Her står Nils Forsberg (t.v.), Harald Nilsen og Arvid Nødtvedt med en av juvelene kystlaget har fått til museet: En komplett kvalkanon Her står Nils Forsberg (t.v.), Harald Nilsen og Arvid Nødtvedt med en av juvelene kystlaget har fått til museet: En komplett kvalkanon med harpun, tauverk, blåse og kasteblokker. Kanonen har stått ombord i den 37 fot store M/B Havmannen fra Steigen.

Nytt museum med mange juveler

Siste fredagen i juni åpner et nytt museum i Steigen. Et museum som speiler kommunens kystkultur på en genuin måte, ikke minst takket være gaver fra lokale givere.

Publisert
24. juni, 2012 klokken 08:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 24. juni, 2012 klokken 08:00
Kystlagsbrygga
Kystlagsbrygga er blitt et staselig bygg, og et landemerke for sjøfarende forbi Nordskot.
Båter og motorer
I første etasje er det utstilt flere båter og nærmere 20 båtmotorer, blant annet hele SAAB-rekken (i bakgrunnen til venstre).
næringsliv

Kystbrygga på Nordskot er stort sett ferdig, og sist tirsdag var pressen invitert til en orientering og gjennomgang av museet som inneholder mange hundre gjenstander fra Steigens kystkultur. Og det er blitt en utrolig samling. Fra over 100 år gamle båter, via en komplett kvalkanon til en komplett skolestue fra gamle dager. Og de har gjort alt selv. Det var en tid snakk om å leie ekstern hjelp til selve utstillingen, men de fant ut at de ville prøve selv, og de har klart det med glans. Hele første etasje er viet båter og båtmotorer.

- Det begynte med en fagdag på Nordskot skole for mange år siden. Lærer Finn Eirik Aasjord fikk låne en del gamle ting av lokale fiskere, og etter fagdagen ble de stående der, og som rektor Rolf Jakobsen i ettertid har sagt: Så ballet det bare på seg. Skolen ble solgt, og i 2006 påtok Steigen Kystlag seg ansvaret for den etter hvert store samlingen av gjenstander som var samlet i skolens lokaler. De vedtok å sette opp et bryggelignende museumsbygg på kaikanten på Nordskot. 50 kubikkmeter tømmer ble hentet i Saltdal, saget i Lakså, og 9. mai 20011 startet Harald Hansen byggingen. Sist vinter ble brukt til å hente alle sakene og organisere utstillingen. Og nå er alt samlet her, oppsummerte kystlagets leder Harald Nilsen.

Totalt har bygningen kostet 800.000 kroner, der 140.000 er gitt av private givere. 75 navn står på listen over folk som har gitt penger, arbeidet dugnad eller gitt gjenstander.

Mange juveler

Og det er ikke småtterier de har samlet - og nå utstilt i Kystmuseet i den nybygde Kystlagsbrygga på Nordskot. Hele 360 kvadratmeter over tre etasjer er fylt med historiske gjenstander. Første etasje er viet båter og nesten 20 båtmotorer, blant annet hele SAAB-rekken som så mange sjarkfiskere kjenner godt. En kuriositet er også en gammel glødehodemotor av merket Konkurrent fra rundt 1920. I andre etasje står en annen juvel de har fått; en komplett kvalkanon med harpun, tauverk, blåse og kasteblokker. Kanonen har stått ombord i den 37 fot store "M/B Havmannen" fra Steigen, og er gitt av Einar Aalstad. Her er også en dorry, en type lettbåt som ble mye brukt før i tiden, og et utall fiskeredskaper. Tredje etasje rommer en komplett skolestue fra rundt århundreskiftet, et snekkerverksted, skomakerverksted, husholdningsredskaper, håndarbeidsutstyr og mye mer. Og alt er fra Steigen. I det hele tatt et er hele bygningen et fantastisk bidrag til kunnskap om vår nære kysthistorie som publikum vil få tilgang til fra og med 29. juli kl. 15.00 etter at lederen i landsstyret for Forbundet Kysten, Arne Andreassen, har foretatt den høytidelige åpningen. Andreassen kommer fra Bodø med ærverdige "M/K Faksen". Etter åpningen vil museet være åpent onsdag, lørdag og søndag, i tillegg til at de vil ta imot skoleklasser og andre som ønsker en nærmere innføring i samlingen. I tillegg vil bygget bli som et klubblokale for Steigen Kystlag.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Nytt museum med mange juveler" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.