Samiske veivisere 2007: Fra venstre: Brita Iren Thomassen fra Trøndelag, Berit Kristine Andersen Guvsám fra Steinkjer/Tysfjord og May-Synnøve Trosten fra Tana/Karlsøy.

To av tre samiske veivisere med røtter i Nord Salten

May-Synnøve Trosten (20) og Berit Kristine Andersen Guvsám (21) har begge røtter i Nord-Salten, henholdsvis Karlsøy i Hamarøy og Hellemobotn i Tysfjord. Sammen med Brita Iren Thomassen (22) fra Trøndelag skal de tre veiviserne reise rundt i ett år og informere om samisk kultur og samfunnsforhold.

Publisert
04. november, 2007 klokken 12:55

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 04. november, 2007 klokken 12:55
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Kakebuffét

Hver lørdag kl. 10-16 har vi kakebuffét til kr. 85,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser

Dette er det fjerde kullet med samiske veivisere, som gjennom personlige møter med andre ungdommer, skal jobbe for å fremme forståelse og interesse for det samiske. Veiviserne har fått utdanning ved Samisk høgskole i Kautokeino, og de tre representerer ulike geografiske områder fra de samiske områdene i Norge. I forbindelse med Internasjonal uke ved Knut Hamsuns videregående skole, skal veiviserne ha sin debut for et internasjonalt publikum.

 

Berit Kristine vokste opp i Steinkjer, men har røtter i Hellemobotn og Grunnfjordbotn i Tysfjord, og representerer det lulesamiske området. Hun har gått 3 år videregående skole med tegning, form og farge, og 2 år folkehøgskole med kunstlinje. –Jeg er glad for å bli spurt om å ta denne oppgaven, sier hun.

 

”Samiske Veivisere” er et prosjekt som ble satt i gang av Kommunal- og regionaldepartementet i 2004. Det er opprinnelig et treårig prøveprosjekt hvor tre ungdommer i ett år reiser rundt til skoler rundt om i landet og informerer om samisk kultur og samfunnsforhold. Veiviserne reiser hovedsaklig rundt på videregående skoler, men besøker også gjerne andre ungdomsfora. De gjennomfører et opplegg som er tilpasset skolen og elevene. Skolene får standardopplegg eller de kan be om noe skreddersydd, etter egne ønsker. Ungdommene som er samiske veivisere har fått opplæring gjennom prosjektet ved Samisk høgskole i Kautokeino for å kunne gjennomføre oppgaven sin.

 

May-Synnøve Trosten (20) representerer det nordsamiske området.  Hun kommer fra Tana der hun er oppvokst med laksefiske. Moren er fra Karlsøy i Hamarøy, ei mil fra Innhavet, og sommerferiene har blitt tilbrakt nettopp her. –Men jeg snakker kun nordsamisk, ikke lulesamisk, sier hun. Det siste året har hun vært med på å starte opp en samisk barnehage.

– Jeg synes det er spennende å være samisk veiviser. Det blir mye reising og man kan se mange nye plasser, smiler hun. – Det er ekstra artig at vårt første oppdrag nettopp skulle være her ved Knut Hamsun videregående skole, sier hun. Skolen arrangerte internasjonal uke, med blant annet besøk fra Sør Afrika, hvor de samiske veiviserne var invitert til å holde foredrag.

 

Veiviserne er valgt ut etter utdanning og personlig egnethet. Kreativitet og evner til å kommunisere et budskap er også viktige nøkkelord for veiviserne.

Manglende kunnskaper kan være med på å skape fordommer og vrangforestillinger, og derfor bør det samiske bli synliggjort i større grad. Prosjektet skal på en realistisk og engasjerende måte være med på å øke bevisstheten om det moderne samiske samfunnet, og også om samisk historie og samfunnsutvikling. Man ønsker å gi ungdommene et møte med det samiske samfunnet, sett gjennom samiske ungdommers egne øyne.

 

Samisk høgskole skal gjøre en vurdering om å utvide tiltaket Samiske veivisere til Finland og Sverige. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har nettopp bevilget penger til dette arbeidet.

 

Brita Iren Thomassen (22) kommer fra Røyrvika i Nord Trøndelag og representerer det sørsamiske området.  Her har hun vokst opp i en reindriftsfamilie. Da hun begynte på skolen måtte hun flytte langt fra far og mor, helt til sameskolen i Snåsa. Der bodde hun på internat. De siste to årene har hun gått på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk i Sverige, der hun har utviklet sine sykunnskaper. - Jeg har bare positive forventninger til det å være samisk veiviser, smiler hun. Og alle tre jentene synes det er interessant å finne både likeheter og ulikheter ved det å være same fra forskjellige områder. – Vi lærer også mye av hverandre, sier trioen, som denne uka befinner seg på flere Oslo skoler.


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "To av tre samiske veivisere med røtter i Nord Salten" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.