Musikalske brødre MED MÅL

De er brødre med ulikt uttrykk og ulike karrierer, Ole-Johnny og Torgeir Steinsland fra Skutvik. Men den glødende interessen for musikk har de til felles. Samt et ønske om å nå ut til stadig flere.

Publisert
01. september, 2006 klokken 08:27

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Karianne Sørgård Olsen Karianne Sørgård Olsen
Publisert: 01. september, 2006 klokken 08:27
Ole Jonny
Torgeir Stensland
artikkel

 

Navn: Ole Johnny Steinsland
Alder: 25
Bosted: Trondheim

Hvordan vil du beskrive din egen musikkbakgrunn?
- Jeg vokste opp i en musikalsk familie, og hørte musikk i hodetelefoner til jeg sovnet da jeg var liten. Sang ofte for venner og familie. Da mine foreldre fikk besøk ble jeg oppfordret til å synge for gjestene, men fordi jeg var så sjenert ble sangene framført sittende i en lenestol med stolryggen vendt mot publikum. Jeg sang Blue Suede Shoes. Jeg så opp til Torgeir, som jeg syntes var veldig flink til å synge. Han sang i band med resten av de store gutta, og jeg drømte om å spille i samme band som ham. Noe som gikk i oppfyllelse noen år senere.

Hva vil du si er likheten og ulikheten i ditt eget og din brors musikkuttrykk?
- Når de gjelder de to hovedbandene vi har (”Ska Patrol”, Torgeir, ”Samuel Tramp”, Ole Johnny) så beveger jeg meg i folkrocksjangeren, mens min kjære bror spiller ska og reagge. Samuel Tramp opererer i et litt mørkere landskap, mens Ska Patrol er mer på solsiden, noe som lar seg gjenspeile på dansegulvet når sistnevnte band spiller. Likhetene ligger i at begge bandene har et energisk, melodiøst uttrykk som appellerer til folk i alle aldere. Stemmemessig har begge et ganske rått uttrykk i stemmen, men med forskjellig måte å synge på.

Hvilke prosjekter er viktigst for deg akkurat nå?
- Det er Samuel Tramp. Vi skal ha konsert for et par plateselskap i oktober og satser på å spille inn ep i løpet av høsten.

Hva vil du si er dine beste musikkopplevelser?
- Eeh.. Den beste opplevelsen jeg har hatt på scenen var i Henningsvær under Codstock-festivalen i år. Publikum var musestille under sangene og ga rom for full konsentrasjon til å gjennomleve tekstene og gi alt. Et utrolig bra publikum som ga meg veldig god respons. Som tilhørermå det bli Mark Gregory på Løkkan Cafe i Trondheim 2004. En sliten, britisk trubadur, bosatt i Trondheim, som fremfører sanger på ekte, sjelfullt vis og bærer vitne om et levd liv. Og selvfølgelig, da jeg, som syttenåring, hørte Tom Waits for første gang, over høytalerne på et nachspiel, og tenkte: «Ka i hællvetta e dæ her førr nåkka?!»

Hva inspirerer deg, og hva lytter du til selv?
- Når jeg hører artister som har en god melodi, forteller en sannhet ved hjelp av få ord og samtidig har et ekte organisk lydbilde uten noe «dilldall».
Det som inspirerer meg til å skrive er når jeg har hatt en personlig nedtur. Da får jeg som regel en kreativ opptur. Personer jeg har rundt meg med interessante historier og selvopplevde hendelser gir meg lyst til å skrive låter.

Er du ofte hjemme på Hamarøy?
- Så ofte jeg kan. Prøver å presse inn noen dager mellom turneene. På Steinsland får jeg ro i sjelen. Der kan jeg sitte i fjæra og klø meg i ræva med god samvittighet.

Hva slags utdanning og bakgrunn har du?
- Musikk, dans og drama på Sortland, samt et år på Gauldal Folkehøgskole, teaterlinja. Deretter siviltjeneste og et mislykket år på NTNU. Nå har jeg levd av musikken siden sommeren 2003.Da jeg kom til Trondheim dannet jeg bandet Strangled Dog Troubadours, som senere ble Samuel Tramp. Er også vokalist i Tom Waits tribute-bandet Rain Dogs, som holder til i Danmark. I tillegg reiser jeg alene rundt som trubadur eller som en duo med pianisten Ole «Blind» Storli. På Hamarøy spiller jeg med pub-bandet Johnny & The Bandits. Basen min er for tiden i Trondheim.

Hvilke mål har du for framtiden?
- Å fortsette med å skrive sanger, samt å få gitt ut plater. Ikke bare med Samuel Tramp, men også soloplater i ny og ne. Ellers er målet å leve av Samuel Tramp på fulltid og å holde konserter for et dedikert publikum. Så håper jeg på å bygge meg hus på Hamarøy, på Steinsland, hvor jeg lader opp til nye turneer og stifter familie. Og sist, men ikke minst: Å aldri slutte å spille.

