerveiledning til skolebruk, og musèet håper å kunne utvikle noen salgsartikler med tilknytning til utstillingen.

AWE på Finnøy ønsker å utvikle et sett av opplevelsespakker i området, knyttet til utstillingen og filmen, deriblant naturfilosofiske betraktninger og formidling av dypere naturforståelse. Turpakkene vil ha ulike tema, tilpasset ulike behov.  Det skal også tilbys turer for skoleklasser.

Man håper at det planlagte formidlingsprosjektet, eller hvertfall deler av det, kan være «oppe å gå» allerede til sommeren.  Endelig avklaring om kommunalt bidrag til prosjektet er ikke avklart, men rådmannen har til formann-skapet innstilt på et bidrag fra  næringsfondet på 180.000 kr.


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.