Været holdt akkurat så vidt. Litt vind på slutten la en demper på bålkosen, men regnbuen som rammet inn Skjelstad kunst- og kulturgård mot slutten av den flotte dagen var perfekt regissert.

Storslagen Mikkelsmessfeiring

Den tredje feiringa av Mikkelsmess i Steigen ble en gedigen suksess. Dagen, som i år også var internasjonal, ble feiret tirsdag på Skjelstad kunst- og kulturgård med nærmere 300 tilstedeværende.

Publisert
29. september, 2007 klokken 12:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 29. september, 2007 klokken 12:00
Køen var lang for å få saft og pølser, men alle fikk.
Lea Marie Hind (9) og Tina Nikolaisen (10) syntes det hadde vært en flott dag. Særlig turen gjennom skogen var både spennende og artig. Begge gledet seg til slutten der de skulle være drage, og selge fra elevbedriften Ditt og Datt som de er med i. Og så var det godt med pølser.
Kulturskolerektor Torunn Baade Aalstad (t.v.), tolken Kataryna Pedersen, Lillian Selvik og Kjersti Olsen forklarer hva som skal skje utover ettermiddagen.
artikkel

Og regien var upåklagelig. En regntung formiddag ble brått forvandlet til sol og nesten sommerlige temperaturer, og like før arrangementet ble avsluttet ble Skjelstad kunst- og kulturgård rammet inn i en fantastisk regnbue.
- Bedre regi skal man lete lenge etter. Men dette handler jo om å ha mot, og vi hadde mot til å arrangere dette selv om vi kunne fått all verdens vær nedover oss. Nå skal vi formidle videre at det er bra å ha mot til å trasse høstens vær, synge, spille, tegne, gå stille i skogen, sloss mot draken og utveksle kultur ute i høstnatur, sa Lillian Selvik med regnbuen skinnende bak seg.

Det var heller ikke noe å utsette på den menneskelige regien, som Lillian Selvik har vært sentral i. Etter frammøte og spising av medbrakt matpakke ble ungene delt inn i fire grupper med rundt 50 i hver. Disse gruppene vekslet om å delta på fire stasjoner; stomp – en rytmisk musikkseksjon der de spilte på det som var tilgjengelig, kunst – en ufarlig oppgave der resultatet kunne bli STORT, hymnen – de lærte St. Michaels hymne som ble framført av alle gruppene under avslutningen, og løypa – en tur gjennom skogen med sansene åpne. Der fikk de diktopplesning mens de gikk gjennom en trolsk skog. Etterpå var det pølsegrilling og bålkos.

 

Fantastisk stab

Feiringen er et DKS (Den Kulturelle Skolesekk) prosjekt i regi av Steigen kulturskole og Skjelstad kunst- og kulturgård i nært samarbeid med Steigenskolens avdelinger i Nordfold og Leines. At feiringen i år også ble internasjonal skyldes at kommunen har besøk av blant annet en skoleklasse fra Volznesenje skole i Podporosje, Steigen kommunes vennskapskommune i Russland.
- Vi hadde ikke klart å få til dette uten den fantastisk gode staben ved Steigen kulturskole. Og så samarbeider vi tett med de sprekeste rektorene i Steigenskolen, Rolf O. Jakobsen i Nordfold og Reidar Berg på Leines. Og selvfølgelig Lillian Selvik som er innleid for anledningen. Totalt er det 56 elever fra kulturskolen på Laskestad, 85 fra Leinesfjord, hele Nordfold og Leines skole og 25 russere. Pluss alle de voksne. Vi er stolte over det vi har klart å få til her, og ikke minst at vi har klart å få det lokal næringsliv til å sponse dette kulturarrangementet med pølser og brød fra Coop Steigen og ved til bålene fra Steigen Vekst, sier kulturskolerektor Torunn Baade Aalstad.

 

Kult

- Dette var kult. Noe slikt har vi aldri opplevd før. I Russland er kulturskolene mer opptatt av klassisk kunst og musikk. Å bruke en hel gård er helt nytt for oss, men vi skal ta ideen med oss hjem. Ellers har vi så langt hatt et fantastisk opphold i Steigen. Særlig er natur og kultur helt annerledes enn hos oss, og husene, både utenpå og inni, sa de russiske elevene som syntes de hadde blitt varmt mottatt av vertsfamiliene de bor hos.
- Hva med språket?
- Det går på litt engelsk og mye fingerspråk, men det går greit. Og maten er god, særlig er det godt med hjembakt brød, det er det nesten ingen som har i Russland, sa den glade gjengen som gjerne vil bli invitert tilbake til Steigen et annet år.

Liten ide

- Det er nesten uvirkelig at en liten ide kan bli så stor. Jeg tok med meg denne tradisjonen fra Steinerskolen i Tromsø, og begynte i det små på Leines skole. Så flyttet vi til Skjelstad kunst- og kulturgård og etter hvert kom kulturskola med. Men at det skulle bli så stort som dette hadde jeg ikke i min villeste fantasi kunnet drømme om, sier Kjersti Olsen som har vært sterkt delaktig i arrangementet.

 

Se flere bilder i Bildegalleri - Mikkelsmess

Se også video (11,6 MB)

 

 

(St.) Mikaelsfest (også kjent som Mikaeli og buferdsdagen, lat.: Festum archangeli Michaelis) er en religiøs høytidsdag til minne om Erkeengelen Mikael. I den Den katolske kirke er Mikkelsmess også til ære for de to andre erkeengler, Gabriel og Raphael. I Den anglikanske kirke avholdes Mikkelsmess til ære for alle engler. Fram til festdagsreduksjonen i 1770 var Mikkelsmess en del av Den norske kirkes kirkekalender.
Dagen ble likevel feiret i lang tid etter nedleggelsen, da de katolske tradisjoner satt godt, og datoen markerte en frist for innhøsting (høstonna) og innhenting av buskap; derav navnet buferdsdag. I før-middelalderen var dagen likestilt med jul, påske og midtsommer, og de som ikke brygget til Mikkelsmess risikerte straff. Det kunne ofte gis de fattige på Mikkelsmess, det såkalte «Mikjals-korn», og høsttakkefesten ble feiret med et Mikkelsgilde eller kanskje nøyde man seg med en spesiell «Mikjåls-kake».

Primstaven markerte dagen med en vekt, Mikaels vanligste attributt. Det kunne også være engelens blåseinstrument lur. I 1918 ble dagen tatt inn igjen i norske kirkebøker. Fra 1999 er Mikkelsmess gjeninnført i Den Norske Kirke, som valgfritt. Flere menigheter har siden avholdt konferanser og festivaler tilegnet Mikkelsmess. I Kristensamfunnet og steinerskolene er Mikaelsfest en viktig høytid. (Wikipedia)

 


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Storslagen Mikkelsmessfeiring" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.