 

Navn: Torgeir Steinsland
Alder: 31
Bosted: Tromsø

Hvordan vil du beskrive din egen musikkbakgrunn?
- Den er egentlig veldig allsidig. Jeg vokste opp med trekkspillmusikk fra vinduet til farfar, en pappa som spiller trommer og en mamma som spiller gitar til husbruk. Musikken som ble spilt på platespilleren da jeg var liten var i hovedsak Rolling Stones og Abba. Den første kassetten jeg fikk som liten var faktisk The Monroes ”Sunday people”. ”Sunday people” var en av Norges første ska-låter, derfor er det jo litt morsomt at jeg spiller i ska-band i dag.

Hva vil du si er likheten og ulikheten i ditt eget og din brors musikkuttrykk?
- Jeg var aldri innom musikkskolen, men jeg og kompisene mine startet band tidlig. Jeg gikk i 6. klasse da vi første gang spilte til dans, på julebordet til Apold og MB Regnskap. I Skutvik har musikkutstyr og steder å opptre alltid vært tilgjengelig. Husker også at det var stas å komme til Oppeid å få spille på kulturmønstringer og markedsdager under Hamsundagene. Da jeg ble eldre var Troilltampen, og jammene som Johannes Formanowski arrangerte, viktige for at jeg hadde lyst til å fortsette med musikk. Da jeg ble rundt 20 år begynte jeg å spille gitar og lage egne låter. Dermed startet jeg bandet Naturlig Født Høflig sammen med Ole Johnny, Fredrik Holmstrøm og Tom Eirik Aasjord. Det at jeg begynte å skrive egne låter gjorde med et musikken enda mer interessant.

Hvilke prosjekter er viktigst for deg akkurat nå?
- For meg er Ska Patrol helt klart det viktigste prosjektet for tiden, selv om det er viktig å være allsidig. For i underkant av to år siden ble jeg leid inn av Tromsø symfoniorkester for å synge Tom Waits. Det var et prosjekt som filmskaperen Erik Smith Meier startet. I vår/sommer har jeg hatt to flotte perioder på Svalbard hvor jeg har blitt leid inn som vokalist for Longyearbyen storband. Jeg har også en pubtrio som heter ”The Others” og er med i bandet ”Stormannsgal” som har røttene i musikkmiljøet i Skutvik.

Hva vil du si er dine beste musikkopplevelser?
Mine beste musikkopplevelser er sammen med Ska Patrol. Tre konserter havner øverst på lista. På disse konsertene var det ca. 600 publikummere som var like ekstatiske som oss. Konsertene er Træna-festivalen 2005, by:Larm-konserten på Driv i Tromsø 2006 og Varangerfestivalen 2006.

Hva inspirerer deg, og hva lytter du til selv?
- De to siste årene har jeg fordypet meg i ska- og reggaesjangeren som har røttene sine fra Jamaica. Dette er viktig å kjenne musikken man spiller.

Hva slags utdanning og bakgrunn har du?
- I år 2000 startet jeg på lærerutdanning praktisk estetiske fag ved Høgskolen i Tromsø. Hovedtyngden av utdanningen falt naturlig nok på musikk. Dette førte videre til at jeg etter å ha prøvespilt hadde mulighet til å ta 30 studiepoeng Jarp (jazz, pop, rock), ved rytmisk linje på Musikkkonservatoriet i Tromsø. Jeg jobber fulltidsstilling som lærer, så arbeidsdagene kan i perioder bli lange og travle. Håper etter hvert at vi kan bruke management og skaffe road-manager til bandet noe som vil gi meg bedre tid til å skrive nye låter.

Er du ofte hjemme på Hamarøy?
- Dessverre er jeg mindre på Hamarøya nå enn tidligere. Men vi kommer jo fra gård, så i sommer var vi med og jobba i fjøs og i slotta. Så sommeren min besto av festival og gårdsliv. Hadde vært et perfekt liv hvis det ikke hadde vært for at det regnet hunder, katter og kyr. Ved høytider er jeg ofte i Hamarøy, og prøver også å få til noen jakthelger i løpet av hver høst. Som de fleste andre er jeg veldig glad i naturen til Hamarøy.

Hvilke mål har du for framtida?
- Jeg skriver og spiller musikk for å ha det bra, så derfor kommer musikken alltid til å være en viktig del av livet mitt. Målet for Ska Patrol vil være å gi ut gode plater og å få et bredere publikum. Skamusikken er nisjemusikk og allerede har vi fått et navn i miljøet, ikke bare i Norge, men andre deler av verden også. Vi har sendt ut plater av oss både til USA og Frankrike. I vinter lå vi på spillelista til en radiostasjon i Irland. 8. oktober spiller vi inn live-plate på Driv i Tromsø. Det er vanskelig å få et bra uttrykk i studio ettersom Ska er livemusikk. Vi har også et mål om å dra til Jamaica for å spille inn plate. Målene er oppnåelige. De eneste som kan sette grensene er oss selv.


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.