Einride Berg, sønn av Lars Berg, holdt tale og la ned krans for å markere femti års jubileum.

Stor markering i Hamsuns ånd

Knut Hamsuns fødselsdag, den femti år gamle bysten i Hamsund, samt avduking av ny Hamsun-byste i lobbyen på Hamsunsenteret, ble feiret på samme dag.

Publisert
13. august, 2011 klokken 15:00

Journalist
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Karoline O. A. Pettersen
karolinepet@gmail.com
Publisert: 13. august, 2011 klokken 15:00
I fjøset
Valgerd Svarstad Haugland og Einride Berg samtaler om Hamsun og Hamarøy.
Ny byste
Ordføreren er dypt takknemlig for gaven Hamsunsenteret har fått av Kirsten Hedvig Rasmussen.
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Sulten?

Ring 75 77 73 00 for bestilling av pizza, hamburger, biffsnadder og mer.

Din annonse her?Flere annonser


Rundt førti møtte opp ved den gamle bysten i Hamsund, for å høre Einride Berg, sønn av forfatter Lars Berg som avduket bysten for femti år siden, tale om blant annet sin fars forhold til Knut Hamsun. Lars Berg var i sin tid totalt uenig i Hamsuns politiske standpunkt, men samtidig en stor beundrer av forfatteren. Einride Berg som selv er født og oppvokst i Tromsø, sa at å komme til Hamsund, var som å komme hjem.

Etter at kransen var lagt ned ved den gamle bysten, gikk turen videre til Hamsuns barndomshjem, hvor det i fjøset henger en utstilling med gamle fotografier fra da bysten ble avduket 13. august 1961. Hit hadde også politiker Valgerd Svarstad Haugland tatt turen, men kun som ferierende gjest.

- Jeg har aldri vært i Hamarøy, og vi hadde lyst å dra hit for å se blant annet Hamsunsenteret, sier Haugland.

- Det er klart at å bygge et så stort senter på et så lite sted fører til mye diskusjoner, men det er virkelig positivt for et sted som Hamarøy, og alt kan jo ikke være i Oslo, tilføyer damen som er utnevnt som ny fylkesmann i Oslo og Akershus.

Turid Gaarder fra Oppeid syns det er flott at slike dager markeres, og er med hvert år på fødselsdags-markeringen. I år fikk hun med seg datteren Tove fra Narvik, og begge koste seg i solskinnet.

- Vi har lest mye Hamsun, begge to, men jeg må innrømme at det var i voksen alder jeg ble fenget av bøkene, sier Tove Gaarder.

Den gamle bysten fikk sin markering, men en ny skulle også avdukes på Hamsunsenteret. Den nye er laget av kunstner Nico Widerberg, som selv ikke kunne være til stede under avdukingen. Det er etter et initiativ fra Kirsten Hedvig Rasmussen, at bysten nå har funnet sitt rette sted. Widerberg som også selv ønsket at bysten skulle stå nettopp her, gav en god pris, mens Hamarøy Galleri droppet provisjon. Da ble det mulig.

- Det å se at så mange får glede av det jeg gir, er stort for meg, sier Rasmussen.

Ordfører i Hamarøy kommune, Rolf Steffensen var ansvarlig for avdukingen og holdt tale foran de rundt hundre tilstedeværende. I talen takket han dypt og inderlig til Kirsten Hedvig Rasmussen som gav bysten i gave til Hamsunsenteret. Han tok også opp tema Knut Hamsun som en mann en kan lære noe av, både på godt og vondt:

"I Hamarøy har vi valgt å følge Lars Bergs vei, å ta Hamsun til oss. Vi glemmer ikke, vi forsvarer og bortforklarer ikke, vi lukker ikke øynene for sviket. Tvert om.Ved å huske og snakke sant om alt, slår vi ring både om hans menneskelighet og vår egen. Og vi innser at sunne holdninger og respekt for et hvert medmenneskes ukrenkelighet til en hver tid må forsvares og kjempes for, i hver enkelt av oss".

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Stor markering i Hamsuns ånd" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.