Kunnskap og fleksibilitet. Majken Paulsen og Petter Román Øien ved UiN, ønsker å åpne for mer fleksibel forskning og kunnskap rundt Knut Hamsun, ved å samarbeide med Hamsunsenteret.

Tar Hamsun hjem

Tidligere i høst ble et nytt samarbeid markert ved Universitetet i Bodø. Hamsunsenteret og UiN har fått 4.1 millioner til samarbeidstiltak, stilt til rådighet av DA-potten, og nå vil de ta Hamsun hjem til Nordland.

Publisert
21. november, 2011 klokken 14:00

Journalist
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Karoline O. A. Pettersen
karolinepet@gmail.com
Publisert: 21. november, 2011 klokken 14:00
Oppdatert: 22. november, 2011 klokken 08:16
folkets bilder
Gjestebrygga

Gjestebrygga

Foto: Cato A. Olsen

Samarbeidet som skal foregå mellom Universitetet i Nordland og Hamsunsenteret, vil ta flere former. I september gav UiN sitt eget største auditorium navn etter forfatteren som står som den viktige årsaken til samarbeidet; Knut Hamsun.

- Her har vi allerede begynt så smått med utsmykning, og Hamsunsenteret vil være en viktig hjelper på det feltet, sier rådgiver i forskningsadministrasjonen ved UiN, Majken Paulsen.

Paulsen er én av ildsjelene og prosjektdeltakerne i samarbeidet mellom UiN og Hamsunsenteret.

- Vi har sett at det finnes svært få vitenskapelige tekster om Hamsun i fra Nordland, og diskusjonene rundt forfatteren foregår mest utenfor fylket. Så det vi blant annet ønsker med et samarbeid er å legge til rette for mer kunnskap og forskning rundt Hamsun, og ta Knut Hamsun hjem til Nordland, sier Majken.

Petter Román Øien, leder for forskningsadministrasjonen ved UiN, er selv fra Hamarøy og har vokst opp med blant annet Hamsundagene. Han mener personlig at det er noe forunderlig å snakke om "de fire store" uten at Knut Hamsun er definert som én av dem. Han ønsker likevel å bidra til at forfatteren ikke blir glemt.

- Det inngår i en av de tre grunnpilarene i dette prosjektet, som går på formidling om og aktivitet rundt forfatteren, sier Øien.

De andre to hovedmålene, er å få opprettet et doktorgradstipendiat, samt et nettbasert fordypningsstudium i Hamsun.

- En felles fagressurs gjennom et doktorgradsstipendiat, kan for eksempel brukes inn mot fornying av utstillingen og i den generelle formidlingen på Hamsunsenteret, sier direktør ved Hamsunsenteret, Bodil Børset.

Det nettbaserte fordypningsstudiet, vil først og fremst være rettet mot lærere som ønsker seg mer undervisningskompetanse på Hamsun.

- Tenk deg at lærere og pedagoger i hele Nordland blir kjempegode formidlere av Hamsun gjennom gode og engasjerende formidlingsopplegg for elevene, sier Børset.

- Vi tror jo også at det fleksible nett-, og samlingsbaserte studiet vil kunne trekke til seg et internasjonalt nettverk, og vil jobbe for å kunne tilby studiene engelskspråklig, sier Majken Paulsen.

- Dessuten håper vi jo at det på sikt blir et bærekraftig tilbud og at Hamsunsenteret som sted for fagsamlinger, også blir et kunnskapssenter, tilføyer hun.

Både UiNs representanter i prosjektet og Hamsunsenteret er svært fornøyde med å kunne styrke hverandre, samt sørge for mer kunnskap rundt en av Norges mest kjente forfattere. Direktøren ved Hamsunsenteret mener også at prosjektmidlene de har fått til rådighet er en viktig drakraft i en oppbyggingsfase som ellers har stramme budsjetter.

- Hamsunsenteret og Universitetet i Nordland har allerede høstet gode erfaringer med faglig samarbeid, for eksempel Forskningsdagene. Prosjektet gjør at vi kan utvide og formalisere et mer omfattende faglig samarbeid, og styrke aksen mellom kunnskapsinstitusjonene i Bodø og Hamarøy, avslutter Børset.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Tar Hamsun hjem" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.